Dikaučič postal pravosodni minister

Slovenija 15. Jun 202116:41 > 26. Jul 2021 16:29 0 komentarjev
Marjan Dikaučič
Žiga Živulovič jr./BOBO

Marjan Dikaučič je postal minister za pravosodje. Podprlo ga je 44 poslancev, proti je glasovalo 41. Primopredaja poslov bo v sredo.

Marjan Dikaučič je postal pravosodni minister. Zanj je glasovalo 44 poslancev iz vrst SDS, NSi, SMC in SNS ter poslanca narodnih manjšin in Robert Polnar (DeSUS). Ministra ni podprlo 41 poslancev iz vrst opozicije. Trije poslanci upokojenske stranke DeSUS se glasovanja niso udeležili. Na glasovanju pa sta manjkala tudi poslanec Branislav Rajić (poslanska skupina nepovezanih poslancev) in Samo Bevk (SD).

Po glasovanju je minister Dikaučič ponovno poudaril, da je do konca mandata zgolj eno leto, program dela pa je v pretežni meri določen. Posle na ministrstvu bo prevzel v sredo. Zaenkrat bo ostal pri obstoječih državnih sekretarjih, saj ocenjuje, da je ekipa na ministrstvu dobra.

Na očitke o vodenju slamnatih podjetjih, ki so jih med razpravo navedli opozicijski poslanci, pa Dikaučič odgovarja, da so v celoti neutemeljeni in nesrečni. “Žalosti me, da je politična kultura določenih oseb takšna, da želijo na vsak način diskreditirati osebo, ki je pripravljena odgovorno opravljati svoje naloge,” je dejal. Zanikal je, da bi sodeloval pri veriženju podjetji.

Ministra bo opozicija povabila pred preiskovalno komisijo

Opozicija je glede na poročanja o domnevnih nepravilnostih pri delu Dikaučiča že napovedala, da bo novega ministra povabila na preiskovalno komisijo. Kot je napovedal podpredsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja Jani Möderndorfer (LMŠ), so se nekateri člani odločili, da ministra povabijo na komisijo z dokaznim sklepom, ki bo vložen takoj po njegovem imenovanju.

V LMŠ so pred glasovanjem predsedniku DZ Igorju Zorčiču predlagali, da sejo prekine. Vodja poslanske skupine Brane Golubović je dejal, da so se poslanci seznanili z novimi dejstvi, ki “ne gredo v prid spoštovanja zakonodaje”. Opozoril pa je tudi, da na sejo ni prišel predsednik vlade Janez Janša, poslanci pa so zato za njegovo mnenje prikrajšani. Golubović je namreč mnenja, da bi se Janša moral opredeliti do sumov, da so bila Dikaučičeva podjetja vpletena v utajo davkov in druge nepravilnosti. Zorčič je predlog zavrnil.

Krivec: DeSUS glasuje tako, kot smo dogovorjeni

Po glasovanju je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec dejal, da ima koalicija na javnih glasovanjih, ko se ve, kdo kaj glasuje, vedno dovolj glasov. “Ne samo 44 poslanskih glasov, ampak včasih 50 in več,” je povedal. Na tajnih glasovanjih pa so po njegovih besedah pač zavezani temu, da ima vsak pravico glasovati po svoji vesti.

Napoved poslancev DeSUS, da se bodo o tem, kako bodo glasovali, odločili šele po razpravi Krivca ni presenetila. “Če ste opazili, je to na nek način njihova stalna taktika, da nekaj povedo, glasujejo pa na koncu tako, kot smo dogovorjeni,” je razkril.

Danijel Krivec Eva Irgl
Borut Živulovič/BOBO

Na očitke Dikaučiču pa vodja največje koalicijske stranke odgovarja, da je kdorkoli, ki se javno izpostavi in kandidira za funkcijo, na udaru presoje. Dodal je, da bo imela opozicija možnost, da ga interpelira in mu te stvari dokaže.

Ravnanje ministra, ki se ni opredelil glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, pa je Krivec ocenil kot pričakovano ravnanje. “Tudi sam, če bi šel na delovno mesto, ki zahteva poglobljeno presojo neke situacije, si ne bi upal na začetku komentirati, dokler se stvari v celoti ne posvetim,” je pojasnil.

Janša v parlamentu ni dopolnil obrazložitve imenovanja Dikaučiča

Sprva je bilo namreč napovedano, da se bo današnje seje udeležil tudi premier Janša, ki naj bi na seji dopolnil obrazložitev predloga za imenovanja kandidata. A so poslanci predsednika vlade pričakovali zaman.

Krivec je sicer pojasnil, da so se Janši zavlekle mednarodne obveznosti. Zato se seje ob začetku ni mogel udeležiti, da bi to storil 10 minut pozneje, pa po poslovniku DZ ni več možno, je dejal Krivec.

Med samo razpravo je sicer po parlamentarnih kuloarjih zakrožilo, da bi Janša v parlament še lahko prišel tik pred glasovanjem in morda na izvolitev novega pravosodnega ministra celo vezal zaupnico. To se ni zgodilo.

Na ugibanja o morebitni vezavi zaupnice je prispevalo tudi to, da so kmalu po začetku razprave poslanci največje koalicijske stranke SDS zapustili dvorano. Pred tem je njihov poslanec Dejan Kaloh napovedal, da bodo Dikaučiča soglasno podprli. Ponovil je prioritete, ki jih je Dikaučič predstavil na odboru za pravosodje. Izpostavil je, da ima kandidat opravljen pravniški državni izpit in je strokovnjak na področju stečajne zakonodaje.

V stranki SMC, ki je Dikaučiča predlagala na ministrsko mesto, so ponovili oceno, da ima kandidat dovolj izkušenj, pozna delovanje sistema in pozna težave pravosodja iz prakse. “V svoji temeljiti predstavitvi je pokazal, da kratkotrajnost mandata ne vpliva na njegovo široko vizijo, ki jo ima za pravosodni sistem,” je povedala poslanka SMC Mojca Žnidarič.

“Ne glede na vse negativne plati trenutnega političnega okolja je pomembno, da odgovornost prevzamejo tudi ljudje, ki jim je namesto političnega boja pomembno državotvorno sodelovanje pri oblikovanju takega družbenega okolja, v katerem bi si želeli živeti,” je Žnidaričeva povzela Dikaučičeve besede.

Marjan Dikaučič
Žiga Živulovič jr./BOBO

V opoziciji ostri predvsem do Dikaučičevih delovnih izkušenj

Predstavniki opozicijskih strank so ponovili svoja stališča, ki jih je bilo mogoče slišati tudi na četrtkovi predstavitvi pred matičnim delovnim telesom. Spraševali so se predvsem o Dikaučičevih delovnih izkušnjah. Kandidat za pravosodnega ministra je na odboru dejal, da je zaposlen pri odvetniku, pri katerem odvetniku in kakšno delo opravlja, pa ni razkril. Po naših informacijah Dikaučič ni na nobenem seznamu odvetniške zbornice, kar pomeni, da ni niti odvetnik niti odvetniški pripravnik niti odvetniški kandidat.

V največji opozicijski stranki LMŠ so ocenili, da je nedopustno, da bi nekdo, ki je takšna neznanka, postal minister. “Minister, ki to niti ne bo, kajti dejanski minister, če boste Dikaučiča potrdili, bo danes postal predsednik vlade,” je v razpravi dejal vodja poslanske skupine Golubović.

V SD verjamejo, da Dikaučič ne bo zmogel preprečiti vmešavanje politike v neodvisno sodno vejo oblasti in samostojnost ter avtonomnost organov pregona, je povedal poslanec Predrag Baković. Kot zaskrbljujoče pa je ocenil, da je kandidat za ministra obremenjen z nekaterimi slamnatimi podjetji, stečaji in osebami, ki so deležne celo kazenskega pregona.

Tudi Željko Cigler (Levica) je izpostavil skromno predstavitev Dikaučiča. “Vsekakor predsednik vlade ni želel kandidata, ki bi bil podoben dosedanji ministrici za pravosodje,” je ocenil. V razpravi je navedel tudi delovanje Dikaučiča v gospodarstvu. Vprašal se je, zakaj vlada potrebuje nekoga, ki ima izkušnje predvsem s hojo po mejah dovoljenega. “Potrebuje poslušnega, brezbarvnega, anonimnega ministra, brez potrebne avtoritete in brez lastnega mnenja,” je dejal.

Ustavna obtožba v DZ
Bobo

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je navedla, da kandidatu za ministra manjkajo tudi vodstvene izkušnje. “Do sedaj, kolikor je bilo razumeti, ni vodil niti dveh, treh ljudi,” je dejala. Zmotilo jo je tudi, da se Dikaučič ni opredelil do odprtega vprašanja glede imenovanja delegiranih evropskih tožilcev. “Izogibanje pred opredelitvijo glede zakonitosti razveljavitve razpisa zato meče izjemno slabo luč na kandidatovo legitimnost in verodostojnost,” je povedala in dodala, da v SAB menijo, da bo minister zgolj marioneta.

Kandidata za ministra ne bodo podprli v poslanski skupini nepovezanih poslancev. “Očitno je, da kandidat zavestno sprejema podobne vloge eno za drugo. Kot slamnati direktor je dajal legitimnost dejanskim poslovodjem, je povedal, kot slamnati minister pa bo to počel za predsednika vlade,” je povedala vodja poslanske skupine Janja Sluga. Dodala je, da je lahko v tej vladi že vsakdo minister.

Poslanci upokojenske stranke so se o podpori Dikaučiču odločili po razpravi

Dikaučič nima potrebnih izkušenj, je v začetku svoje razprave izpostavil vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. “Čeprav verjamemo, da se posameznik lahko nauči marsikaj, pa je vodenje tako zahtevnega resorja lahko težka preizkušnja za neizkušeno osebo, kot je Dikaučič,” je dodal. Spomnil je, da Dikaučič zaradi pomanjkanja izkušenj ni dobil podpore za direktorja Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, neuspešen pa je bil tudi na razpisu za notarja.

Franc Jurša
Žiga Živulovič jr./BOBO

Jurša je še spomnil, da so mediji v zadnjih dneh obširno poročali o Dikaučičevih domnevno spornih poslih. “Pravosodni minister bi moral takšen kriminal preganjati, ne pa biti kakorkoli povezan z njim,” je dejal. Vodja poslanske skupine DeSUS je med razpravo napovedal, da bodo njihovi poslanci končno odločitev o podpori sprejeli po razpravi. Za imenovanje ministra je glasoval poslanec Polnar, ki je tudi sicer pri glasovanju bolj naklonjen Janševi vladi kot preostali poslanci DeSUS. Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak se glasovanja niso udeležili.

Za izvolitev novega ministra je potrebna navadna večina poslanskih glasov. Če bi se opoziciji pri glasovanju proti Dikaučiču pridružili tudi poslanci DeSUS, novi minister ne bi bil izvoljen.

Glasovanja se nista udeležila dva opozicijska poslanca. Po pojasnilu Janje Sluge je bil Rajić službeno odstoten zaradi poti v tujino. Dodala je, da tudi če bi manjkajoča poslanca glasovala proti imenovanju ministra, bi Dikaučič še vedno zbral dovoljšno podporo.

Lilijana Kozlovič je z mesta ministrice odstopila po tem, ko je vlada sprejela odločitev, da razveljavi postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev.

Za člana sodnega sveta poslanci imenovali Urško Kežmah in Andreja Razdriha

Na tajnem glasovanju pa so poslanci odločali tudi o članih sodnega sveta. V prvem krogu so izglasovali odvetnico Urško Kežmah. Prejela je 75 glasov od 85 veljavnih glasovnic. Odvetnik Andrej Razdrih in profesorica na ljubljanski pravni fakulteti Viktorija Žnidaršič Skubic sta prejela enako število glasov. Po žrebu so v drugem krogu izglasovali tudi Razdriha, prejel je 42 glasov, oddanih pa je bilo 76 glasovnic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!