Napetosti med SDS in NSi: “Ob vsej sredinskosti imate le 8 poslancev”

Slovenija 09. Okt 202216:38 22 komentarjev
Janez Janša in Matej Tonin
BOBO

Predsednik stranke SDS Janez Janša se je na Twitterju zapletel v besedni spopad s članom izvršilnega odbora stranke NSi Janezom Pogorelcem. Janša stranki Mateja Tonina očita, da imajo kljub vsej sredinskosti v državnem zboru zgolj osem poslancev. Odnosi med nekdanjima koalicijskima partnericama – SDS in NSi – so se v zadnjih mesecih močno ohladili. Kaj pa na Janševe tvite pravi predsednik Matej Tonin?

Janez Pogorelec, član izvršilnega odbora NSi, je na Twitterju objavil zapis, s katerim se je obregnil ob delovanje direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije. Temu očita, da bo s svojim “grobim in podivjanim pristopom” pri referendumskem odločanju o sprejetju vladnega zakona o RTV Slovenija, “dal legitimnost drugi strani”, ki bo stanje na Televiziji Slovenija skušala počistiti in “vzpostaviti enako enoumje, kot ga želi vzpostaviti on”.

Na njegov zapis se je odzval predsednik SDS Janez Janša, ki podivjan pristop, kot ga je Urbaniji pripisal Pogorelec, vidi pri trenutno stavkajočih novinarkah in novinarjih RTV Slovenija. “Žal Nova Slovenija s takimi kadri ne bo videla rezultata preko desetih odstotkov. Kar je velika škoda. Vzporedni mehanizem jih neguje zato, da pomemben del krščanskega volilnega telesa ostaja pasiven,” se je Janša lotil člana izvršilnega odbora NSi Pogorelca.

Besedni dvoboj pa se tukaj ni zaključil, saj je Janez Pogorelec Janšo obtožil, da je prav Janša, kot vodja največje desno usmerjene politične stranke v slovenskem prostoru, odgovoren, da sta SDS in NSi večji del samostojne slovenske politične zgodovine preživeli v opoziciji. “Levica si boljšega ne bi mogla želeti. Namerno ali ne, vaš rezultat je točno tak, kot da delate zanje,” je bil oster Pogorelec.

Janša mu je v odgovoru postregel z nekaj statističnimi podatki. Kot pravi predsednik največje opozicijske stranke, je imela SDS ob njegovem prevzemu vodenja stranke zgolj štiri poslance, predhodnica NSi, Slovenski krščanski demokrati, pa 14, ob združitvi s Slovensko ljudsko stranko pa celo 30.

“Danes ima SDS 27 poslancev, NSi pa zgolj osem. Ob vsej sredinskosti. SLS pa ni več v državnem zboru. Na žalost. Številke nazorno povedo, kdo ‘dela’ za koga,” je zapisal Janez Janša.

Za odziv na Janševe ostre besede smo prosili predsednika NSi Mateja Tonina, ki pa je zgolj sporočil, da Janševih tvitov ne namerava komentirati. “Je preveč lepa nedelja, da bi se ukvarjal z njegovimi tviti,” je za N1 še dodal Tonin.

Je za ohladitev odnosov med SDS in NSi “kriv” Robert Golob?

SDS in NSi sta bili sicer dolgo časa naravni zaveznici na slovenskem desnem političnem polu. Stranki sta kar trikrat (skupaj z nekaterimi ostalimi strankami) tvorili vladno koalicijo, nazadnje v času zdravstvene krize covida-19, med letoma 2020 in 2022. Odnosi med SDS in NSi pa so se po aprilskih državnozborskih volitvah močno ohladili. Aktualni premier Robert Golob je po prevzemu mandata že večkrat napovedal, da si želi dobrega in konstruktivnega sodelovanja predvsem z NSi, saj bo trenutna koalicija Gibanja Svoboda, SD in Levice nujno potrebovala njihovo pomoč pri sprejemanju tistih zakonov, ki v državnem zboru potrebujejo dvotretjinsko večino.

Iz vrst NSi je bilo sicer večkrat možno slišati, da so samostojna stranka, ki svoje odločitve sprejema sama. Poudarjajo, da jih je v času, ko so sodelovali v vladi Janeza Janše, k sodelovanju vezala koalicijska pogodba. Zdaj, ko sta tako SDS kot tudi NSi v opoziciji, pa ni bila podpisana nikakršna pogodba, da bi morali sodelovati tudi v opozicijski vlogi, menijo v NSi.

Robert Golob in Matej Tonin
Aljaž Uršej/N1

Golobova vlada, ki je takoj po začetku mandata začela množično kadrovati v državnih podjetjih, je v nekaterih primerih pustila kadre NSi na svojih položajih. Tako recimo na položaju predsednika uprave Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) ostaja Valentin Hajdinjak, sicer vidni član NSi. Iz Kvote NSi pa naj bi na vodstvenih položajih v državnih podjetjih ostali še nekateri drugi, med njimi tudi član uprave SDH Janez Tomšič 

Premier Robert Golob z obsežnim kadrovanjem očitno ni želel preveč preveč drezati v NSi, saj si želi njihove pomoči pri sprejemanju morebitnih stavnih sprememb, spremembi volilnega sistema in pokojninski reformi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje