Janković: Golobu verjamem na besedo in sporazum o sodelovanju ni potreben

Slovenija 25. Okt 202215:05 4 komentarji
Borut Živulovič/BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se bo na prihajajočih lokalnih volitvah potegoval za že svoj šesti mandat na čelu ljubljanske mestne občine, je povedal, da sta se s premierjem Robertom Golobom dogovorila o sodelovanju Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda v novem sklicu ljubljanskega mestnega sveta. Na vprašanje, ali je stranka premierja Goloba Jankoviću postavila določene pogoje in zahtevala podpis koalicijske pogodbe o sodelovanju, pa je Janković odgovoril, da je zanj papir nepotreben in mu zadostuje ustni dogovor z Golobom.

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića je od stranke Gibanje Svoboda v ponedeljek prejel “papir o sodelovanju”, ki naj bi bil po naših informacijah neke vrste koalicijska pogodba o sodelovanju v ljubljanskem mestnem svetu. A je ljubljanski župan, ki je na čelu največje slovenske mestne občine že vse od leta 2006, povedal, da tovrstna pogodba zanj ni potrebna.

“Drži, da sva se s premierjem Robertom Golobom dogovorila o sodelovanju, in ta dogovor bom spoštoval,” je povedal. O morebitnih pogojih, ki naj bi mu jih posredovala največja koalicijska stranka, ni želel govoriti, povedal je le, da njemu ustni dogovor z Golobom zadostuje.

“Ali bo Gibanje Svoboda na lokalnih volitvah podprlo mene ali koga drugega, je prepuščeno njim. Ne glede na to, kako se bodo odločili, ponavljam svoje stališče, da je Robert Golob trenutno najboljša izbira za vodenje vlade v teh časih. So se pa držali tega, kar so rekli in niso predstavili svojega županskega kandidata v Ljubljani,” je povedal Janković. Ob tem je še dodal, da bo, čeprav ta sporazum ne bo podpisan, dogovor o sodelovanju z Golobom obveljal.

Zoran Janković je tudi poudaril, da je med vsemi napovedanimi županskimi kandidati samo on zbiral podpise podpore za vložitev kandidature. Je pa povedal, da je na letošnjih lokalnih volitvah v Ljubljani manj kandidatov kot nekoč. “Vsakega kandidata jemljem resno, nikogar se ne bojim. Kdo bo pa postal župan, pa naj odločijo Ljubljančanke in Ljubljančani,” je še dodal.

Golob: Osebno se mi zdi, da je Janković zelo primeren kandidat

Ob isti uri je potekala tudi novinarska konferenca Gibanja Svoboda, na kateri so predstavili strankine aktivnosti na prihajajočih lokalnih volitvah. Predsednik stranke Robert Golob je povedal, da se o morebitni podpori kateremu od kandidatov za ljubljanskega župana še odločajo, a da pogajanja potekajo. “Moje osebno stališče je znano že dlje časa. Zdi se mi, da je Zoran Janković zelo primeren kandidat, da nadaljuje županovanje v Ljubljani. Za podporo je še vedno čas,” je poudaril prvak Gibanja Svoboda.

Ker bo stranka prvič nastopila tudi na lokalni ravni, se Golob ni mogel izogniti vprašanju, kakšen rezultat bo zanje pomenil uspeh na prihajajočih lokalnih volitvah. Golob je v svojem slogu odgovoril, da si razen njega nihče od politikov ne upa napovedovati prihodnosti, a da bo to vseeno storil. “Ne skrivamo ambicije, da bi bilo vsaj šest županov – naših, skupnih ali pa vsaj z našo podporo – izvoljenih v 12 mestnih občinah v Sloveniji. To bo za nas uspeh,” je dejal. Kot je povedal, bi s šestimi župani v mestnih občinah postali sestavni in tvorni del koalicij, ki bodo te občine vodile v naslednjih mandatih.

Predsednika stranke Gibanje Svoboda je bilo mogoče razumeti, da so se v največji koalicijski stranki osredotočili bolj ali manj na mestne občine, saj v tako kratkem času, tako Robert Golob, niso imeli možnosti, da bi se skoncentrirali na prav vsako občino.

V prestolnici se bodo poleg Jankovića, ki je na čelu Ljubljane od leta 2006, za župansko mesto potegovali še poslanka Levice Nataša Sukič, vodji svetniških klubov SDS in NSi, Igor Horvat in Mojca Sojar, skupna kandidatka strank SLS in Naša dežela Tina Bregant, sekretar Piratske stranke Jasmin Feratović, kandidatka zelene stranke Vesna Jasminka Dedić, predsednik zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, kandidat Zelenih Slovenije in Konkretno pa bo Tomaž Ogrin.

O Kanglerju, Arsenoviću in predsedniških volitvah

Če je kandidatna lista za ljubljanskega župana nekoliko krajša, pa je v Mariboru, drugi največji mestni občini v državi, enkrat daljša. Pred dnevi je odjeknila novica, da se bo za županski stolček v Mariboru ponovno potegoval nekdanji župan mesta ob Dravi Franc Kangler. Zoran Janković je povedal, da s Francem Kanglerjem “ni na isti valovni dolžini” in da se mu zdi, da je Saša Arsenovič najprimernejši županski kandidat. “Mislim, da bo Franc Kangler s svojo kandidaturo pripomogel k temu, da bo Arsenovič ponovno izvoljen,” je dejal. Ob tem je dodal, da se mu zdi, da je razvoj Maribora v zadnjih štirih letih pod vodstvom Saše Arsenoviča šel v pravo smer.

Franc Kangler
Uroš Kokol/N1

Dotaknil se je tudi izidov nedeljskega prvega kroga predsedniških volitev. Po Jankovićevem mnenju je bil izid volitev pričakovan, saj je Slovenija dobila dva kandidata, ki pokrivata vsak svoj politični pol, in da se bo prava bitka za predsedniško palačo šele začela.

O Anžetu Logarju, nekdanjem ljubljanskem mestnem svetniku, ki je aktualnega župana Jankovića tudi izzval na zadnjih lokalnih volitvah, pravi, da je bil v svojih nastopih v kampanji dober. Kot ključen izziv za Logarja pa Janković vidi to, kako se bo znal oddaljiti od predsednika SDS Janeza Janše in tako prepričati širšo javnost.

Natašo Pirc Musar je označil za borko za človekove pravice, ki nedvomno spoštuje pravno državo. Čeprav je bil Milan Brglez dober predsedniški kandidat, pa mu po mnenju ljubljanskega župana ni uspelo prepričati volilk in volilcev. “Prijetno presenečenje je moj kočevski kolega Vladimir Prebilič, ki je dobil dejansko več glasov, kot se je pričakovalo,” je povedal Janković.

Zelo oster je bil do predsedniškega kandidata Levice Mihe Kordiša. “Kordiš je dokaz, da besede niso dovolj. Vsem razlaga, kako bi morali ljudje imeti več socialnega čuta, a zaradi besed se še nihče ni vselil v stanovanje,” je bil kritičen Janković.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje