Jasničeve zasluge za preložitev glasovanja o demografskem skladu

Slovenija 22. Jul 202116:26 > 16:33 2 komentarja
Ljubo Jasnič
Žiga Živulović/BOBO

Upanje, da se bo Desus pod vodstvom novega predsednika Ljuba Jasniča uspel pobrati in da bo ta "spravil v red" tudi njihove poslance, v stranki upokojencev še ni umrlo. Jasnič je danes razkril, da je k preložitvi glasovanja o demografskem skladu prispeval (tudi) njegov pogovor s premierjem Janšo.

“Novi predsednik Ljubo Jasnič je pretkan politik. Ta bo spravil v red tudi naše poslance,” so bili po današnji prvi seji izvršnega odbora Desusa pod Jasničevim vodstvom optimistični nekateri člani stranke. Poslancev Desusa, ki so se že odpravili na dopust, na sestanku sicer ni bilo.

Tako nihče od navzočih ni odprl vprašanja, zakaj je del poslancev Desusa prejšnji teden omogočil izvolitev Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo, s čimer so po oceni levosredinskih opozicijskih strank jasno pokazali, da so del koalicije in ne del opozicije. Jasnič, ki je glasovanje poslancev Desusa za Andrijaniča “požegnal”, se s takšno oceno ne strinja. Po njegovih navedbah so njihovi poslanci s podporo ministru omogočil digitalizacijo družbe in prihod bruseljskega denarja za ta namen. “Kadrovska politika pa je stvar vladajoče stranke in upajmo, da se bo kdaj to tudi spremenilo,” je dejal Jasnič.

Novi predsednik stranke upokojencev pa je razkril, da ima Desus oziroma on sam “nekaj zaslug” za to, da je bilo glasovanje o zakonu o demografskem skladu preloženo na jesen. O tem se je namreč Jasnič pogovarjal na sestanku pri premierju Janezu Janši. “Pogovarjala sva se, da je sedanji trenutek tako vroč, da bi bilo več škode kot koristi tudi za zakon,” je povedal Jasnič.

Desus glede demografskega sklada vztraja

Je torej mogoče pričakovati, da bo zakon o demografskem skladu ostal v predalu, smo povprašali prvaka Desusa. “To je odvisno od tega, kako se bo odločila koalicija,” je odgovoril. Ob tem je vnaprej napovedal, kakšno bo stališče njegove stranke na septembrski klavzuri: “Zakon o demografskem skladu, kakršen je sedaj, ne more iti naprej.” Če bo v državnem zboru potrjen – poslanci bodo o njem zgolj še glasovali in ga torej ni mogoče več spreminjati – se bo Desus  na referendumu pridružil nasprotnikom zakona.

Stranka Desus torej vztraja, da mora iti zakon o demografskem skladu v smeri njihovega predloga iz leta 2018, katerega ključna izhodišča so bila preprečiti nadaljnje nepotrebne prodaje državnega premoženja in zagotoviti, da se državno premoženje in prihodki iz njegovega upravljanja namenijo za dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema.

Jurša, Desus
Žiga Živulović jr./BOBO

Kaj pa poslanci?

A se postavlja vprašanje, kako bo Desus prepričal svoje poslance, ki so zakon, kakršnega je pripravila Janševa vlada, doslej podpirali. “Če ne bodo mislili tako kot stranka, bomo potegnili določene poteze,” je danes poudaril Jasnič. Bolj konkreten o tem, kakšne bi lahko bile te poteze in ali dopušča celo izključitev neposlušnih poslancev iz Desusa, ni želel biti. “Kako naprej, bo stvar organov stranke,” je dejal. V preteklih mesecih so se sicer v stranki že pojavljali predlogi, da bi poslance, ki ne spoštujejo odločitev organov Desusa, iz njega izključili, a do odločanja o tem ni prišlo.

Po napovedih Ljuba Jasniča bodo na septembrski klavzuri na dnevnem redu tri pomembne teme: sedanji trenutek in kako naj gre Desus naprej, odnos med poslanci in stranko ter volitve leta 2022. Jasnič pa v kratkem načrtuje tudi nekatere kadrovske spremembe. Prva naj bi bila zamenjava sedanje generalne sekretarke stranke Lidije Štruc z Marijo Pukl.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje