Janeza Janše na sodišče danes ni bilo zaradi konference, ki se bo začela jutri

Slovenija 17. Maj 202311:45 14 komentarjev
Veselinović Janša
BOBO

Sojenje Janezu Janši, ki mu nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič očita žaljivo obdolžitev, je bilo prestavljeno, ker prvoobtoženega ni bilo. Kot razlog za odsotnost je Janez Janša navedel mednarodno konferenco, ki pa se bo po ugotovitvah sodišča začela šele jutri in ne danes. Sodnica je bila prav tako nezadovoljna z opravičilom Uroša Urbanije, ki se je s podpisom Andreja Graha Whatmougha opravičil, češ da ne more izostati od dela. Oba sta bila vabljena na ponovitev sojenja 31. maja.

Senat celjskega okrožnega sodišča pod vodstvom sodnice Leonide Jager je preložil današnji narok na sojenju predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o kaznivem dejanju žaljive obdolžitve, za katero ga kot zasebni tožilec preganja nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič. Razlog za to je odsotnost obtoženega, ki ni podal opravičljivih razlogov.

Predsednica senata je pojasnila, da je Janšev zagovornik Franci Matoz sodišču šele v torek popoldne posredoval opravičilo zaradi odsotnosti ter soglasje, da se obravnava opravi brez njegove prisotnosti.

Sodnica ni zadovoljna

Kot razlog je Janša navedel neodložljive obveznosti zaradi mednarodne konference Zveze sredinskih demokratov, ki naj bi potekala med 17. in 19. majem. Sodišče je po preverjanju iz javno dostopnih podatkov ugotovilo, da bo konferenca na Bledu potekala 18. in 19. maja, ob tem pa je bila sodnica Jager nezadovoljna tudi, ker obtoženi ni predložil nobenih dokazil, ki bi opravičevala njegov izostanek.

Odvetnika Matoza je zato pozvala, da njegov klient predloži dokazila, sicer bo njegov izostanek štela kot neopravičen. Ob tem je še spomnila, da so se za termin tokratnega naroka dogovorili že marca in da takrat nobeden od udeležencev v postopku datumu ni ugovarjal, zato bi obtoženi lahko prilagodil svoje obveznosti.

Urbaniji “delodajalec ne more opravičiti izostanka”

Na današnji narok sta bila sicer kot priči vabljena nekdanja namestnika pokojnega odgovornega urednika STA Boruta Meška, Uroš Urbanija in Alen Pivk. Prvega so vabili na predlog obrambe, drugega pa na predlog tožeče strani, a je prišel le Pivk, medtem ko se je tudi Urbanija, sedanji direktor Televizije Slovenija, opravičil zaradi neodložljivih obveznosti.

V opravičilu je zatrdil, da mu delodajalec ne more opravičiti izostanka, k temu pa dodal še potrdilo v. d. generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha o zasedenosti.

Predsednica senata je bila nezadovoljna tudi z opravičilom Urbanije, saj da je vabilo prejel že 21. aprila in bi si lahko primerno organiziral delo. Sodišče ga bo znova vabilo 31. maja, ko na naroku pričakuje tudi Janšo.

Brez pričanja pa je danes ostal tudi Pivk, saj je sodni senat po krajšem posvetu pritrdil odvetniku Veselinoviča Gorazdu Fišerju, da bi moral biti obtoženi kljub temu, da je že podal zagovor, prisoten na obravnavi, saj bi lahko bila priča zanj obremenilna. Senat je ocenil, da ni pogojev za izvedbo naroka in Pivka znova povabil na naslednjega konec maja.

Očitki nekdanjega direktorja STA v zasebni tožbi se nanašajo na Janšev tvit maja 2021, v katerem je takratni predsednik vlade zapisal: “Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8.500 evrov. Več kot predsednik republike.” Njegov zapis se je nanašal na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič tedanjemu odgovornemu uredniku Mešku vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je pozneje umrl zaradi bolezni. Nekdanji direktor STA je sicer zatrdil, da o hudi bolezni v času njegovega delovnega razmerja in ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni vedel ničesar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje