Javno pismo podpore kolektivu informativnega programa TV Slovenija

Slovenija 24. Nov 202112:23 > 12:24 2 komentarja
RTV Slovenija
Borut Živulovič jr./BOBO

Katedre in centri, ki delujejo v okviru oddelka za komunikologijo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani podpirajo prizadevanja kolektiva informativnega programa TV Slovenija za kvaliteten produkcijsko-poslovni načrt za leto 2022. Javno pismo podpore spodaj objavljamo v celoti.

“Javno pismo podpore kolektivu Informativnega programa TV Slovenija

Podpisane katedre in centri, ki delujejo v okviru Oddelka za komunikologijo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani podpiramo prizadevanja kolektiva Informativnega programa TV Slovenija za kvaliteten Produkcijsko-poslovni načrt (PPN) za leto 2022.

Vodstvo RTV Slovenija pozivamo k ohranitvi izredno pomembne vloge celotnega informativnega programa javnega medija ter oblikovanju PPN v dialogu z vsemi deležniki, vključno z kolektivom Informativnega programa, ob upoštevanju pomembne vloge Sindikata in Sveta delavcev, kot jo predvideva tudi Statut RTV Slovenije.

Opozarjamo na izjemno vlogo informativnega programa za kvalitetno obveščenost slovenske javnosti, doma in v tujini, posebej v času zdravstvene krize, družbenih težav in pojava številnih dezinformacij.

Nesprejemljivo je, da predlog PPN ni usklajen z uredništvom Informativnega programa, na kar je opozoril kolektiva Informativnega programa, odgovorna urednica in uredniki uredništev pa so odstopili zaradi neizvedljivosti PPN ter posledičnega siromašenja in marginalizacije Informativnega programa s premikom informativnih vsebin na 2. program TV Slovenija.

Pozivamo k oblikovanju PPN, ki kvalitetnih vsebin javnega medija v javnem interesu, kot so informativni in drugi programi, opredeljeni z Zakonom o RTV Slovenija, ne bo krčil ali slabil ter ne bo ukinjal informativnih oddaj ali jih umeščal v slabše programske termine.

Pozivamo k oblikovanju PPN, ki bo te vsebine v javnem interesu – nasprotno – še okrepil in s tem poskrbel za izpolnitev osrednje vloge javne radiotelevizijske hiše pri obveščanju slovenske javnosti.

 

Katedra za novinarstvo,

Katedra za medijske in komunikacijske študije,

Center za raziskovanje družbenega komuniciranja,

Center za družboslovnoterminološko in publicistično raziskovanje,

ki delujejo v okviru Oddelka za komunikologijo Fakultete za družbene vede, Univerza v Ljubljani”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje