Janša: V primeru uvedbe samotestiranja bi to veljalo za vse, ne le šolnike

Koronavirus 19. Avg 202109:46 > 11:17 4 komentarji
Janez Janša
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik vlade Janez Janša je objavil tvit, iz katerega je mogoče sklepati, da vlada samotestiranja ne bo uvedla samo za učitelje, ampak za vse.

“V primeru uvedbe samotestiranja bo/bi to veljalo za vse in ne samo za šolnike,” je na spletnem omrežju Twitter zapisal premier Janez Janša. Včeraj je minister za zdravje Janez Poklukar napovedal, da bo vladi danes predlagal, da bi namesto obveznega testiranja za necepljene učitelje in vzgojitelje uvedli samotestiranje. Nekateri predstavniki delodajalcev so včeraj sporočili, da v tem primeru enake pogoje pričakuje za ostale dejavnosti, kjer se zahteva PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Premier je zapisal tudi, da bo od 23. avgusta testiranje na koronavirus samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) predpisan z odloki.

Odločitev o teh vprašanjih naj bi vlada sprejela na dopisni seji, ki bo predvidoma danes zvečer.

Včeraj zvečer so se Janša, Poklukar in minister za delo Janez Cigler Kralj sestali z nekaterimi strokovnjaki, ki vladi svetujejo pri boju zoper epidemijo. Infektologinja in vodja vladne strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović je po sestanku dejala, da PCT ostaja pogoj za šole. Iz njene izjave ni bilo povsem jasno razumljivo, ali se strinja z možnostjo samotestiranja. Po naših neuradnih informacijah pa je zadržke izrazil vsaj direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Sindikati v dejavnostih, kjer bo PCT obvezen, so ves čas trdili, da morajo po zakonu strošek testiranja nositi delodajalci. Delodajalci pa so opozarjali, da tega stroška ne bodo zmogli pokriti. Pozivali so, naj ga prevzame vlada, nekatera podjetja pa so grozila, da bodo morali testiranje plačati delavci.

Poleg tega je veliko nezadovoljstva povzročala določba, ki je bila v uradnem listu objavljena prejšnji petek in po kateri bi se morali zaposleni v številnih dejavnosti od prihodnjega ponedeljka naprej testirati na 48 oziroma 72 ur. Danes je Janša zapisal tudi, da se frekvenca testiranja zaenkrat ne spreminja, iz česar ni povsem jasno, ali sprejeti odlok ostaja v veljavi ali pa bo namesto njega vlada ohranila sedanj sistem, po katerem je dovolj testiranje enkrat na teden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje