Janša naj bi se na dopustu družil z največjimi dobavitelji v zdravstvu

Slovenija 23. Jul 202115:41 > 17:56 1 komentar
Janez Janša portret
Srdjan Živulović/BOBO

Po poročanju spletnega portala Necenzurirano naj bi predsednik vlade Janez Janša, ki je s stranko SDS pogosto opozarjal na sistemsko korupcijo v zdravstvu, že 20 let dopustoval z lobistom Božom Dimnikom ter poslovnežem Andrejem Marčičem – oba veljata za največja dobavitelja v zdravstvu.

Kot poroča spletni portal Necenzurirano, naj bi se predsednik vlade Janez Janša zadnjih skoraj 20 let let med dopustovanjem na otoku Mauritius družil z največjimi dobavitelji v zdravstvu.

Portal je poročal, da je med drugim igral golf in se družil z znanim lobistom Božom Dimnikom ter poslovnežem Andrejem Marčičem. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je Janša sicer večkrat igral golf na Mauritiusu, “kar je javno znano oziroma že velikokrat objavljeno. Nikoli pa ni bil na Mauritiusu v času, ko je bil predsednik vlade”.

Po podatkih Necenzurirano naj bi bila omenjena skupina na Mauritiusu prvič decembra 2003, slabo leto dni pred parlamentarnimi volitvami, po katerih je Janša prvič postal premier. Skupaj naj bi golf igrali tudi decembra 2015, teden dni pred referendumom o družinskem zakoniku.

Preverjeni kadri v Telekomu Slovenije

Danes smo na primeru Telekoma Slovenije poročali tudi o gradnji še močnejšega medijskega stebra blizu stranki SDS. Ta se med drugim odraža v naglici pri imenovanju predsednika uprave Telekoma Slovenije in člana SDS Cvetka Sršena, pa v mnenju, da nadzornik Telekoma iz kvote SDS Jurij Toplak za imenovanje na ta položaj ne izpolnjuje pogojev, in razkritju, da je članica uprave Barbara Galičič Drakslar, prav tako iz kvote SDS, dokazilo o znanju tujega jezika dostavila šele po imenovanju. V petčlanski upravi Telekoma so iz kvote SDS trije.

Opozicija za pregled sklenjenih poslov

V opoziciji so napovedali ostro reakcijo in sklic seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Poslanka stranke LMŠ Jerca Korče je opozorila: “SDS nam je vsa leta prodajala zgodbo o lovkah ter korupciji in klientelizmu v zdravstvu. Pa je več kot očitno, da so tako le odvračali pozornost od dejstva, da so sami jedro te globoke države.”

Po njenih navedbah mora parlamentarna komisija za nadzor javnih financ pogledati posle, sklenjene v času vrha epidemije covida-19 z “enim od golfističnih prijateljev premierja Janše” ter ugotoviti, kako je bila sklenjena pogodba z generalnim sekretariatom vlade, ter zakaj in kakšen vpliv ima dopustovanje Janše s tem dobaviteljem na njeno sklenitev.

Prav tako bi po njenih besedah zadeve po uradni dolžnosti morala pregledati Komisija za preprečevanje korupcije ter računsko sodišče.

Ostro reakcijo opozicije je napovedala tudi poslanka Levice Violeta Tomić. Kot je ocenila, se “vedno, ko je Janša na oblasti, državni denar pretaka v žepe prijateljev in ljudi s strankarsko izkaznico”, istočasno pa ustanavljajo preiskovalne komisije in govorijo o ničelni toleranci do korupcije v zdravstvu. V SD so se v odzivu na poročanje portala zapisali, da je le še od strank NSi in DeSUS odvisno,”kako dolgo bo DZ toleriral huda korupcijska tveganja”. “Norčevanje Janeza Janše iz države lahko končajo volitve ali nezaupnica. Le upamo pa lahko, da posegi v policijo še niso ohromili pregona korupcije, so dodali.

Podjetji z milijonskimi prihodki in več dobljenimi državnimi razpisi

Andrej Marčič je po poročanju portala Necenzurirano lastnik in direktor IT podjetja Marand, ki je v zadnjih 20 letih skupaj s povezanimi družbami samo s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot 100 milijonov evrov prihodkov. V enem od njegovih podjetij je bil več let zaposlen tudi Janšev sin Žan, je poročal portal. Podjetje Marand je leta 2012 ministrstvo za zdravje izbralo na glavnem razpisu za projekt informatizacije slovenskega zdravstva (eZdravje), sicer po tem, ko je drugi konkurent odstopil od ponudbe. Marčičevo podjetje je lani jeseni kot edini ponudnik dobilo posla na dveh razpisih, ki ju je čez noč objavil generalni sekretariat Janševe vlade, še poroča omenjeni portal.

Božo Dimnik je poslovnež in lobist. Podjetje Medias International, ki je po poročanju portala Necenzurirano v lasti njegove hčerke Diane in se ukvarja s prodajo medicinske opreme in materiala, je z zdravstvenimi institucijami ustvarilo za 200 milijonov evrov prihodkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje