Janković podprl direktorico ZD, Levica: To je skrajno neprimerno

Slovenija 14. Feb 202314:36 17 komentarjev
Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Župan Zoran Janković je podprl izplačilo dodatka za delovno uspešnost direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma. "Trdim, da je Poplas Susič odlična direktorica, in mislim, da izvaja prave ukrepe," je poudaril na današnji novinarski konferenci. Temu pa odločno nasprotujejo v svetniškem klubu Levica, kjer so izplačilo označili kot popolnoma neprimerno.

Ljubljanski župan Zoran Janković podpira izplačilo dodatka za redno delovno uspešnost direktorici Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Antoniji Poplas Susič. Mestnemu svetu bo predlagal, da na redni seji konec februarja sklep o določitvi delovne uspešnosti sprejme.

Kot smo pisali, je direktorica zavoda Poplas Susič decembra lani Mestno občino Ljubljana zaprosila za soglasje za nagrado za delovno uspešnost. A zaradi številnih odhodov zdravnikov ta poteza v javnosti precej odmeva. Medtem v ZD Ljubljana svojo namero zagovarjajo, saj da je izplačilo zakonska obveza ter da so za prejem polne nagrade v popolnosti zadostili vsem pogojem.

S tem se strinja Janković, ki je na današnji seji poudaril, da spoštuje delo sveta zavoda in njihovo odločitev, da so ponosni na svoje vodstvo. “Trdim, da je Poplas Susič odlična direktorica, in mislim, da izvaja prave ukrepe,” je povedal župan in dodal, da tudi občina podpira vodstvo ZD Ljubljana. Dejal je še, da so tudi sicer plače direktorjev javnih zavodov v Mestni občini Ljubljana “izjemno nizke, lahko bi celo rekel neupravičeno nizke”.

Preberite še: ZD Ljubljana: številni zdravniki odšli, direktorica pa želi dodatek za uspešnost

Podpora Jankovića o izplačilu dodatka pa je razburila svetniški klub Levica, kjer menijo, da je to popolnoma neprimerno. “Vodstvo ZD Ljubljana bi moralo za nastalo situacijo pomanjkanja zdravstvenega kadra, slabe organizacije dela in ogromnega števila neopredeljenih pacientov prevzeti svoj del odgovornosti – namesto tega si želijo izplačati dodatno plačilo za delovno uspešnost,” so ogorčeni v Levici, kjer predlagajo umik odločanja o tej točki na eni izmed naslednjih sej mestnega sveta.

Koliko znaša izplačilo dodatka?

Spomnimo, da bi direktorica dodatek dobila za leto 2021, ko je ZD Ljubljana zapustilo 11 družinskih zdravnikov.

Višina dodatka je pet odstotkov osnovne plače direktorice v obdobju med aprilom in decembrom 2021, kar znaša 993,81 evra bruto. Za mesto namestnice direktorja za razvoj dejavnosti pa prav tako pet odstotkov redne delovne uspešnosti za obdobje od januarja do aprila 2021, kar znaša 116,17 evra bruto.

Dodatek za redno delovno uspešnost bi za leto 2021 prejela tudi strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič v višini 1318,05 evra bruto in nekdanji direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšak za obdobje med januarjem in aprilom 2021 v višini 628,27 evra bruto.

Mestni svet je sicer o podobnem sklepu odločal že decembra lani in ga tudi potrdil, a nato minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ni podal soglasja, saj so predvideni zneski presegali pet odstotkov letnih sredstev za osnovne plače direktorjev. Novi zneski so občutno nižji od prvotno predvidenih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje