Janša ni zanikal morebitnega izstopa iz Evropske ljudske stranke

Novinarska konferenca
Evropski parlament

Na novinarski konferenci po razpravi z evropskimi poslanci v Evropskem parlamentu je predsednik vlade Janez Janša s predsednikom Parlamenta Davidom Sassolijem in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen odgovarjal na vprašanja o širitvi in prihodnosti Evropske unije, ponovno tudi o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji.

Predsednik vlade Janez Janša je v Evropskem parlamentu predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, evropski poslanci pa so se bolj kot na prioritete predsedovanja osredotočili na slovenska politična vprašanja, med njimi (ne)imenovanje evropskih delegiranih poslancev in vprašanje svobode medijev v Sloveniji.

Po razpravi je predsednik vlade Janša s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen odgovarjal še na vprašanja novinarjev.

Janša je ponovil prioritete slovenskega predsedovanja, ki se gibajo med okrevanjem po pandemiji covida-19 in strateškimi izzivi za prihodnost Evropske unije in Evropejcev. “Upamo na prehod z ukvarjanja s krizo na strateške dileme, ki so pred nami,” je povedal.

Predpogoj za gospodarsko okrevanje stabilne zdravstvene razmere

“Slovensko predsedstvo se res začenja v ključnem trenutku. Naslednjih šest mesecev bo zlasti namenjenih konsolidaciji uspehov, vezanih na premagovanje koronavirusa, ter okrevanju naših gospodarstev,” je navedla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Predpogoj za gospodarsko okrevanje je stabilna zdravstvena slika. Komisija bo tesno sodelovala s slovenskim predsedstvom in zagotovila, da bomo sprejeli čimveč nacionalnih načrtov za okrevanje in odpornost še pred poletnimi počitnicami in potem čim več po počitnicah,” je povedala.

“Komisija bo prav tako sprejela poročilo o vladavini prava za 2020/2021 in pozdravljam priložnost za razpravo o tem poročilu, ki obravnava izzive, s katerimi se spopadajo posamezne države EU na področju vladavine prava. Vemo, da je vladavina prava absolutni predpogoj za preostale naloge, vključno z gospodarskim okrevanjem in uspešno preobrazbo,” je navedla von der Leyen.

Janši žal, da je nastala zamuda s tožilci

“Slovenija jih bo imenovala, ko zaključi proceduro,” je Janša odgovoril na vprašanje novinarke o evropskih delegiranih tožilcih. “Žal nam je, da je nastala zamuda, a to ne pomeni, da se Slovenija iz tega mehanizma umika. Želeli pa bi si, da v tem mehanizmu sodelujejo vse države članice Evropske unije. Menimo, da je nadzor nad porabo in dobrim investiranjem sredstev iz evropskih fondov nekaj, kar je v našem skupnem interesu,” je navedel.

Zamudo pri imenovanju evropskih tožilcev je pripisal “proceduralnim postopkom”. “To ne pomeni, da v tem času investiranje evropskih sredstev v Sloveniji ni pod nadzorom,” je dejal. “Polno problemov je, ki so veliko večji od tega, na katerem izgubljamo veliko časa, in bo rešen,” je navedel Janša.

Širitev na Zahodni Balkan kot prioriteta

“Prihajam iz države, ki zelo dobro ve, kako daleč smo prišli, da smo se pridružili krogu demokracij danes,” je na vprašanje o širitvi Evropske unije povedala von der Leyen. “Videla sem več širitev in vse so bile uspešne. Prepričana sem, da Zahodni Balkan spada v našo evropsko družino, ampak to zahteva veliko dela. Vsi bodo morali opraviti reforme, da bodo pripravljeni za Evropsko unijo. To je proces, ki se zdaj na Zahodnem Balkanu dogaja,” je pojasnila in dodala, da ima pripravljeni investicij v vrednosti devet milijard za Zahodni Balkan.

“Če bomo širitve dali med prioriteto, bomo tukaj delali korake naprej,” je pojasnil Janša. “Potrebujemo razpravo in razumevanje za stališča tistih držav članic, ki so proti širitvi. Teh stališč ne razumem in se jih trudim razumeti, potrebujemo razpravo o tem. Kaj pa je bolj pomembno v prihodnosti kot to, kakšna je Evropska unija in katere države bodo članice Evropske unije čez deset let,” je pojasnil Janša.

Na vprašanje, kdaj bo odgovoril na vprašanja skupine, ki se znotraj Evropskega parlamenta ukvarja z nadzorovanjem demokracije in jih je Janši zastavila marca, je Janša odgovoril, da sta se z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem prostovoljno odločila za sodelovanje v tej skupini. Ko je protestiral proti tehničnim težavam, ki so mu onemogočile prikaz videoposnetka o napadu na novinarje v Sloveniji, mu je vodja razprave ugasnila mikrofon, je ponovno navedel Janša.

“Vesel sem, da bo ta skupina jeseni prišla v Slovenijo, da se bo pogovarjala z ljudmi. Upam pa, da se bo pogovarjala z različnimi ljudmi, ne samo tistimi, ki prikazujejo sliko enostransko,” je dejal.

O medijih: “Pridite v Slovenijo s prevajalcem in boste videli”

Na vprašanje o medijih v Sloveniji je Janša odgovoril, da se indeksi svobode medijev v Sloveniji vedno dvignejo, ko njegova stranka vodi vlado.

“Nobeden ne govori slovenskega jezika in ste odvisni od tega, kar vam kdo pove. Preden sodite o vladavini prava ali pa medijski svobodi v Sloveniji in sprejemate dokončne zaključke, pridite v Slovenijo s prevajalcem, živite tam en teden in boste videli, kakšen je odnos medijev do vlade, kakšen je odnos vlade do medijev, kdo je kritiziran in kdo ni kritiziran,” je Janša odgovoril na vprašanje o svobodi medijev v Sloveniji.

“Medijska svoboda je v osrčju demokracije in v osrčju Evropske unije in vladavine prava. Medijska svoboda pomeni tudi raznolikost medijev, in ta mora obstajati povsod v Evropi. To je res krona demokracije,” je na vprašanje odgovorila von der Leyen. “To je v središču demokracije in Komisija to spremlja,” je povedala.

Naslednji Evropski parlament bo drugačen

Janša je odgovoril tudi na neposredno vprašanje o članstvu SDS v Evropski ljudski stranki zdaj, ko je iz nje izstopila madžarska stranka Fidesz. Predsednik vlade je odgovoril, da se trenutno ne ukvarjajo s političnimi vprašanji, političnimi skupinami in članstvom stranke, ki jo vodi. “Smo člani Evropske ljudske stranke, jeseni je kongres, trenutno smo koncentrirani na izzive, ki smo jih predstavili. Evropski politični prostor je dinamičen, spreminjal se bo, naslednji Evropski parlament bo drugačen, vedno je bil drugačen. Bomo videli, kaj bo,” je odgovoril. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje