Javni sektor spet na ulice? “Umik člena ne pomeni nadaljevanja pogajanj”

Slovenija 17. Nov 202313:19 0 komentarjev
Jakob Počivavšek
Jakob Počivavšek Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Če se pogajanja o usklajevanju plač med vlado in sindikati javnega sektorja ne bodo nadaljevala, sindikati v decembru napovedujejo nov protestni shod. Obljuba vlade, da bo s podporo amandmajem iz predloga zakona o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025 umaknila člen, ki prepoveduje pogajanja o zvišanju plač, namreč ne pomeni, da se bodo pogovori tudi zares nadaljevali, je zapisal vodja pogajalske skupine Jakob Počivavšek.

Reprezentativni sindikati javnega sektorja, ki se z vlado že več mesecev pogajajo o uskladitvi plač med zaposlenimi v javnem sektorju, pozdravljajo odločitev vlade, da bi s podporo amandmajev k Zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025 med drugim črtala 65. člen, ki govori o tem, da je javnim uslužbencem prihodnje leto prepovedano imeti pogajanja o zvišanju plač.

Kljub obljubi pa ostajajo skeptični do tega, da se bodo pogajanja v prihodnjem letu tudi zares nadaljevala, zato so že prejšnji teden napovedali stopnjevanje sindikalnih aktivnosti. Danes je vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov Jakob Počivavšek v izjavi za javnost tako zapisal, da umik člena ne bo dovolj za umiritev razmer. Napovedal je, da bodo sindikati nadaljevali priprave na protestni shod, ki bo 7. decembra ob 12. uri potekal pred poslopjem vlade.

Shod bo preklican le v primeru, da bo vlada nemudoma začela z nadaljevanjem pogajanj in sindikatom posredovala predloge, ki bi odgovorili na njihove zahteve. “Še vedno čakamo na vladni protipredlog glede zahtev, ki smo jih poleg usklajevanja plačnih razredov z inflacijo v letu 2024 na vlado naslovili že pred časom,” je tudi spomnil Počivavšek.

V imenu sindikatov zahteva, da vlada z nadaljevanjem pogajanj uresniči neizpolnjene zaveze iz dogovora, ki so ga sklenili oktobra leta 2022, predvsem pa zavezo, da v javnem sektorju ne bo več osnovnih plač, ki so nižje od minimalne.

Med zahtevami sindikatov javnega sektorja sta:

  1. Odprava nesorazmerij v osnovnih plačah na način, da se uvrstitve delovnih mest v javnem sektorju povišajo za 6 plačnih razredov glede na uvrstitve v dogovoru iz leta 2018 in še dodatno tam, kjer se je vlada k temu zavezala v pisnih dogovorih ter

2. implementacija novega plačnega sistema, vključno s plačno lestvico, na kateri se prvi plačni razred začne na ravni minimalne plače, z začetkom najkasneje s 1. 1. 2025 in zaključkom v celoti najkasneje do 30. 6. 2026, pod pogojem, da se plačna lestvica v letu 2024 uskladi z inflacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!