Na policiji način obveščanja o grožnji ocenjujejo kot ustrezen

Slovenija 09. Apr 202419:38 2 komentarja
policija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po spletni grožnji z napadom na eni od slovenskih osnovnih šol so policisti nekatere šole obvestili, drugih pa ne. Posledično so bili neenotni tudi ukrepi na šolah po državi. A na policiji ocenjujejo, da je bilo obveščanje ustrezno.

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem prejšnji torek se je na enem od slovenskih novičarskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol.

Komentar je bil objavljen le tri minute, saj ga je uporabnik hitro izbrisal, prav tako so na portalu onemogočili komentiranje pod omenjenim člankom.

Čeprav so dopoldne na policiji za N1 zatrdili, da nimajo vzvodov za izsleditev IP-naslova uporabnika, ki je komentar zapisal, “saj ta ne vsebuje elementov kaznivega dejanja (ni bil objavljen dovolj časa, da bi ga javnost opazila) ali grožnje (ni bil usmerjen v konkretno šolo)”, so zdaj z Generalne policijske uprave (GPU) sporočili, da nadaljujejo z zbiranjem obvestil in dokazov “glede obstoja morebitnega kaznivega dejanja in s ciljem izsleditve avtorja objave”.

Zapisali so, da bi lahko objavljen komentar v luči trenutnega dogajanja v Evropi “pomenil tudi potencialni varnostni dogodek pri nas”. Poudarili so, da se policija na vsak tovrsten primer odzove in “nemudoma izvede prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preveri vse okoliščine in ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi”.

“Ne glede na to, da po prvem preverjanju nismo ugotovili podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, policija aktivno nadaljuje z zbiranjem obvestil in dokazov, ki bi potrdili morebiten obstoj kaznivega dejanja, in s ciljem izsleditve avtorja zapisa,” je zapisano v sporočilu za javnost.

Policija: Obveščanje je bilo ustrezno

Na GPU so kot ustrezno ocenili obveščanje vpletenih. “Policijske postaje smo pozvali, da stopijo v kontakt z osnovnimi šolami na svojih območjih. Po prejemu več vprašanj o tem smo obvestili tudi medije in širšo javnost, v stiku smo tudi s pristojnim ministrstvom,” so še dodali.

Spomnimo, da se je ljubljanska policijska uprava po spletni objavi obrnila na policijske postaje po državi in nanje naslovila poziv k varnosti in samozaščitnemu ravnanju. Obveščanje od tu naprej je bilo precej neenotno – obvestila niso pošiljali z generalne policijske uprave, ampak se je komunikacija razlikovala od regije do regije. Tako so nekatere šole v ponedeljek dobile obvestilo policije, druge pa ne. Ponekod so lokalni policisti obvestili aktiv ravnateljev, ponekod pa neposredno posamezne šole. Posledično so bili neenotni tudi ukrepi na šolah po državi.

Policisti bodo v teh dneh pogosteje prisotni v okolici šol, ob tem na GPU zagotavljajo, da z vzgojno-izobraževalnimi ustanovami sodelujejo ves čas. “Ter spodbujajo odgovorne osebe v vzgojno-izobraževalnih zavodih k takojšnjemu reagiranju, še toliko bolj pa ob morebitnih pojavih groženj ali dogodkov z elementi nasilja,” so dodali.

Staršem svetujejo mirnost in rutino

Ob tem policija svetuje, da v prihodnjih dneh starši predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo z običajno dnevno rutino, pri tem pa poudarjajo, da je pomembno, da svoje otroke opazujejo, se z njimi pogovarjajo, jim svetujejo … saj so oni prvi, ki lahko zaznajo spremembe v otrokovem obnašanju ali pa jim bo otrok zaupal svoje stiske, težave, posebnosti in opažanja v šoli ali v prostem času.

“Pomembno je, da v kolikor v povezavi z zgoraj navedenim kdorkoli prepozna nenavadno obnašanje otrok ali kakšnih drugih oseb, povezanih v ali izven šolskega okolja, o tem takoj obvesti policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na št. 080 1200,” so pojasnili in dodali, da poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše in učence kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije.

Po lanskem strelskem pohodu na eni od osnovnih šol v Srbiji je policija obravnavala več prijav, obvestil, naznanil, informacij, ki bi bile lahko povezane z medvrstniškim nasiljem in v tej zvezi izvedla več operativnih ukrepov. “Kot najbolj pogosti prijavitelji so nastopali zaposleni v šolah in vzgojno varstvenih zavodih (na podlagi informacij, pridobljenih od otrok), sledijo starši/otroci,” so navedli in dodali, da so prejeli tudi več anonimnih prijav.

“Policija pa prav v nobenem primeru – kljub vsem zbranim obvestilom in dokazom, ni potrdila pripravljalnih dejanj, načrtovanja, napeljevanja oziroma organiziranja tovrstnih hudih dejanj na šolah,” so zagotovili.

Dodali so še, da po strelskih napadih lahko pride do telefonskih klicev, groženj ali objav na svetovnem spletu o izvedbi podobnega napada tudi pri nas. “Navadno se izkaže, da gre za škodoželjne klice in objave, njihov namen je pogosto maščevanje, pritegnitev pozornosti, pogosto pa ne gre za resne grožnje, ki bi imele elemente kaznivega dejanja.”

Ponovno so zagotovili, da se policija resno odzove na vse primere in jih preveri, saj je njihov cilj “vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih ter drugim zagotavljati varnost”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje