Policija pojasnjuje, zakaj ne more poiskati avtorja komentarja

Slovenija 09. Apr 202411:45 16 komentarjev
Moški na računalniku
Foto: PROFIMEDIA

Komentar pod člankom na enem od slovenskih medijev, ki je vseboval nedoločno grožnjo, da se bo nekaj podobnega kot na Finskem zgodilo tudi na eni od slovenskih šol, je vznemiril javnost, saj so posamezne policijske postaje o tem obvestile nekatere šole, pristojno ministrstvo pa je v ponedeljek pozno popoldne okrožnico poslalo vsem šolam v državi. A policija nima vzvodov, da izsledi IP-naslov uporabnika, ki je komentar zapisal, saj ta ne vsebuje elementov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti (ni bil objavljen dovolj časa, da bi ga javnost opazila) ali grožnje (ni bil usmerjen v konkretno šolo).

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem prejšnji teden se je na enem od slovenskih novičarskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol.

Komentar je bil objavljen le tri minute, saj ga je uporabnik hitro izbrisal, prav tako so na portalu onemogočili komentiranje pod omenjenim člankom.

Na policijo smo se obrnili z vprašanji, ali skušajo izslediti IP-uporabnika, ki je komentar objavil. Pojasnili so nam, da za izsleditev IP-naslova potrebujejo odredbo sodišča, podlaga za to pa so elementi kaznivega dejanja, ki jih pri tem komentarju ni bilo.

Ker je bil komentar objavljen vsega nekaj minut, namreč ne moremo govoriti o hujšem vznemirjanju javnosti oziroma o elementih kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Ljudje tega komentarja namreč niso videli, saj je bil hitro izbrisan.

Prav tako komentar ne izpolnjuje elementov kaznivega dejanja grožnje, saj ni bil usmerjen v točno določeno šolo oziroma subjekt. Posledično policija vzvodov za ukrepanje nima.

Tudi na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so potrdili, da mora organ pregona od ponudnika zahtevati podatek o uporabniku, ki mu je bil določen IP-naslov dodeljen, a to lahko naredijo le, če za to obstaja podlaga v zakonodaji, ki je v tem primeru torej ni.

Na SI-CERT so dodali še, da uporabnik, ki mu je bil IP-naslov dodeljen, ni nujno oseba, ki je pustila komentar. “IP-naslov je lahko dodeljen tudi organizaciji, lahko pa gre za posredniški strežnik, ki uporabnikom zagotavlja anonimnost (VPN, tor ipd.),” so pojasnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje