Javnofinančni primanjkljaj je v prvih treh mesecih leta poskočil

Gospodarstvo 30. Jun 202311:25 3 komentarji
PLAČA
PROFIMEDIA

V prvem letošnjem četrtletju se je javnofinančni primanjkljaj ustavil pri 544 milijonih evrov oziroma pri 3,6 odstotka BDP. Tako je danes poročal statistični urad (Surs), kjer ugotavljajo, da je številka višja od lanske, ko je primanjkljaj znašal 416 milijonov evrov oziroma 3,1 odstotka BDP. Znana je tudi višina javnega dolga ob koncu marca.

Že deveto četrtletje zapored je bilo sicer v prvih treh mesecih tega leta v sektorju država zaznati rast skupnih prihodkov. Ti so znašali nekaj manj kot 6,27 milijarde evrov in bili medletno višji za 486 milijonov evrov ali za 8,4 odstotka.

Skupne prihodke so ob nizki brezposelnosti najbolj povečali prihodki od socialnih prispevkov, ki so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani dvignili za 223 milijonov evrov ali za 9,9 odstotka. Davčni prihodki so bili medtem višji za 182 milijonov ali za 6,5 odstotka.

Najbolj so se povečali izdatki za sredstva za zaposlene

Nominalno so se ob dvigu plač v javnem sektorju najbolj povečali izdatki za sredstva za zaposlene, in to za 156 milijonov evrov ali za 10 odstotkov. Subvencije podjetjem in gospodinjstvom so bile višje za 152 milijonov evrov ali za 97,6 odstotka.

Izdatki za bruto investicije v osnovna sredstva so bili višji za 152 milijonov evrov ali za 24,1 odstotka, izdatki za socialna nadomestila pa za 120 milijonov evrov ali za 4,7 odstotka.

Evri-kune
BOBO

Javni dolg znaša slabih 70 odstotkov BDP

A še bolj kot prihodki so se zvišali javnofinančni odhodki. Skupni izdatki države so tako dosegli 6,81 milijarde evrov in bili v primerjavi z izdatki v enakem četrtletju lani višji za 613 milijonov evrov ali za 9,9 odstotka.

Bruto javni dolg je bil ob koncu prvega trimesečja pri 42,19 milijarde evrov ali 69,5 odstotka BDP. Medletno je bil nominalno višji za 946 milijonov evrov ali 2,3 odstotka, v deležu od BDP pa je bil nižji za 5,1 odstotne točke.

Daleč največji del javnega dolga je dosegel dolg države na centralni ravni, 41,39 milijarde evrov ali 68,2 odstotka BDP. Skupni dolg občin je bil medtem pri 1,02 milijarde evrov ali 1,7 odstotka BDP. Pokojninska in zdravstvena blagajna sta bili ob koncu prvega četrtletja brez dolga.

Do konca leta naj bi se primanjkljaj po napovedih finančnega ministrstva povzpel na 2,621 milijarde evrov, kar bi predstavljalo štiri odstotke BDP. Nekoliko naj bi se nominalno povečal tudi dolg, in sicer na 44,609 milijarde evrov.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje