ZD Ljubljana: številni zdravniki odšli, direktorica pa želi dodatek za uspešnost

Slovenija 13. Feb 202316:16 9 komentarjev
Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič
N1

Vodstvo ZD Ljubljana oziroma direktorica zavoda Antonija Poplas Susič je decembra lani Mestno občino Ljubljana zaprosila za soglasje za nagrado za delovno uspešnost. Zaradi številnih odhodov zdravnikov iz Zdravstvenega doma Ljubljana pa ta poteza v javnosti precej odmeva. V ZD Ljubljana pojasnjujejo, da je izplačilo zakonska obveza ter da so za prejem polne nagrade v popolnosti zadostili vsem pogojem.

Direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Antonija Poplas Susič je konec lanskega leta na Mestno občino Ljubljana poslala zaprosilo za soglasje k sklepom Sveta zavoda Zdravstveni dom Ljubljana za določitev višine dela plače za izplačilo redne delovne uspešnosti za leto 2021.

Ta poteza pa v javnosti precej odmeva, saj se je Zdravstveni dom Ljubljana pod njenim vodstvom soočal z odhodi številnih zdravnikov – odšlo jih je več deset, zaradi česar je več tisoč pacientov ostalo brez osebnega zdravnika.

Težave ZD Ljubljana so eskalirale v začetku leta, ko smo lahko pred ZD Bežigrad opazovali dolge vrste pacientov, ki so želeli priti do ene od dveh novih družinskih zdravnic in si s tem zagotoviti osebnega zdravnika.

Zaprosilo za soglasje direktorica na MOL poslala konec decembra

Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je včeraj na družbenem omrežju Twitter objavil nekdanji ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha, je Poplas Susič zaprosilo za soglasje o izplačilu redne delovne uspešnosti za leto 2021 na Mestno občino Ljubljana poslala konec decembra.

Zaprosilo se je nanašalo na nagrado za delovno uspešnost na dveh pozicijah, ki jih zaseda. In sicer kot direktorica ZD Ljubljana, za kar želi pet odstotkov osnovne plače, ter pet odstotkov redne delovne uspešnosti kot namestnica direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti ZD Ljubljana.

Nagrada za delovno uspešnost na funkciji direktorice ji bo prinesla 993,81 evra, za delovno uspešnost na funkciji namestnice pa dodatnih 116,17 evra bruto. V zaprosilu za soglasje po pet odstotkov nagrade želi še za strokovno direktorico ZD Ljubljana Teo Stegne Ignjatovič v višini 1318,05 evra bruto, ter nekdanjega direktorja ZD Ljubljana Rudija Dolška v višini 628,27 evra bruto, poroča portal 24ur.com.

Podlaga za izplačilo nagrade je sklep o delovni uspešnosti zavoda, ki ga je 22. decembra sprejel Svet zavoda ZD Ljubljana. Za izplačilo nagrade za delovno uspešnost pa morata po zakonu soglasje dati tudi ustanoviteljica zavoda Mestna občina Ljubljana ter Ministrstvo za zdravje.

ZD Ljubljana: To je zakonska obveza

Zaradi številnih komentarjev so se danes odzvali tudi v ZD Ljubljana. Kot so zapisali na Twitterju, je izplačilo nagrade določeno v Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju in je zakonska obveza. Dodali so, da se direktor izplačilu, ki je del plače, ne more odpovedati. “Višina dodatka za direktorico za leto 2021 je 993,81 evrov bruto,” so zapisali.

Ob tem so v ZD Ljubljana za 24ur.com še pojasnili, da so merila za izplačilo redne delovne uspešnosti določena v Pravilniku o merilih za ugotavljanje delovne uspešnosti direktorjev v osebah javnega prava s področja zdravstva. V ZD Ljubljana so še navedli, da je svet zavoda v svojih sklepih ugotovil, da so bili na podlagi meril za delovno uspešnost izpolnjeni vsi pogoji.

“Prvi pogoj je poslovna uspešnost zavoda (do 35 odstotkov), drugi strokovnost, kakovost in varnost izvajanja javne zdravstvene službe (do 30 odstotkov), tretji pa razvojna naravnanost zavoda (do 35 odstotkov). Glede na sklep je vodstvo doseglo vseh 100 odstotkov,” so izplačilo nagrade argumentirali v ZD Ljubljana.

ZD Ljubljana je soglasje na zaprosilo za delovno uspešnost s strani Mestnega sveta MOL prejelo že septembra, a je takrat zadržke izrazil minister za zdravje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje