Ljudmila Novak namignila Janši: Vstani in pojdi. Slovenija ti bo hvaležna

Slovenija 29. Nov 202211:19 > 13:45 32 komentarjev
Ljudmila Novak
Foto: Borut Živulović/BOBO

Spor na slovenskem desnem političnem polu dobiva nove razsežnosti. Potem ko je predsednik Nove Slovenije Matej Tonin po porazu desnice na nedeljskih referendumih pozval k samorefleksiji strank desne sredine in je včeraj v televizijskem intervjuju dejal, da NSi ne bo več sodelovala v vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, se je danes oglasil predsednik SDS Janša. Popoldan se je na Twitterju oglasila tudi Ljudmila Novak, ki je Janši namignila: "Vstani in pojdi."

Besedna vojna na desnem polu političnega parketa se je razplamtela po nedeljskem porazu stranke SDS na zakonodajnih referendumih. Na Twitterju se je z daljšim zapisom odzval predsednik Nove Slovenije Matej Tonin, ki meni, da so rezultati na referendumu jasni kazalnik, da je “na slovenski desnici potrebna temeljita samorefleksija”, za poraz desne sredine pa je posredno okrivil tudi Janeza Janšo.

Vodja največje opozicijske stranke SDS Toninu ni ostal dolžan in je NSi obtožil, da krščanski demokrati ne delajo tega, kar obljubljajo, in da “zgolj sledijo sirenam in kritizirajo tiste, ki se v teh razmerah še borijo”. Toninovi stranki je še pripisal, da bodo, če ne bodo spremenili svojih načel, še naprej “životarili pod 10 odstotki” v državnem zboru.

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je v oddaji 24ur Zvečer ponovil svoje besede o nujno potrebni samorefleksiji na slovenski desni sredini in dodal, da Nova Slovenija v morebitni vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, ne bo več sodelovala.

“To leto je pokazalo, da se vse stvari, pri katerih posredno ali neposredno sodeluje Janez Janša, praktično izrodijo v odločanje o njem, in to je za desno sredino na dolgi rok škodljivo,” je včeraj zvečer izjavil Tonin in dodal, “zaradi vseh preteklih izkušenj in dejstev je tudi v NSi dozorelo spoznanje, da bomo rekli političnemu veteranu: Dovolj je.” Tonin pa ni zavrnil morebitnega nadaljnjega sodelovanja s stranko SDS, če bi največjo opozicijsko stranko vodil kdo drug in ne več Janez Janša. Kot najverjetnejšega Janševega naslednika se omenja poslanca SDS Anžeta Logarja, ki mu je v drugem krogu predsedniških volitev uspelo poenotiti desno sredino in je močno presegel število glasov, ki jih volilci po navadi namenjajo SDS.

Novak Janši: “Vstani in pojdi. Slovenija ti bo hvaležna”

Danes se je na Toninove besede odzval tudi predsednik SDS Janša. Zapisal je, da so podobne stvari poslušali že takrat, ko je NSi vodila Ljudmila Novak, “ki pa potem nikoli ni bila postavljena pred to dilemo”. Po Janševih besedah so Novak odstavili ravno tisti, ki so ji položili te besede o nesodelovanju NSi z Janezom Janšo v usta in kasneje na čelo krščanskih demokratov ustoličili Mateja Tonina, ki pa se po besedah prvaka SDS “iz te lekcije ni nič naučil”.

Na to se je na Twitterju odzvala nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak in zapisala naslednje: “Janez, namig. Ob očitnem majanju tvojega stolčka vstani in pojdi. Slovenija ti bo iskreno hvaležna.”

Tudi v daljšem zapisu, ki ga je nekdanja predsednica krščanskih demokratov objavila na svoji spletni strani, je Novak Janši namignila, naj “vstane in odide”. Kot je poudarila, “funkcije pridejo in grejo, dejanja pa so tista, ki nas zaznamujejo”. “Z leti sem začela razumeti, da bo nad mano, ker sem se odločila za politično življenje, vselej lebdel oblak dvoma v iskrenost mojega delovanja. A pri tem sem tudi spoznala, da je izključno na meni kot politiku, ali bodo ljudje verjeli v mojo dobronamernost ali ne,” je nadaljevala in dodala, da je beseda v politiki sveta.

Krščanskim demokratom je tako po njenih besedah vselej škodilo, da so bili prizanesljivi do škodoželjnih napak drugih. “Še posebej pa nas je uničevalo, ko smo tolerirali sovražnost in mračnost, laži in manipulacije, predvsem pa blatenje človekovega dostojanstva,” je zapisala evropska poslanka. Poudarila je, da mora NSi slediti svojim vrednotam, z nekom, ki “ustrahuje, grozi in podpihuje sovraštvo”, pa da ne želi več nikdar vladati. S tem je pozdravila včerajšnjo soglasno potrditev  izvršilnega odbora Nove Slovenije, kjer so podprli Toninove navedbe, da je čas za samorefleksijo na slovenski desnici.

Nekoč zaveznici

Čeprav sta bili SDS in NSi kar nekaj časa naravni zaveznici na slovenski desnici, se je Nova Slovenija v zadnjih letih nekako skušala prebiti bolj proti politični sredini. Dolgoletna predsednica stranke Ljudmila Novak nikoli ni skrivala svojega nestrinjanja s politiko Janeza Janše, med strankama pa so se tudi v preteklosti vneli ostri besedni spopadi. A spopadi so bili zgolj na papirju in spletu, člani obeh strank pa so nanje kmalu pozabili, saj se je NSi zmeraj pridružila vladi, ki jo je sestavljal Janez Janša.

Leta 2014 je Janez Janša Ljudmili Novak očital, da njena stranka deluje premalo državotvorno, Novak pa je Janšo kasneje označila za manipulanta, destruktivnega politika in človeka, v katerem ne vidi prihodnosti slovenske politične desnice. Zavrelo je tudi leta 2016, ko je Aleš Hojs, takrat še član Nove Slovenije, na volilnem kongresu izzval Ljudmilo Novak v tekmi za vodenje stranke. Hojs si je močno prizadeval, da bi se NSi približala politiki Janeza Janše, a ga je Novak kasneje na kongresu premagala. Takrat je dejala, da “ne smemo dovoliti, da nekdo, ki ne živi krščanskih vrednot, ki ne deluje po principu krščanske demokracije, uči nas, kako moramo delati. Nedopustno je, da nam nekdo od zunaj hoče povedati, kakšen mora biti naš voditelj.”

Hojsa so kasneje izključili iz NSi in pridružil se je Janševi SDS. S prihodom Mateja Tonina na čelo krščanskih demokratov se je stranka še nekoliko bolj pomaknila proti politični sredini, vendar so leta 2020, na začetku epidemije covida-19 ob razpadu vlade Marjana Šarca, sprejeli Janševo povabilo v manjšinsko vlado kljub besedam nekdanje predsednice Novak, da tega ne bodo več storili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje