Jankovićev favorit po županovem vmešavanju odstopil od kandidature

Slovenija 18. Mar 202420:19 5 komentarjev
Tibor Mihelič Syed
Foto: Žiga Živulovic jr./BOBO

Potem ko je svet Centra urbane kulture Kino Šiška podal negativno predhodno mnenje h kandidaturi Tiborja Miheliča Syeda za direktorja tega javnega zavoda, ker se je v njegovo imenovanje vpletal ljubljanski župan Zoran Janković, je Mihelič Syed od kandidature odstopil. Kot je zapisal, mu je žal, da so se v medijih in javnosti pojavili dvomi o legitimnosti njegove kandidature.

Tibor Mihelič Syed je v današnji izjavi zapisal, da se je na mesto direktorja Kina Šiška prijavil transparentno, javno in odgovorno. “Po vseh mojih informacijah sva tako jaz osebno kot ustanoviteljica v razpisnem postopku delovala pravno in etično nesporno. Zato mi je žal, da so se v medijih in javnosti pojavili dvomi o legitimnosti moje kandidature,” je pojasnil odločitev.

Ker se zaveda “izrednega pomena videza transparentnosti in spoštovanja pravil pri postopkih imenovanj direktoric in direktorjev javnih zavodov”, od prijave odstopa in predlaga ustanoviteljici, naj razpis ponovno izpelje. “Želim si, da se nanj prijavi čim več primernih kandidatk in kandidatov ter da svet Kina Šiška in Mestna občina Ljubljana izbereta najboljšo oziroma najboljšega,” je še zapisal.

Spomnimo, da je ljubljanski mestni svet septembra lani objavil javni razpis za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška. Prispele so tri vloge, pogoje pa sta izpolnjevala dva prijavljena kandidata: vršilec dolžnosti direktorja Kina Šiška Mitja Bravhar ter glasbeni urednik in novinar na Valu 202 Žiga Klančar. Očitno pa nista bila po volji ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. 

Kot smo razkrili na N1, ju je povabil na pogovor in pozval k umiku kandidature. Oba sta to tudi storila. Več naših virov je tedaj izpostavilo, da želi ljubljanski župan na čelu Kina Šiška sedanjega direktorja Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda. To se je po januarski ponovitvi razpisa potrdilo. Nanj je prispela zgolj prijava Miheliča Syeda, Janković pa ni skrival, da njegovo kandidaturo podpira.

Županovo vpletanje je vznemirilo svet Centra urbane kulture Kino Šiška. Tako je svet zavoda h kandidaturi Miheliča Syeda konec februarja podal negativno predhodno mnenje. Ob tem je poudaril, da se ni izrekel “o kandidatu kot takem”, temveč negativno mnenje podaja “zaradi nekorektnega in nestrokovnega poteka postopka ter načina izbire kandidata”. Prejšnji teden je nato Mihelič Syed svetu Kina Šiška predstavil svojo kandidaturo in ta naj bi se do nje opredelil na jutrišnjem nadaljevanju seje. A je kandidat od kandidature prej odstopil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje