Je morska sol res bolj zdrava od navadne kuhinjske?

Slovenija 27. Nov 202317:24 4 komentarji
sol, grobo zrnata
Foto: PROFIMEDIA

Mnogo ljudi je prepričanih, da je morska sol veliko bolj zdrava od navadne kuhinjske soli. Je to res ali samo mit? Kaj pravijo strokovnjaki?

Če v kuhinji uporabljate pretežno morsko sol in kakšno jed presolite, si morda mislite, da ni nič narobe, saj gre za morsko sol, ki je bolj zdrava od navadne kuhinjske. Pa je to res?

Sol je sicer nepogrešljiva začimba in za normalno delovanje človeškega telesa zelo pomembna. V trgovinah lahko najdemo različne vrste soli, od katerih je morska skoraj že izpodrinila navadno kuhinjsko sol, piše portal N1 Zagreb. Eden izmed razlogov, zakaj potrošniki raje izbirajo morsko sol, je, da je manj obdelana, ker prihaja iz morja, pa je po prepričanju mnogih tudi bolj zdrava.

“Sol je sol, pa naj bo bela, rožnata, ali morska ” je povedala kardiologinja Suzanne Steinbaum. “Morska sol ni prav nič bolj zdrava od kuhinjske, kar se tiče njenega vpliva na krvni tlak in zdravje srca. Ne gre za vprašanje vrste soli, ampak količine, ki ne sme presegati dnevno priporočene,” dodaja.

Najvišja skupna dnevna količina vnesene soli naj ne bi presegla 5 gramov (ena zravnana čajna žlička), piše na spletni strani NIJZ. Za normalno delovanje telesa mladostnika in odraslega človeka sicer zadostuje že veliko manjša količina, okoli 1,4 grama na dan. Za otroke pa zaradi njihove nižje telesne teže zadostuje že 0,8 grama soli dnevno. Paziti je treba tudi na to, da je sol velikokrat “skrita” v že pripravljenih živilih in je tudi to količino treba upoštevati, kadar uživamo že pripravljene jedi.

V čem je razlika med kuhinjsko in morsko soljo?

Glavne razlike so v okusu, teksturi in obdelavi.

Morsko sol pridobivamo z izparevanjem morske vode in ta sol je minimalno obdelana, tako da lahko zadrži tudi sledove drugih mineralov. To pa ji daje tudi aromo in barvo, prav tako so kristali morske soli običajno večji, čeprav danes lahko dobimo tudi drobno mleto morsko sol.

Kuhinjska ali kamena sol je bolj obdelana, druge minerala pa iz nje odstranjujejo. Običajno ji dodajajo tudi jod, ki je nujno potreben za normalno delovanje ščitnice in ga morska sol po navadi vsebuje v zadostnih količinah. Vendar pa kuhinjski soli pogosto dodajajo tudi druge aditive, ki preprečujejo, da bi se sprijemala.

Manj soli pomeni manj natrija

Strokovnjaki omejevanje količine soli v prehrani svetujejo zato, ker sol vsebuje natrij, katerega previsoki vnos lahko poviša krvni tlak. Obe vrsti soli vsebujeta okoli 40 odstotkov natrija – sol je namreč natrijev klorid (NaCl).

Namesto da pozornost posvečamo vrsti soli, ki jo želimo uporabiti, jo je boljše usmeriti v to, da zaužijemo ravno pravšnjo količino soli. Priporočenih količin se je smiselno držati, kajti s tem zmanjšujemo tveganje za visok krvni tlak in nastanek srčno-žilnih bolezni ter srčne ali možganske kapi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje