Janša tujim novinarjem: Črni panter je del slovenske zgodovine

Slovenija 26. Maj 202115:15 > 18:50 0 komentarjev

Premier Janez Janša je predstavil prednostne naloge med predsedovanjem Slovenije Svetu EU. Tuje novinarje pa so bolj kot slovenske prioritete med predsedovanjem zanimali črni panter na manšetnih gumbih in vprašanje, kdo je zmagal na zadnjih ameriških predsedniških volitvah.

Predsednik vlade Janez Janša je po virtualnem srečanju s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU, med katerimi sta predvsem okrevanje in krepitev EU po pandemiji.

Tuje novinarje pa je bolj kot predsedovanje zanimalo, kako bo Slovenija rešila zaplet pri imenovanju dveh delegiranih tožilcev in nekatere druge aktualne teme.

Črni panter kot del slovenske zgodovine

Na vprašanje nizozemskega novinarja, zakaj se je Slovenija odločila, da kot protokolarno darilo gostom ob predsedovanju podari manšetne gumbe s simbolom črnega panterja, je odgovoril, da je panter “del zgodovine Slovenije”, o čemer je napisal tudi knjigo. “To je del slovenske zgodovine in vsaka država izbira simbole iz svoje zgodovine,” je dejal.

Sicer pa so bili takšni manšetni gumbi protokolarno darilo tudi ob prvem predsedovanju leta 2008, ko niso prejeli takšne pozornosti kot danes.

Je Donald Trump zmagovalec volitev?

Za Janšo je imela vprašanje tudi novinarka časnika Financial Times, ki se je pred dnevi razpisal o Janši in ocenil, da Slovenijo vodi po madžarski poti. Novinarko omenjenega časnika Valentino Pop je med drugim zanimalo, ali Janša še vedno meni, da je Donald Trump zmagovalec ameriških predsedniških volitev. Janša ji vsebinsko ni odgovoril, dejal je le, da je na takšna vprašanja že večkrat odgovoril.

Novinarska konferenca je sicer potekala tudi prek spleta, do težav pa je prišlo, ko bi Janša moral odgovoriti na vprašanje, kako bo vlada rešila zaplet s financiranjem Slovenske tiskovne agencije, saj vprašanja ni slišal. Ker Janša ni slišal vprašanja novinarke STA, je vprašanje zanjo ponovil tudi novinar Dela, vendar Janša tudi njega ni slišal.

Slovenija bo predsedovanje Svetu EU prevzela s 1. julijem, Janša pa v drugi polovici leta pričakuje tesno sodelovanje med Svetom EU in Evropskim parlamentom. “Pričakujemo, da bo Sodelovanje vsaj tako dobro, kot je bilo leta 2008, ko je Slovenija kot prva izmed novih članic predsedovala Svetu EU,” je pred začetkom predsedovanja ocenil Janša.

Janša meni, da bi bilo treba širitev EU vrniti visoko na agendo EU in doseči splošni konsenz o sprejetju preostalih zahodnobalkanskih državah v EU. Dodal je, da je v zadnjih letih Unija sprejela tudi države, ki “ne upoštevajo obvezno vrednot EU”.

“Če bi bila širitev visoko na strateški agendi EU, bi bili danes v boljšem položaju. Očitno se moramo osredotočiti na zahodni Balkan, “je dejal slovenski premier in dodal, da bo to rešitev težav za države zahodnega Balkana, kot je bilo za Slovenijo, ko je postala del EU. Dodal je, da Slovenija podpira pristop Hrvaške v schengensko območje in da je to v interesu EU.

Nikola Radišič, Bruselj

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!