Je policija ob komentarju z grožnjo ukrepala pravilno? Minister odredil nadzor

Slovenija 11. Apr 202410:23 2 komentarja
Boštjan Poklukar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Odziv policije in njeno obveščanje javnosti o grožnjah s strelskim napadom v komentarju na enem od novičarskih portalov sta deležna številnih kritik. Notranji minister Boštjan Poklukar je danes odredil izredni nadzor, ki bo preveril zakonitost in strokovnost delovanja policije ter njeno obveščanje javnosti o grožnji.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je odredil izredni nadzor nad delom policije v povezavi s komentarjem, ki je bil 2. aprila objavljen na enem od novičarskih portalov in je nakazoval, da se bo na eni od slovenskih šol zgodilo streljanje.

Kot so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, je namen nadzora “preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj”. Kot so še navedli, bodo preverili tudi zakonitost in strokovnost obveščanja javnosti.

Komentar pod člankom, v katerem je uporabnik zapisal, da bi se lahko nekaj podobnega kot na osnovni šoli na Finskem na določen datum zgodilo tudi pri nas, je bil objavljen 2. aprila, moderatorji pa so ga kmalu izbrisali. Policija je javnost in šole o grožnji obvestila šele 8. aprila, obveščanje šol pa se je izkazalo za zelo neenotno. Kot smo poročali, obvestila šolam ni poslala generalna policijska uprava, ampak se je komunikacija razlikovala od regije do regije. Nekatere šole tako obvestila niti niso prejele, policija pa obvestila ni poslala niti ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Z grožnjo so ministrstvo seznanili ravnatelji.

Portal podatke o avtorju komentarja ima, a čaka na zaprosilo policije

Na portalu 24ur.com so danes objavili zapis, da se je sporni komentar z grožnjo znašel pod njihovim člankom o streljanju na finski šoli. Uporabnik z imenom “Slava_Rusiji” je komentiral z besedami: “10. aprila bo pa pri nas.” Kot so zatrdili na omenjenem portalu, so komentar v nekaj minutah izbrisali, o zapisu obvestili pristojne institucije in zavarovali vse dokaze, ki bi jih potrebovali za izsleditev avtorja komentarja. Pri njih se morajo bralci za komentiranje registrirati in pustiti več podatkov, med drugim tudi potrjen elektronski naslov in telefonsko številko. “Zaradi varovanja osebnih podatkov lahko digitalno identiteto uporabnika organom predamo le ob pozivu tožilstva oziroma ob ustrezni odredbi pristojnega sodišča,” so navedli na portalu. Dva kriminalista sta se na mediju oglasila v torek, a sta prišla brez odredbe sodišča ali poziva tožilstva.

Na policiji so za N1 v torek pojasnili, da za izsleditev IP-naslova potrebujejo odredbo sodišča, podlaga za to so elementi kaznivega dejanja, ki jih pri tem komentarju ni bilo. Kot so pojasnili, je bil komentar objavljen le nekaj minut in tako ni šlo za hujše vznemirjanje javnosti oziroma za elemente kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Komentar prav tako ne izpolnjuje elementov kaznivega dejanja grožnje, saj ni bil usmerjen v točno določeno šolo oziroma subjekt. Posledično policija vzvodov za ukrepanje nima, so nam dejali. Naknadno je nato isti dan Generalna policijska uprava (GPU) sporočila, da nadaljujejo zbiranje obvestil in dokazov “glede obstoja morebitnega kaznivega dejanja in s ciljem izsleditve avtorja objave”. Način obveščanja o grožnji so ocenili kot ustrezen.

Minister Poklukar je bil v sredo zaradi postopanja policije deležen kritik tudi na matičnem odboru državnega zbora, kjer so bili ostri predstavniki državnega sveta in opozicije. Minister se je strinjal, da je treba komunikacijske protokole nekoliko izboljšati, da se ne bo ob vsaki grožnji pred šole postavljalo varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjalo javnosti. Med drugim je dejal, da so šole na informacijo reagirale vsaka po svoje, in dodal, da komunikacija šol mogoče “ni bila najbolj prava”. Kritike je zavrnil z besedami, da “smo po bitki vsi generali”. Obvestilo ravnateljem in odziv policije je ocenil kot primerna, ob tem pa je za prihodnji teden napovedal sestanek z ministrom za izobraževanje Darjem Feldo.

Izredni nadzor nad delovanjem policije je po današnji seji vlade komentiral tudi državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk. “Strokovni nadzor je bil nujen in ga podpiramo. Predlagam, da počakamo na izsledke nadzora,” je dejal sekretar. Ob tem je zagotovil, da ukrepi, ki bodo sledili, ne bodo le individualni ampak tudi sistemski. “Poskušali bomo sistemsko zagotoviti, da se kaj takega ne ponovi več,” je sklenil Volk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje