Izrazit vremenski preobrat: jutri še pod lediščem, v sredo močna otoplitev

Slovenija 16. Okt 202309:25 2 komentarja
Vreme
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko je Slovenijo v nedeljo dosegla izrazita hladna fronta, so se današnje jutranje temperature v nekaterih krajih spustile pod ledišče. Vpliv hladne fronte bo kratkotrajen. Po besedah meteorologa agencije za okolje Anžeta Medveda se bo vreme začelo spreminjati že v sredo. K nam bo dotekal jugozahodni veter, ki bo s seboj prinesel tudi višje temperature. Predvsem na severovzhodu države se lahko živo srebro povzpne do 20 stopinj Celzija.

Napovedi meteorologov so se uresničile. V nedeljo nas je dosegla izrazita hladna fronta, ki je s seboj prinesla ne samo dežja, temveč tudi občuten padec temperatur. Danes zjutraj so se temperature na nekaterih merilnih postajah Agencije RS za okolje (Arso) spustile pod ledišče. Tako je bilo zjutraj po besedah meteorologa Arsa Anžeta Medveda v Babnem Polju –3 stopinje Celzija, v Novi vasi, Ratečah in Logarski dolini –1, na Jezerskem 0. “Precej hladno je bilo predvsem v višjeležečih krajih, torej na Rogli in v visokogorju, kjer se je ohladilo tudi do –7 stopinj Celzija,” je za N1 povedal vremenoslovec.

Hladna fronta nas je sicer že prešla, danes in jutri zato lahko pričakujemo bolj stabilno vreme z meglenim jutrom. Danes bo povečini sončno, burja na Primorskem bo ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13, na Goriškem in ob morju okoli 16 stopinj Celzija, kažejo podatki Arsa. Jutri bo več nizke oblačnosti, saj bo k nam od vzhoda dotekal nekoliko bolj vlažen zrak. V torek zjutraj bo po nižinah megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od –1 do 3, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 10 do 13, na Goriškem in ob morju okoli 17 stopinj Celzija.

Že v sredo se bo vreme začelo spreminjati. K nam bo od jugozahoda dotekal razmeroma vlažen in topel zrak, zato je pričakovati, da se bo živo srebro čez dan povzpelo do okoli 20 stopinj Celzija. “Predvsem na vzhodu Slovenije se lahko spet občutno segreje,” je za N1 še pojasnil Medved. Zaradi vlage nad morjem pa bo na zahodu bolj oblačno, tam lahko popoldne in zvečer rahlo dežuje. “V noči na četrtek bodo padavine zajele večji del države, ob morju pa lahko nastane tudi kakšna nevihta,” je še dodal meteorolog.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje