Neenotno obveščanje o grožnji: zakaj so bili odzivi šol tako različni?

Slovenija 09. Apr 202413:08 0 komentarjev
Prvi solski dan
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

Obveščanje o spletni grožnji z napadom je bilo neenotno. Policisti so nekatere šole obvestili, drugih pa ne. Prav tako so nekatere šole starše obvestile, druge pa ne. Razlikujejo se tudi ukrepi, ki so jih sprejeli na šolah.

Kot smo poročali, se je po streljanju na osnovni šoli na Finskem na enem od slovenskih novičarskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol. Policija je to zaznala in začela slovenske šole, centre za socialno delo in druge ustanove preventivno opozarjati, naj bodo pozorni na dogajanje.

Je bil pa ob tem nekoliko presenetljiv način, kako je policija obveščala šole. Obvestila niso pošiljali z generalne policijske uprave, ampak se je komunikacija razlikovala od regije do regije. Tako so nekatere šole v ponedeljek dobile obvestilo, druge pa ne. Ponekod so lokalni policisti obvestili aktiv ravnateljev, ponekod pa neposredno posamezne šole.

Prav tako policija o domnevnih grožnjah in predvidenih ukrepih ni obvestila ministrstva za vzgojo in izobraževanje (MVI). Da so dobili sporočilo policije, so ministrstvu sami sporočili nekateri ravnatelji. Ministrstvo se je nato odzvalo z okrožnico, ki jo je poslalo vsem šolam in dijaškim domovom. “Svetujemo vam, da ste v teh dneh še bolj kot sicer pozorni na svoje učence, na dogajanje v šoli in šolskem prostoru,” so zapisali na MVI ter podali iztočnice za učitelje in starše, kako se pogovoriti z otroki.

“Presenetilo me je, da je obveščanje policije potekalo prek lokalnih policistov in tudi to ne na vse šole. Pričakovala bi, da v primeru nekega utemeljenega suma generalna policijska uprava obvesti ministrstvo in potem ministrstvo obvesti vse šole,” pravi ravnateljica osnovne šole Danile Kumar iz Ljubljane in predsednica Združenja ravnateljev Mojca Mihelič.

Neenotno obveščanje, neenotni ukrepi

Potem ko so nekatere šole obvestili, drugih pa ne, je policija v ponedeljek pozno popoldne sklicala novinarsko konferenco in o domnevni grožnji obvestila javnost. Sporočila nekaterih razburjenih in zaskrbljenih staršev pa so že pred tem zakrožila po družbenih omrežjih.

“Stvari so se odvijale včeraj čez dan in niti ni bilo časa, da bi se ravnatelji med sabo uskladili,” še pravi predsednica njihovega združenja. Zato so se odzvali različno. Nekateri ravnatelji so včeraj takoj obvestili starše, nekateri so to storili šele danes, nekateri pa jih sploh ne bodo.

Med njimi je ravnatelj osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci Stanko Čerpnjak, ki pojasnjuje, da so informirali vse zaposlene na šoli, “staršev pa nismo posebej obveščali, ker nismo želeli ustvarjati dodatne panike in ker nam je tako svetovala policija”. Na njihovi osnovni šoli so danes zjutraj ob začetku pouka učencem v razredih razložili, kakšni ukrepi bodo v naslednjih dneh veljali. Ravnatelj še poudarja, da so se njihovi zaposleni lani udeležili dveh izobraževanj policije, kako v takšnih razmerah ukrepati, na kaj biti pozoren in kako komunicirati.

Na šolah so ukrepali različno. Ljubljanska mestna občina je vsem osnovnim šolam v prestolnici od danes do petka zagotovila varnostnika. Na Kamniškem bodo policisti že v nočnem času opravljali kontrole okolic osnovnih šol, prav tako bodo policisti v dnevnem času v njihovi neposredni bližini. V eni od ljubljanskih osnovnih šol bodo vrata dopoldan zaklenjena, dežurali bodo učitelji. Varnost so poostrili tudi na nekaterih šolah na Celjskem. Nekateri ravnatelji so starše opozorili, naj bodo pozorni na otroke in na to, kaj imajo v svojih torbah in jaknah, na eni od koroških osnovnih šol pa so se odločili, da učencem med poukom ne bodo dovolili zapustiti razreda in jih bodo pozvali, da tudi odmor raje preživijo v razredu kot na hodniku.

Več o različnih odzivih šol preberite v članku Šole zaradi grožnje na spletu sprejemajo preventivne ukrepe, policija miri.

“Šole vsak dan živimo z otroki, ki imajo take in drugačne stiske in tako ali drugače napačno reagirajo,” še pravi ravnateljica Mihelič. “Prepričana sem, da je večina sodelavcev v šolah subtilna in opazi, kadar je otrok v stiski. Takrat v šolah ukrepamo tako, da otroku pokažemo, da ga slišimo in ga skušamo naučiti, kako svoje stiske premagati. Seveda vključimo tudi zunanje institucije, kadar vidimo, da problem ne izvira samo iz otroka,” dodaja in poudarja, da ne želi, da postanemo družba strahu, ampak “da ostanemo človeški, da vidimo otroka, odraslega, soseda, ki je v stiski”.

Na policijo smo naslovili konkretna vprašanja, zakaj so nekatere šole prejele obvestila, druge pa ne ter kako je potekalo obveščanje, a konkretnih odgovorov nismo prejeli. Sporočili so le, da obveščanje ocenjujejo kot ustrezno.

“Tudi o tovrstnih dogodkih v smislu preventive in samozaščitnega ravnanja obveščamo (določeno) javnost, zato smo policijske postaje pozvali, da stopijo v kontakt z osnovnimi šolami na svojih območjih;” so sporočili in dodali, da so po prejemu več vprašanj o tem obvestili tudi medije in širšo javnost, v stiku pa so tudi s pristojnim ministrstvom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!