Janša ostro nad NSi in Tonina: “Sorry, zamočili ste. Bojim se, da nepovratno”

Slovenija 20. Okt 202414:12 16 komentarjev
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Prvak SDS Janez Janša se je odzval na izjavo predsednika Nove Slovenije Mateja Tonina na sobotnem volilnem kongresu stranke, da bi lahko po državnozborskih volitvah 2026 "razdrobljene sile na desni sredini oblikovale močno politično silo, ki bo skupaj s SDS lahko oblikovala novo vlado". Janša je Toninu odgovoril, da "dela račune brez krčmarjev" in kritiziral delovanje Nove Slovenije

“Če se bomo znali osredotočiti na bistvo in ne bomo malenkostni, lahko iz teh razdrobljenih sil na desni oblikujemo močno politično silo, ki bo skupaj s SDS v prihodnjih letih lahko oblikovala novo vlado in ta vlada bo končno imela priložnost, da bo odpravila vse neumnosti, ki jih je napravila Golobova vlada,” je na sobotnem volilnem kongresu stranke Nova Slovenija poudaril Matej Tonin.

“Z združevanjem razdrobljenih sil lahko dosežemo velike sinergijske učinke. Še nikoli v zadnjih dvajsetih letih nismo imeli takšne priložnosti, da realno lahko odločimo o prihodnji slovenski vladi. Če bomo modri in pogumni, nam bo uspelo. Potrebujemo desnosredinsko vlado, ki bo manj tvitala in bolj pomirjala,” je še izpostavil Tonin.

Po mnenju predsednika SDS Janeza Janše pa so Toninove napovedi o sestavljanju takšne vlade “račun brez krčmarjev”. Po izstopu Anžeta Logarja iz SDS in njegovi napovedi, da bo do konca leta ustanovil novo politično stranko na desni sredini in želji, da bi naslednja vlada obsegala “čim širši politični pol”, se Janša v objavi na omrežju X sprašuje, kje Tonin vidi napoved Logarjevega sodelovanja z NSi.

“Kot pravi Anže Logar, bi delal koalicijo z levico, če bi zmagal. Kar seveda ne bo, ker so mu namenili vlogo Viranta in ne Jankovića. A tudi ob zmagi stranke SDS Logar sodelovanje v koaliciji pogojuje s povabilom levim strankam in ne Nove Slovenije,” je zapisal Janša.

Prvak SDS je na račun Nove Slovenije in njene usmeritve v zadnjih letih zapisal še: “Kje v tej njegovi formuli vidite NSi? Ali, da bo SDS delala koalicijo s stranko Pogorelcev in Ljudmil? Pregnali ste Andreja Bajuka in sedaj še drugega ustanovitelja stranke Lojzeta Peterleta. Jokate nad Golobom, dve leti pa ste mu držali štango in omogočili, da še vedno dela škodo ljudem in državi. Sorry, zamočili ste. Bojim se, da nepovratno.”

Tonin odgovarja Janši

Na njegov zapis se je odzval Tonin. “Hvala, da si jasno povedal, da gre stranka SDS v dokončno samoizolacijo. Srečno še en mandat v opoziciji,” je zapisal. Ob tem se je obregnil ob izstope treh poslancev in dolgoletnih članov iz SDS iz stranke, prvaku največje opozicijske stranke pa navrgel, da je “nepovratno zamočil leta 2012”. Več v članku: Tonin odgovarja Janši: Srečno še en mandat v opoziciji, pazi na stranko.

Toplo-hladni odnosi SDS in NSi

V preteklosti sta se nekdanji koalicijski partnerici – NSi je trikrat sodelovala v vladi Janeza Janše – sicer že večkrat sporekli. Med strankama je počilo takoj po volitvah v državni zbor leta 2022, ker je NSi ob pomoči koalicije prišla do dodatnega predsedniškega mesta v delovnih telesih DZ. V SDS so prepričani, da jih je NSi izigrala in da je Svoboda na tak način dobila zakulisnega partnerja.

Zadnji spor je na dan privrel konec leta 2022, ko je bil Janez Janša kar trikrat poražen na volitvah – na državnozborskih, predsedniških, poraz je zabeležil tudi na treh zakonodajnih referendumih, ki jih je predlagala SDS. Matej Tonin je takrat dejal, da je na desni strani političnega pola potrebna “samorefleksija” in da Nova Slovenija ne bo več sodelovala v vladi, ki bi jo vodil Janša. V NSi sicer nikoli niso izključili ponovnega sodelovanja v vladi s SDS, vendar le v primeru, če bi jo vodil kdo drug.

V tem času se je prvak SDS na družbenem omrežju X večkrat zapletel v besedne spopade z nekaterimi vidnimi člani Nove Slovenije, med drugim z nekdanjim članom izvršilnega odbora NSi Janezom Pogorelcem, ki ga omenja v današnjem zapisu.

Toninovi stranki je večkrat očital prikrito sodelovanje z vladajočo koalicijo, na drugi strani pa so v NSi Janšo obtoževali, da je on glavni krivec, da so stranke desne političnega pola večino časa del opozicije.

Foto: Borut Živulović/BOBO

Nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak, ki se je z Janšo močno sprla že leta 2016 – tudi ona je takrat napovedala, da NSi v vlado z Janšo ne bo šla več – mu je konec novembra 2022 dejala, naj odstopi s položaja predsednika SDS. “Janez, namig. Ob očitnem majanju tvojega stolčka: vstani in pojdi. Slovenija ti bo iskreno hvaležna,” je takrat zapisala.

Do otoplitve odnosov med strankama je sicer prišlo letos poleti, ko je NSi po dolgem prepričevanju s strani SDS vendarle prispevala podpise za ustanovitev preiskovalne komisije o slovenski energetiki in njenih glavnih akterjih. Za to preiskovalno komisijo si je sicer SDS prizadevala vse od začetka vlade Roberta Goloba, NSi pa podpisov ni želela prispevati, dokler SDS ne bo zapolnila mest v parlamentarni komisiji za nadzor nad javnimi financami in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. SDS teh mest v omenjenih komisijah še vedno ni zasedla.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje