Ministrstvi za zdravje in izobraževanje predlagata odstop od pogoja PCT v šolah

Slovenija 18. Avg 202114:28 > 17:28 0 komentarjev

Potem ko je ministrstvo za izobraževanje še včeraj trdilo, da bo pogoj PCT nujen za vstopanje v šolski prostor, zdaj kaže, da se bodo namesto prisile raje posluževali sodelovanja. Minister za zdravje naj bi vladi predlagal, da bi namesto obveznega testiranja za necepljene učitelje in vzgojitelje uvedli samotestiranje.

Pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za varno vstopanje v šolski prostor, kot kaže, ne bo. Minister za zdravje Janez Poklukar bo na večerni seji vlade predlagal, da se bodo učitelji in vzgojitelji lahko samotestirali doma.

“Sem prvi za takšno rešitev, a mora za njo biti tudi še kdo drug,” je povedal Poklukar.

“Mi bomo predlagali, da bi se učitelji in vzgojitelji samotestirali,” je potrdil tudi državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Predlog bo danes zvečer na mizi posvetovalne skupine, odločitev pa bo sprejela vlada.

Čez dva tedna bodo učenci in dijaki sedli v šolske klopi. Danes so ves dan potekale videokonference predstavnikov ministrstev za izobraževanje in zdravje, Zavoda za šolstvo ter NIJZ-ja z ravnatelji osnovnih, srednjih šol in vrtcev, na katerih naj bi dobili odgovore na nekatera pomembna vprašanja, ki zadevajo začetek pouka.

Predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Romana Epih je po sestanku povedala, da absolutno podpirajo predlog, da bi se tudi vzgojitelji samotestirali. “Obvezno testiranje trikrat na teden, kot je bilo predvideno, bi motilo delovni proces. Bolje je, da stavimo na zaupanje in odgovornost vsakega posameznika. Če zaupamo dijakom, moramo tudi vzgojiteljem in učiteljem,” je povedala za N1 in dodala, da so vrtci tudi zdaj odprti, testiranje pa za necepljene zaposlene trenutno ni obvezno po vladnem odloku. “Testiranje smo trenutno organizirali sami in je prostovoljno.”

Dijaki srednjih šol se bodo samotestirali enkrat na teden. Teste bodo lahko prevzeli v lekarnah, podobno bodo po besedah Orehovca predlagali za zaposlene v šolstvu. V primeru poslabšanja epidemiološke slike naj bi bilo tako testiranje pogostejše.

Vlada bo o predlogu odločala na večerni seji. Zanimivo je, da so na šolskem ministrstvu še včeraj trdili, da bo pogoj PCT nujen za varno vstopanje v šolski prostor. Še pred štirimi dnevi pa je predsednik Nove Slovenije in podpredsednik vlade Matej Tonin dejal, da se zavzemajo, da bi pogoj PCT veljal za vse zaposlene.

Kdo bo plačeval teste, še ni jasno

“V vsakem primeru bo nekdo to moral plačati. Ker mora varno okolje zagotoviti delodajalec, bo to najbrž na plečih delodajalca,” je na vprašanje o tem, kdo bo plačeval teste, odgovoril državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

“V vsakem primeru mora strošek testiranja nositi delodajalec, ministrstvo pa mora šolam zagotoviti denar za ta namen,” je že včeraj dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj. Danes pa je povedal, da je vesel, da je minister za zdravje Janez Poklukar prisluhnil njihovim pozivom, naj se zaposlenim v šolstvu zaupa in jim omogoči samotestiranje.

Pouk v mehurčkih

Še vedno velja, da naj bi pouk potekal v mehurčkih, da se torej učenci iz različnih razredov ne smejo družiti. Mateja Urbančič Jelovšek, ravnateljica osnovne šole Majde Vrhovnik iz Ljubljane, ki ima 21 oddelkov, pravi, da ji je uspelo sestaviti urnik, a da kljub trudu ostaja 25 ur podaljšanega bivanja in športne vzgoje tedensko, pri katerih bodo učenci iz različnih oddelkov združeni. “Če bi se želeli združevanju povsem izogniti, bi potrebovali dodatne učitelje oziroma dodaten denar, tega pa nam ministrstvo (še) ni odobrilo.”

Za N1 je povedala še, da morajo biti navodila, ki jih bodo prejeli, zelo jasna. “Če NIJZ izda samo priporočilo, ne pa navodila, na primer o nošenju mask v razredih, lahko tudi mi učence in starše samo prosimo, naj to upoštevajo,” pravi, a dodaja, da so bili starši v prejšnjem šolskem letu glede tega zelo razumevajoči.

Glede prezračevanja so priporočila NIJZ za vrtce in šole taka: “Priporočamo, da vsaka vzgojno-izobraževalna ustanova pripravi načrt prezračevanja posameznih prostorov, glede na to, ali ima zgradba naravno, mehansko ali hibridno prezračevanje. V načrtu naj bo za vsak posamezen prostor predviden način prezračevanja, čas, pogostost, trajanje … Zaradi razlik v izhodiščnem stanju in različnih možnih rešitev priporočamo, da načrt prezračevanja pripravijo s pomočjo strokovnjakov tehnične stroke. Pred zagonom pouka priporočamo, da v zgradbah preverijo, ali se vsa okna varno odpirajo, ali so eventualne naprave za mehansko prezračevanje ustrezno vzdrževane, ali gretje deluje dobro. Če prostorov ni možno učinkovito zračiti, niso primerni za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa.”

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!