Jasnič ne izključuje možnosti, da bi že danes odstopil s čela Desusa

Slovenija 23. Sep 202106:40 6 komentarjev
Ljubo Jasnič
Borut Živulovič/BOBO

Prvak Desusa Ljubo Jasnič pričakuje, da bo svet stranke poslance danes pozval k odstopu. Če tega ne bo storil, ne izključuje možnosti, da bi že danes odstopil s čela stranke.

Danes se bosta sestala tako izvršni odbor kot svet Desusa. Prvi bo iz stališč, ki so jih predstavniki stranke podali na klavzuri pred slabima dvema tednoma, oblikoval predloge, ki jih bo nato obravnaval svet Desusa. Eno najbolj odmevnih stališč s klavzure je, naj svet stranke poslance Desusa pozove k odstopu. Prvak Ljubo Jasnič napoveduje, da bo svet stranke ta predlog obravnaval, pričakuje pa tudi, da ga bo sprejel. Na naše vprašanje, ali bo v primeru, če svet Desusa poslancev ne bo pozval k odstopu, zapustil čelo stranke in ali bi to potezo lahko potegnil že danes, pa je odgovoril: “Vse je mogoče.”

Poslanca Desusa Branko Simonovič in Ivan Hršak sta sicer na včerajšnji seji državnega zbora glasovala proti dvema zakonskima novelama, ki ju je predlagala vlada (vodja poslanske skupne Franc Jurša iz opravičljivih razlogov na zasedanju ni bil navzoč). Njuna glasova sta bila odločilna, da parlament ni izglasoval novih glob za nedostojno vedenje in dodatne nesorazmerne obdavčitve slovenskih ponudnikov avdiovizualnih medijskih storitev. Na vprašanje, ali je iz tokratnega ravnanja Simonoviča in Hrška mogoče sklepati, da bodo poslanci v prihodnje prisluhnili stranki in bi torej lahko na današnjih sejah organov Desusa prišlo do pomiritve, je Jasnič odgovoril z vprašanjem: “Ali ena lastovka že pomeni pomlad?”

Simonovič zažugal z izstopom, a še vztraja v stranki

Tudi če bo svet Desusa poslance pozval k odstopu, pa ni verjetno, da bi ti takšno potezo tudi potegnili. Jasnič je sicer po klavzuri napovedal, da se bo stranka v primeru, če poslanci ne bodo upoštevali poziva najvišjega političnega organa med kongresoma, odpovedala kakršnemukoli stiku z njimi. Glede možnosti, da bi jih izključili iz stranke, pa je dejal, da je odločanje o tem najprej v rokah občinskih organizacij.

Jasničeve besede o možni prekinitvi stika s poslanci Desusa pa teh očitno kaj prida ne vznemirjajo. Tako je Simonovič prejšnji teden povedal, da s poslanskega mesta zagotovo ne bo odstopil, prav tako želi ostati v sedanji poslanski skupini. Izpostavil pa je možnost, da bo po pogovoru s člani občinskega odbora Desusa Izola izstopil iz stranke. Vendar tega doslej ni storil. Izolska organizacija, katere predsednik je prav Simonovič, je namreč ugotovila, da bi bil njegov izstop za stranko ne le nesprejemljiv temveč tudi škodljiv.

Žiga Živulovič jr./BOBO

Na šest ur trajajoči klavzuri Desusa je bila sicer izrečena še vrsta stališč in predlogov, ki naj bi jih organi stranke upokojencev danes prav tako obravnavali. Del se jih nanaša na zakone, o katerih naj bi državni zbor odločal jeseni. Po Jansičevih besedah so bili na klavzuri enotni, da zakonov o demografskem skladu, o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o dolgotrajni oskrbi, kakršni so predlagani, ne podpirajo. Kot smo poročali, pa je na obsežnem seznamu s klavzure tudi zahteva, da iz stranke izključijo začasnega vodjo pomurskega pokrajinskega odbora Draga Kocbeka in bivšo vršilko dolžnosti predsednice Desusa Brigito Čokl. Predlog za njuno izključitev je po besedah naših virov podal Ivan Hršak. Kocbek se je poslancem zameril, saj je prav on predlagal, da jih svet stranke pozove k odstopu, Čokl pa je do ravnanja strankinih poslancev že dolgo kritična.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje