Izredna odpoved na RTV razburila: “Vodstvo le še dodatno ustrahuje zaposlene”

Slovenija 22. Jun 202311:59 18 komentarjev

Pred koncem mandata na čelu Televizije Slovenija je Uroš Urbanija poskrbel še za zadnjih nekaj čistk na televiziji. Izredno odpoved delovnega razmerja je dobila urednica kulturne redakcije Zemira A. Pečovnik. "Primer Zemire le še dodatno ustrahuje zaposlene in stavkajoče in morda sili koga, da bi sam odšel, preden se nanj spravi v. d. direktorja TV Slovenija," je dejala predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora koordinacije novinarskih sindikatov Helena Milinković.

Vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija je pred koncem mandata na čelu televizije potegnil še nekaj kadrovskih potez in opravil čistke njemu neljubih kadrov.

V sredo je odpoved pogodbe o zaposlitvi dobila urednica uredništva oddaj o kulturi na TVS Zemira A. Pečovnik. Kot nam je povedala, je kot razlog za odpoved navedeno, da je vršilec dolžnosti direktorja TVS izgubil zaupanje vanjo.

V novinarskih sindikatih in aktivih RTVS so potezo Urbanije ostro obsodili in izpostavili, da gre za popolnoma nesorazmeren ukrep. “Ponovno se je izkazalo, da v. d. vodstva televizije ne razume novinarske in uredniške avtonomije, ki je tudi glavna stavkovna zahteva stavkovnega odbora novinarskih sindikatov. Stavka še traja in pričakujemo, da bomo stavkovni sporazum sklenili z novim vodstvom,” je dejala predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora koordinacije novinarskih sindikatov Helena Milinković.

Dodala je, da vodstvo ni verodostojno in stavkajoče kaznuje.

“Uredništvo oddaj o kulturi je del stavkovnega odbora in zelo viden del stavke, zato odpoved Zemiri A. Pečovnik razumemo kot nadaljevanje kaznovanja stavkajočih, odpoved urednici pa kot zlorabo instituta izredne odpovedi. Gre za neustrezno in krivično potezo vršilca dolžnosti direktorja TV,” je nadaljevala.

Pred meseci dobila ustni opomin

Pečovnik je pred meseci od Urbanije dobila ustni opomin, ker je v prenosu proslave ob kulturnem prazniku prenašala tudi prihod umetnice Svetlane Makarovič na oder po uradnem zaključku prireditve, čeprav naj bi Urbanija pred tem napovedal, da tega ne bo.

Milinković je dejala, da so se napadi in pritiski na Pečovnik po proslavi nadaljevali in stopnjevali. “Primer Pečovnik le še dodatno ustrahuje zaposlene in stavkajoče ter morda sili še koga, da bi sam odšel, preden se nanj spravi v. d. generalnega direktorja,” je opozorila. Po njenih besedah trenutno vodstvo opravlja tekoče posle, hkrati pa zaposlenim vroča odpovedi oziroma jim z njimi grozi. Trenutno vodstvo je pozvala, naj se vzdrži škodljivih potez.

Napovedala je, da bodo na svet RTVS naslovili pisni poziv, v katerem bodo svet pozvali, da obsodi zadnje poteze vodstva RTVS, ki opravlja tekoče posle, in stori vse, kar je v njegovi moči, da prepreči nadaljnjo programsko, kadrovsko in finančno škodo na javni RTVS. Poziv so podpisali koordinacija novinarskih sindikatov RTVS, aktiv novinarjev informativnega programa TVS, aktiv novinarjev Radia Slovenija, aktiv Radia Maribor, aktiv MMC in aktiv ustvarjalcev Radia Koper.

Novinarji oddaj o kulturi zgroženi zaradi izredne odpovedi

Urednici Pečovnik so podporo izrazili tudi novinarji uredništva oddaj o kulturi. Kot je na novinarski konferenci povedala novinarka Meta Česnik, so zaradi izredne odpovedi urednici zgroženi, a zaradi razmer na RTVS v zadnjih dveh letih nad njo niso presenečeni. Poudarila je, da je Alajbegović Pečovnik zanesljiva, kolegialna in strokovna sodelavka, ki ni pristala na posege Urbanije, ki da je onemogočal njihovo delo.

Urbanija je Pečovnik očital tudi pot na eno od službenih potovanj brez njegovega podpisa.

Omenjala se še, da naj bi Urbanija razmišljal o odpustitvi voditelja Dnevnika na TV Slovenija Saše Krajnca in premestitvi voditeljice Odmevov Tanje Starič in urednika TV Dnevnika Borisa Lenarčiča v dnevnoinformativno redakcijo na Radiu Slovenija.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje