Odziv Janše na Toninove besede: Žal spominja na pot Ljudmile Novak

Slovenija 07. Mar 202316:18 9 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

Prvak opozicijske SDS Janez Janša se je odzval na besede prvaka NSi Mateja Tonina, ki je dejal, da njegova stranka ne bo podprla interpelacije Golobove vlade. "Žal spominja na pot Ljudmile Novak," je na Twitterju zapisal Janša.

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je na današnji konferenci dejal, da ne bodo prispevali podpisov pod interpelacijo vlade. Poudaril je, da želijo opozicijo spodbuditi, da “preneha s kritizerstvom in rušenjem – in da začne z vlado tekmovati v rešitvah, predvsem pa boljših predlogih”.

Preberite še: NSi ne želi slediti rušilni drži SDS, temveč napoveduje lastno pozitivno pot

Pri interpelaciji proti celotni vladi, ki jo je v SDS vložila v petek, bodo poslanci NSi po Toninovih navedbah sicer razpravljali. Glasovanje pa za zdaj ni predvideno. “Če bi nas kolegi v SDS vprašali za mnenje na začetku priprave te interpelacije, bi jim svetovali, da gremo v politiko za, kar pomeni, da bi pripravili konkretne predloge, kako izboljšati situacijo na področju Muzeja slovenske osamosvojitve, zdravstva ali davkov,” je še navedel prvak NSi. Iz Toninovih besed lahko sklepamo, da se stranka NSi v opoziciji poskuša distancirati od SDS.

Na njegove besede se je na Twitterju odzval prvak SDS Janez Janša.

“Žal spominja na pot Ljudmile Novak. Ima tudi istega prometnika Roberta Ilca in comp. (druščino op. a.). Povsod si predsedniki strank izbirajo tajnike oziroma generalne sekretarje, le v Novi Sloveniji si generalni sekretar izbira in menjuje predsednike. Ko zavozijo na poti, ki jim je bila odkazana,” je zapisal.

Iz njegovih besed lahko razberemo, da Ilca kot glavnega tajnika stranke vidi kot tistega, ki odloča o usodi predsednikov stranke. Ilc ta položaj sicer zaseda že od novembra 2008, kar je največ med vsemi sedanjimi generalnimi sekretarji parlamentarnih strank.

Preberite še: SDS vložila interpelacijo zoper celotno vlado. Kaj očitajo ekipi Roberta Goloba?

V SDS so se na Toninove besede odzvali z navedbami, da so interpelacijo proti vladi vložili (tudi) na podlagi javnega poziva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in predsednika združenja Lojzeta Peterleta, sicer ustanovitelja nekdanjih Krščanskih demokratov in današnje NSi. “Poziv je bil naslovljen na vse politične stranke, tudi na NSi,” so zapisali za STA.

Spomnimo, da sta bili stranki SDS in NSi v preteklosti zaveznici v več vladah pod vodstvom SDS, a se je Nova Slovenija v zadnjih letih nekako skušala prebiti bolj proti politični sredini. Dolgoletna predsednica stranke Ljudmila Novak nikoli ni skrivala svojega nestrinjanja s politiko Janše, med strankama so se v preteklosti vneli ostri besedni spopadi. A ti so bili zgolj na papirju in spletu, za sodelovanje v vladah, ki jih je vodil Janša, to nikoli ni bila ovira. Je pa Tonin ob koncu lanskega supervolilnega leta napovedal, da v vladi pod vodstvom Janše NSi ne bo več sodelovala.

Preberite še: Janez Janša v Planici: Interpelacija celotne vladne ekipe je klic k razumu

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje