Janković zgrožen nad izjavami zdravstvenega ministra

Slovenija 05. Jan 202317:26
Zoran Janković, Danijel Bešič Loredan
Borut Živulović/BOBO

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zaradi kadrovskih težav v ljubljanskem zdravstvenem domu vse bolj kritičen do njegovega vodstva ter župana prestolnice Zorana Jankovića. Slednjega je v sredo obtožil, da želi zapreti dve enoti zdravstvenega doma in zemljišči, na katerih stojita, prodati. Župan Janković je nad besedami ministra zgrožen.

Težave s pomanjkanjem družinskih zdravnikov so največje v Zdravstvenem domu Ljubljana, ki so ga v zadnjem letu zapustili številni zdravniki družinske medicine. Mnogi so za takšne razmere okrivili direktorico zdravstvenega doma Antonijo Poplas Susič, ki je položaj zasedla leta 2021. Do nje je vse bolj kritičen tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki ji je konec decembra med drugim očital, da več dela v zasebnem zavodu kot v javnem ZD Ljubljana. Poplas Susič je namreč lastnica zdravstvenega zavoda Multimedicus.

Direktorici ZD Ljubljana pa je v bran takrat stopil ljubljanski župan Zoran Janković. “Iskanje grešnega kozla za nastalo situacijo, ki je v primeru ZDL dosegla le vrhunec in pokazala na širšo problematiko, je povsem zgrešeno,” je Janković decembra odgovoril na kritike z ministrstva za zdravje.

Prav ob koncu lanskega leta pa je na novinarski konferenci minister Bešič Loredan razkril tudi, da ga je ljubljanski župan “prijazno opozoril, da zdravstveni dom in njegovo direktorico pusti na miru.” Na novinarsko vprašanje, ali je besede župana morda razumel kot pritisk, je minister kasneje odgovoril le, da “to lahko razumemo, kot želimo.”

Ta teden pa je minister za zdravje proti županu Jankoviću in vodstvu ZD Ljubljana nastopil bolj ostro in kritično. V oddaji 24ur Zvečer je Bešič Loredan v sredo dejal, da nikoli ne bo sprejel navodil župana Ljubljane, da naj pusti ZD Ljubljana pri miru. “Če v dveh letih iz zdravstvenega doma odide 30 zdravnikov, je za to odgovorno vodstvo, župan in občina, ki je ustanovitelj ZD Ljubljana,” je povedal minister.

Bešič Loredan, ki prihaja iz ministrske kvote Gibanja Svoboda, pa je povedal tudi, da na ministrstvu dobivajo signale, da želi ljubljanski župan Janković zapreti dve enoti zdravstvenega doma in zemljišči, na katerih stojita, prodati.

Kot je še dejal, je s svojo ekipo pred kratkim obiskal zdravstvene domove in bolnišnice “od Lendave do Celja,” kjer naj bi vse teklo brez težav. “ZD Ljubljana izstopa in tu bomo zadevi prišli do dna,” je minister napovedal v oddaji na POP TV.  Ob tem je spomnil, da na ministrstvu lahko odredijo le izredni upravni nadzor, ki bo pokazal, kaj se v ZD Ljubljana dejansko dogaja. Izredni nadzor je minister sicer najavil konec decembra.

Na besede zdravstvenega ministra so se danes odzvali tudi v kabinetu župana, kjer so zapisali, da je župan Zoran Janković zgrožen nad izjavami ministra Bešiča Loredana. Kot so dodali, je ljubljanski župan ministru poslal dopis, na katerega pričakuje odziv.

Zdravstvo v Ljubljani je bila tudi ena ključnih tem ob sklenitvi koalicije med Listo Zorana Jankovića in Gibanjem Svoboda v ljubljanskem mestnem svetu. Ob podpisu koalicijske pogodbe sta župan Janković in mestni svetnik Svobode Samo Logar odgovarjala tudi na vprašanje o tem, kako bosta stranki sodelovali pri reševanju zdravstvene problematike, glede na to, da sta župan in minister glede direktorice ZD Ljubljana na nasprotnih bregovih.

Janković je takrat ponovil, da je Poplas Susič izjemna direktorica, minister Loredan pa ima po njegovih besedah pravico uvesti notranji nadzor. “Mogoče sva oba s tem ministrom bolj eksplozivna in direktna, vendar ta vlada zagovarja javno zdravstvo,” je odnos z ministorm za zdravje takrat opisal Janković.

Logar je odgovoril, da župan in minister vlagata velike napore v rešitev situacije, v mestnem odboru Gibanja Svoboda Ljubljana pa te aktivnosti podpirajo.

VIR: STA, N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.