Janez Janša z Božem Dimnikom na jahti Andreja Marčiča

Slovenija 13. Sep 202123:20 > 14. Sep 2021 09:12 3 komentarji
Janez Janša
Žiga Živulovič jr. /BOBO

V oddaji 24ur zvečer so objavili fotografije, ki naj bi dokazovale, da druženja Janeza Janše s poslovnežem Andrejem Marčičem in lobistom Božem Dimnikom niso bila naključna.

V oddaji 24ur zvečer so objavili fotografije, ki naj bi dokazovale, da druženja Janeza Janše s poslovnežem Andrejem Marčičem in lobistom Božem Dimnikom niso bila naključna.

Fotografija, ki je bila posneta avgusta 2016 nekje na Hrvaškem, prikazuje takratnega opozicijskega poslanca Janeza Janšo, ki se z Božem Dimnikom druži na zasebni jahti Andreja Marčiča. Kot piše 24ur.com, je Marčič “od leta 2003 zaslužil več kot 100 milijonov evrov javnega denarja”. Največ denarja se je na račun njegovega podjetja Marand Inženiring prelilo z onkološkega inštituta (več kot 17 milijonov evrov), nato ministrstva za zdravje (več kot 11 milijonov evrov) ter ministrstva za obrambo (več kot 7 milijonov evrov). V IT-podjetju Marand, katerega lastnik in direktor je prav Marčič, pa naj bi bil med letoma 2007 in 2014, v času prve in druge Janševe vlade, zaposlen tudi sin Janeza Janše Žan Janša, še piše 24ur.

Ne gre za prvo druženje

V času fotografij, ki jih je pridobilo uredništvo oddaje 24ur zvečer, je bil Janša opozicijski poslanec, z Marčičem in Dimnikom pa se je družil že pred tem. Kot so razkrili na portalu Necenzurirano, tudi leta 2003 na golf turnirju na Mavriciju. Marčič je v pismu komisiji DZ za nadzor javnih financ zapisal, da je Janšo prvič in povsem po naključju srečal leta 2003, prav na tem golf turnirju na Mavriciju, ki ga Marčič pogosto obiskuje.

Na vprašanja 24ur, ali se je Marčič poleg srečanja na otoku Mavricij še kdaj srečal z Janšo, ali so bila ta srečanja naključna ter ali sta kdaj dopustovala skupaj ter na Marčičeve stroške, so dobili le odgovor, da “je gospod Andrej Marčič podjetnik zasebnik in ni ne relativna ne absolutna javna osebnost. V povezavi z vašimi vprašanji je že podal obširno izjavo v pismu, poslanem komisiji za nadzor javnih financ državnega zbora. V življenju se je srečeval s številnimi politiki. Nikoli v tem času ni nobenemu politiku plačal dopusta ali česarkoli drugega.”

Septembra 2019 je Marand Inženiring zaprl svoja vrata, na isti dan pa se je, kot poroča portal 24ur, Marčič pojavil z dvema novima podjetjema: Integralis in Marand. Podjetje Marand plus je bilo v register Ajpesa vpisano junija tega leta. Integralis je bil ustanovljen skupaj z Boštjanom Jakličem, od več kot osmih milijonov evrov javnega denarja pa ga je največ prišlo z ministrstva za javno upravo in generalnega sekretariata Janševe vlade konec leta, takrat še pod vodstvom Boža Predaliča, še piše 24ur. Predalič je jeseni objavil dva razpisa, ki v proračunu, že potrjenem v parlamentu, nista bila načrtovana, še več – kdor za razpis ni vedel vnaprej, je imel za pripravo na voljo le 48 ur, so razkrili na portalu Necenzurirano.

Srečanje v domačem vzdušju

Iz januarja 2017 pa je fotografija, prav tako objavljena v oddaji 24ur zvečer, ki prikazuje srečanje Janeza Janše tudi z lobistom Božem Dimnikom v “prijetnem domačem vzdušju”. Hči Boža Dimnika Diana Dimnik je lastnica ljubljanskega farmacevtskega podjetja, ki velja za enega največjih dobaviteljev v zdravstvu, ki je doslej s prodajo medicinske opreme državi zaslužilo več kot 200 milijonov evrov.

Božo Dimnik je na vprašanje, ali se je poleg golf srečanja na Mavriciju še kdaj srečal z Janezom Janšo, odgovoril, da sta se srečala le pri igranju golfa ter se poleg tega nikdar nista pogovarjala o poslovnih projektih in poslu.

Novo gradivo za KPK?

Gre za novo gradivo, ki bi lahko bilo zanimivo tudi za Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), katere predsednik Robert Šumi je še prejšnji teden dejal, da ob pregledu Janševih stikov z golf izleta na Mavriciju ni zaznala nepravilnosti.

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je po razkritju portala Necenzurirano, da je premier Janez Janša v preteklih letih na Mavriciju igral golf z Božem Dimnikom in Andrejem Marčičem, KPK pozvala, naj preveri, ali je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji slovenskih bolnišnic, prijavil.

Kot je dejal Robert Šumi, predsednik KPK, v oddaji N1 STUDIO, so vse podatke, ki jih o tem primeru imajo, odstopili državnemu zboru. “Z našega vidika v tem kontekstu nismo ugotovili konkretne kršitve, to pa smo tudi zapisali v svojem odgovoru,” je povedal. Lobističnih stikov z omenjenimi ljudmi Janez Janša ni prijavil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje