Poklukar o grožnji z napadom: Komunikacija šol mogoče “ni bila najbolj prava”

Slovenija 10. Apr 202412:57 4 komentarji

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes napovedal, da se bo zaradi napovedanih groženj o nasilju v šolah prihodnji teden sestal z ministrom za izobraževanje Darjem Feldo. Namen sestanka je v prvi vrsti izboljšati komunikacijo med policijo in šolami z željo po zagotovitvi varnosti na tem področju. Poklukar je priznal, da komunikacija šol mogoče "ni bila najbolj prava", kritike pa zavrnil z besedami, da "smo po bitki vsi generali". Direktorju direktorata za policijo in druge varnostne naloge je naročil poročilo, na podlagi katerega bi ugotovili, kaj je bilo v komunikaciji dobrega in kaj ne. 

Pred dnevi se je pod novico o strelskem napadu na eni od finskih osnovnih šol pojavil komentar, ki je podoben dogodek za danes napovedoval tudi na eni od slovenskih osnovnih šol. Policija je grožnjo zaznala in o tem obvestila šole. Odziv šol in obveščanje staršev pa nista bila enotna.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je bil na današnjem matičnem odboru državnega zbora deležen kritik predstavnikov državnega sveta in opozicije. Zmotilo jih je predvsem pismo policije, v katerem so jih opozorili o napovedani grožnji. Menijo, da si s takšnim sporočilom šole ne morejo pomagati.

Napovedal je več ukrepov na tem področju. Med drugim se bosta prihodnji teden prav zaradi tega sestala z ministrom za izobraževanje Darjem Feldo. “Verjamem, da je bilo podobnih groženj v preteklosti kar nekaj, ampak postavljeni smo v popolnoma nov kontekst,” je dejal minister in ob tem izpostavil pretekla nasilna dejanja v izobraževalnih ustanovah v Beogradu, Pragi in na Finskem.

Dejal je, da so šole na informacijo reagirale vsaka po svoje, in priznal, da komunikacija šol mogoče “ni bila najbolj prava”. Kritike je zavrnil z besedami, da “smo po bitki vsi generali”. “Upam in si želim, da ne bi bilo nič narobe in da bi bila to le ena od mnogih groženj, ki jih dobivamo na šole,” je dejal minister. Strinja se, da je treba komunikacijske protokole nekoliko izboljšati, da se ne bo ob vsaki grožnji pred šole postavljalo varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjalo javnosti.

razred
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Direktorju direktorata za policijo in druge varnostne naloge je naročil poročilo, na podlagi katerega bi ugotovili, kaj je bilo v komunikaciji dobrega in kaj ne. Državni sekretarki na notranjem ministrstvu Helgi Dobrin pa je dal navodilo, naj na to temo stopi v stik s kolegico na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.

Obvestilo ravnateljem in odziv policije se mu zdita primerna. “Slovenska policija ima ničelno toleranco do kakršnekoli grožnje, ki je bila kjerkoli objavljena. Tudi zaradi tega je šla policija takoj v akcijo,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje