Janssen v Sloveniji še naprej najbolj zaželeno cepivo

Koronavirus 23. Sep 202119:13 0 komentarjev
Johnson & Johnson, janssen
Dado Ruvic/REUTERS

Cepilna kampanja pri nas se nadaljuje. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je cepilnim centrom danes razdelil 118.840 odmerkov cepiva proti covidu-19, so pojasnili za STA. Izpolnili so vsa naročila cepilnih centrov za cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca, razdelili pa so tudi 21.600 odmerkov Janssna, ki je trenutno najbolj zaželeno cepivo.

Cepilni centri so skupno naročili 39.000 odmerkov Janssna, povpraševanje po katerem se je močno povečalo minuli teden, ko je vlada z odlokom precej razširila nabor okoliščin, v katerih je treba izpolnjevati pogoj PCT. Temu je namreč mogoče zadostiti že takoj po cepljenju s prvim in edinim odmerkom s tem cepivom.

Kot so pojasnili na NIJZ, so cepilni centri danes dobili sorazmeren delež naročenih odmerkov Janssna, saj v Sloveniji trenutno ni dovolj tega cepiva, da bi lahko zadostili vsem željam.

pfizer
Dado Ruvic/REUTERS

Ema bo morda kmalu odločila glede poživitvenega odmerka Pfizerja

Iz Evropske agencije za zdravila (Ema) pa so danes sporočili, da bi lahko v začetku oktobra odločili o morebitnem poživitvenem odmerku cepiva proti covidu-19 podjetja Pfizer za starejše od 16 let. Obenem naj bi sprejeli odločitev o morebitnem dodatnem odmerku cepiva podjetij Pfizer in Moderna pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom in starejših.

Razpoložljivi podatki kažejo, da imunost proti covidu-19 po začetnem cepljenju sčasoma oslabi, je na redni novinarski konferenci v Amsterdamu danes dejal vodja strategije za cepljenje pri agenciji Marco Cavaleri. Zato ocenjujejo vlogo Pfizerja za uporabo poživitvenega odmerka vsaj šest mesecev po drugem odmerku pri starejših od 16 let.

Cilj poživitvenega odmerka je obnovitev zaščite. “Rezultat te analize je predviden v začetku oktobra, razen če bodo potrebne dodatne informacije,” je dejal Cavaleri. Ob tem je ponovno poudaril, da prednostna naloga ostaja cepljenje vseh odraslih, ki se lahko cepijo, pa tega še niso storili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!