Urbanijeve zadnje čistke na TV Slovenija

Slovenija 21. Jun 202319:12 > 22. Jun 2023 07:13 39 komentarjev
Uroš Urbanija
Uroš Kokol/N1

Čeprav se mu mandat na čelu Televizije Slovenija izteka, se Uroš Urbanija ne da. Danes je izredno odpoved delovnega razmerja dobila urednica uredništva oddaj o kulturi Zemira A. Pečovnik, vse glasnejše so tudi informacije, da naj bi takšna usoda v kratkem doletela voditelja Dnevnika Saša Krajnca. Voditeljico Odmevov Tanjo Starič in urednika TV Dnevnika Borisa Lenarčiča pa skuša Urbanija prestaviti v desk na Radio Slovenija.

Vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija, ki se bo moral kmalu posloviti od vodenja javne televizije, opravlja še zadnje čistke njemu neljubih kadrov.

Tako je odpoved pogodbe o zaposlitvi danes dobila urednica uredništva oddaj o kulturi na TVS Zemira A. Pečovnik. Kot nam je povedala, je kot razlog za odpoved navedeno, da je vršilec dolžnosti direktorja TVS izgubil zaupanje vanjo.

Zemiri A. Pečovnik je sicer Urbanija pred meseci izrekel ustni opomin. Tega je dobila, ker je bila urednica v času proslave ob letošnjem kulturnem prazniku in je TVS prenašala tudi prihod umetnice Svetlane Makarovič na oder po uradnem zaključku prireditve, čeprav je Urbanija nekaj dni prej napovedal, da tega dela prenosa ne bo.

Vršilec dolžnosti direktorja TVS Zemiri A. Pečovnik po njenih besedah očita tudi, da je šla na eno od službenih poti brez njegovega podpisa. “V. d. direktorja TVS že nekaj časa blokira naše delo tako, da ne podpisuje dokumentov,” odgovarja odpuščena urednica in napoveduje, da bo s podporo sindikata vložila tožbo.

RTV Slovenija
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Po besedah več naših virov na RTVS pa naj bi se odpoved delovnega razmerja obetala tudi voditelju Dnevnika na TV Slovenija Saši Krajncu. Ta nam je dejal, da uradno o tem, da bi zoper njega tekel kakšen postopek, ni bil obveščen, neuradne informacije o skorajšnji odpovedi pa so prišle do njega. “Vršilcu dolžnosti direktorja TVS Urošu Urbaniji sem trn v peti, ker javnost opozarjam na nepravilnosti v hiši,” nam je dejal Krajnc.

Ob tem spomnimo, da je Krajnc avgusta lani pred prispevkom z odzivom RTVS na poročanje Mladine dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik. Uroš Urbanija se je na to odzval z odredbo za Krajnčevo premestitev. Naslednji dan so kolegi podporo TV voditelju izrazili tudi tako, da so se mu ob zaključni špici Dnevnika pridružili v studiu.

Kot je mogoče slišati, naj bi želel Urbanija odpoved delovnega razmerja Krajncu utemeljiti na njegovem delu v izobraževalnem središču RTVS, ki ga opravlja poleg rednega dela vodenja TV Dnevnika in je zanj tudi plačan. Izobraževalno središče je namenjeno izobraževanju mlajših kadrov na RTVS (nastopanje pred kamero, govorne vaje …). Krajnca naj bi kadrovska služba sicer obvestila o odpovedanem aneksu za to delo, a pravi, da je želel poučevanje nadaljevati do zaključka semestra.

Urbanija, ki trenutno nadomešča vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, pa naj bi načrtoval tudi nekatere premestitve zaposlenih na TVS. Tako naj bi po besedah več naših virov predlagal, da voditeljico Odmevov Tanjo Starič in urednika TV Dnevnika Borisa Lenarčiča prestavijo v dnevnoinformativno redakcijo na Radiu Slovenija (desk), v kateri sestavljajo radijske novice in informativne oddaje. V tej redakciji sicer manjka novinarjev na nižje rangiranih mestih. “Gre za poskus degradacije pomembnih televizijskih kadrov,” ocenjujejo naši sogovorniki.

Ministrica za kulturo: To je nedostojno in nedopustno

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je na Twitterju ocenila kot nedopustno in nedostojno, “da direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija pred imenovanjem novega vodstva izvaja še zadnje kadrovske čistke na RTVS ter odpušča vse glasove, ki so se zoperstavili njemu in v.d. generalnega direktorja ter opozarjali na slabe razmere v hiši”. Dodala je še, da s tem povzroča nadaljnjo škodo RTVS. “Če je bil kanček dvoma o tem, kakšen je bil politični plan tega vodstva RTVS, potem je s temi dejanji brez dvoma odpravljen,” je še zapisala na družbenem omrežju.

Forbici si želi vsebinske utemeljitve vseh kadrovskih potez

Predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici je dogajanje na RTVS označil za skrb vzbujajoče in dodal, da ga navdajajo z dvomom, da vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija deluje v okvirih pristojnosti in v korist hiše. Napovedane kadrovske poteze ga utrjujejo v skrbi, tako Forbici, da odhajajoče vodstvo v obdobju prehoda ženejo napačni motivi in napačne prioritete.

Goran Forbici
Goran Forbici (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Svet RTV Slovenija je vodstvu sicer že na konstitutivni seji naložil redno poročanje o vseh kadrovskih odločitvah. S tem so želeli preprečiti, da bi odgovorni pred imenovanjem nove uprave posegli po potezah, ki presegajo opravljanje tekočih poslov, piše Forbici. Doslej poslana poročila so skrbno preučili in opazili številne odločitve z vprašljivo vsebino, dodaja.

“Ker je o prekoračitvi opravljanja tekočih poslov mogoče presojati le od primera do primera, sem sprejel odločitev, da članom v sprejetje predlagam sklep, s katerim Svet vodstvu nalaga vsebinsko utemeljitev vseh izvedenih kadrovskih potez,” je še dodal predsednika novega sveta RTV Slovenija.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje