Je v Ljubljani še demokracija? Ali pa “demokratura”, avtoritarnost, cirkus?

Slovenija 12. Feb 202306:00 10 komentarjev
mol, mestni svet
Tina Kosec/BOBO

Ljubljanski mestni svet se je od novembrskih lokalnih volitev, ko je v Ljubljani prepričljivo slavil dolgoletni župan Zoran Janković, sestal ne dveh rednih sejah, dve izredni seji pa je sklicala opozicija. V 45-članskem mestnem svetu ima koalicija, ki jo sestavljata Lista Zorana Jankovića z 18 svetniki in Gibanje Svoboda z osmimi svetniki, udobno večino, zato pri odločanju deluje kot dobro utečen glasovalni stroj. A opozicija opozarja na nedemokratične poteze, ki jih vleče koalicija na čelu z ljubljanskim županom Jankovićem.

Odnosi med koalicijo in večjim delom opozicije v ljubljanskem mestnem svetu so zaostreni že od prve izredne seje mestnega sveta, ki je potekala 23. januarja. Na njej naj bi razpravljali o 13 predlogih sklepov opozicije glede zdravstva in zahtevi za zamenjavo vodstva Zdravstvenega doma Ljubljana in direktorice Antonije Poplas Susič. Čeprav je sklic izredne seje mestnega sveta predlagala opozicija, ta možnosti za razpravo ni dobila, saj so v razpravi sodelovali zgolj svetniki koalicije. Sejo je koalicija, še preden bi do besede prišli opozicijski svetniki, ki so se k razpravi prijavili, prekinila.

Dva tedna kasneje se je med koalicijo in opozicijo ponovno zaiskrilo. Del opozicije je želel vodstvo ljubljanske občine z več sklepi pozvati, naj zaustavi gradbena dela povezovalnega projekta kanala C0 oziroma naj najdejo alternativno rešitev. A mestni svet takrat ni bil sklepčen, saj se koalicijski svetniki seje niso udeležili.

Preberite še: Kanalizacija čez pitno vodo: Ali je gradnja kanala C0 sporna? 

Zaradi teh potez je dobršen del opozicije ljubljanskega mestnega sveta prepričan, da so v mestnem svetu kršena načela demokratičnosti, svobode govora in razprave. Predlagateljica sklica seje o zdravstvu, samostojna mestna svetnica Tina Bregant, je za N1 dejala, da poteze koalicije kažejo na nerazumevanje demokracije in da gre dejansko za karikaturo demokracije, ki jo je poimenovala kar “demokratura”.

Po njenem mnenju se ljubljanski župan Zoran Janković obnaša popolnoma avtokratsko, ker da je opoziciji omejevana možnost razprave na sejah mestnega sveta. “V demokraciji je preglasovanje povsem demokratični mehanizem, saj večina odloča. Ampak demokracija v osnovi pomeni možnost razprave. Morali bi imeti možnost razpravljati, četudi bi bili na koncu preglasovani. Gre za kršenje osnovnega postulata,” je dejala svetnica Bregant.

Tina Bregant
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Kot trdi, s tem, ko ljubljanski župan Janković opoziciji ne daje besede v razpravi, dejansko zaničuje glasove ljubljanskih volilk in volilcev, ki so opozicijske mestne svetnike izvolili na ta položaj. “Župan s svojimi dejanji ne priznava glasu ljudi, ki so nas volili, da bi se njihov glas slišal. Ljubljana ni samo županova. Ljubljana ni samo od Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda,” pravi Tina Bregant.

Ob tem opozarja, da je Zoran Janković v dolgih letih županovanja preučil vse vzvode, ki so mu na voljo, in zlorabil demokratične mehanizme, ki jih določa poslovnik mestnega sveta. S takšno večino, kot jo ima koalicija, lahko po mnenju Bregant, dela karkoli si želi. “Škoda je, da se ne sliši drugo mnenje. Ampak če je opozicija dejansko sestavljena iz svetnikov iz levega in desnega političnega pola, potem ima koalicija težavo. Če se je levim in desnim uspelo dogovoriti za skupen nastop, pomeni, da je bila tema res pomembna,” je še dodala.

Ljubljanski župan Zoran Janković je po obeh sejah očitke opozicije zavrnil. Po njegovem mnenju je v mestnem svetu koalicija, ki skrbi za razvoj mesta, opozicija pa temu nasprotuje, ob tem pa je poudaril, da je vesel poguma koalicije, da je zavrnila razpravo opozicije in dodal: “Mi smo tu zato, da delamo, da dajemo odgovore. Njihove predloge smo spustili na sejo, imeli so pravico povedati in mi smo jim odgovorili”. O obstrukciji seje o kanalu C0 zaradi neudeležbe koalicije pa je ljubljanski župan dejal, da je po njegovem mnenju bila tematika seje politično obarvana. “V tej sobi cirkusa, ki se dogaja v državnem zboru, ne bo,” je dejal v odzivu.

Zoran janković, koalicijski sporazum, podpis
Borut Živulović/Bobo

Da postopki v mestnem svetu potekajo v skladu z demokratičnimi načeli, zatrjuje tudi ljubljanski podžupan in svetnik Gibanja Svoboda Samo Logar. Prav Logar je bil tisti, ki je na seji o zdravstvu predlagal, da se na podlagi slišanih argumentov, ki so prišli zgolj iz koalicijskih vrst, razprava v mestnem svetu zaključi.

“Demokratičnost postopkov je določena s poslovnikom mestnega sveta, ki je demokratično postavljen sistem pravil pogovarjanja in dogovarjanja. Poslovnik tudi določa, da se lahko razprava na neki točki zaključi. Glede na to, da smo razpravo po vsebini – tako s strani predlagateljev sklepov kot tudi z naše strani – izčrpali, je bilo to, da smo zaključili z razpravo, smiselno dejanje,” je za N1 dejal Logar. Ob tem je dodal, da je celotni mestni svet odločal o sklepih in teh ni podprla zgolj koalicija, temveč so jih podprli tudi nekateri opozicijski svetniki.

“Očitek o nedemokratičnosti ni pravilen, sploh če zadeva poteka po postopkih, ki so za to predvideni. Vedno podpiram razpravo in sem ji zelo naklonjen, da se slišijo vse plati, a ocenjujem, da je razprava bila opravljena. Morda nekateri mislijo, čeprav ne razumem, kako si predstavljajo razpravo, da bi ta razprava lahko potekala še dlje in z več argumenti, ne vem pa, ali bi na dan prišli kakšni novi argumenti,” je izpostavil podžupan Logar.

O seji o kanalu C0 pa je poudaril, da je ena seja o tej temi že bila in da so bili sklicatelji seje enaki kot tokrat in dodal, da razprava o omenjeni temi poteka tudi že na državnem nivoju. V svetniškem klubu Gibanja Svoboda so, tako Logar, ocenili, da predlagani sklepi opozicije, tako na temo zdravstva kot na temo kanala C0, niso bili pravilno zastavljeni in da so za vse omenjene sklepe v koaliciji podali jasna navodila. “Želimo argumentirano razpravo, prav tako pa želimo, da opozicija sliši naše argumente in jih upošteva pri tem, ko predlaga lastne sklepe,” je še dodal Logar.

Del opozicije želi s pravnimi sredstvi zagotoviti demokracijo v ljubljanskem mestnem svetu

Nad dogajanjem v mestnem svetu je izredno razočaran tudi mestni svetnik iz vrst Piratov Jasmin Feratović, ki poteze koalicijskih mestnih svetnikov razume kot zelo nedemokratične. “Njihovo delovanje na zadnjih dveh sejah je namreč uperjeno izključno v utišanje opozicije, s tem početjem pa Lista Zorana Jankovića in Gibanje Svoboda krnita ugled mestnega sveta in ljubljanske občine kot celote,” je prepričan Feratović.

Kot pravi, je zgrožen nad nizkim nivojem delovanja mestnega sveta, saj so koalicijski mestni svetniki, ki bi morali delovati kot varuhi javnega interesa, “zreducirani na glasovalni stroj, ki se s poceni PR-ovskimi pamfleti na vsak način trudi omejevati število neprijetnih vprašanj in razprav”.

Po njegovem mnenju mestni svet po dveh mesecih od ustanovne seje sploh še ni začel zares delovati, saj da se večino časa tam razpravlja o birokraciji in formalizmih. Čeprav se opozicija trudi in opozarja na pereče probleme, kot so to storili s sklicem sej o zdravstvu in kanalu C0, ter oblikuje kopico kakovostnih predlogov, pa ji koalicija ne dovoli niti tega, da bi predloge predstavili in o njih razpravljali.

“Sam trenutno preučujem možnosti ustavne presoje statuta občine in poslovnika, ki po mojem mnenju tovrstnih nedemokratičnih potez ne bi smela dovoljevati,” je še dodal Feratović.

O morebitnih pravnih poteh pa razmišlja tudi samostojni mestni svetnik Aleš Primc. Kot je za N1 napovedal, bo na sodišče vložil upravni spor proti županu Zoranu Jankoviću, vložiti pa namerava tudi pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti 106. člena poslovnika mestnega sveta. V tej točki je namreč zapisano, da lahko svet pri posamezni točki po odprtju razprave kadarkoli odloči, da se obravnava zadeve preloži ali konča.

“Demokracija v mestnem svetu je praktično nična, saj opozicija ne sme niti razpravljati. Prepoveduje se ji pravica do razprave, pravica do mnenja, pravica do svobode govora. To ni demokratično in ni v skladu s pravno državo,” je poudaril Primc, ki napoveduje, da bo sam s pravnimi sredstvi skušal zagotoviti demokracijo v ljubljanskem mestnem svetu. Ob tem je še napovedal, da se bo institucionalne oblike zagotavljanja demokracije lotil tudi s protestom pred ljubljanskim magistratom.

“Menim, da si vsi volilci in volilke v Ljubljani želijo demokracije, tudi tisti, ki so volili Jankovića. Župan z onemogočanjem opozicije ruši ustavni red in demokratično ureditev. V mestni svet je uvedel diktaturo, ki je ljudje niso nikoli izglasovali, vključno z njegovimi volilci,” je dejal Primc. Po njegovem mnenju si Ljubljančani in Ljubljančanke želijo strpne razprave, ki bo pripeljala do najboljših možnih rešitev, saj da je prav to ključni namen demokratične razprave.

Aleš Primc
Borut Živulović/BOBO

Do ljubljanskega župana so bili kritični tudi v Levici, saj nasprotujejo “nedemokratičnim manevrom”, ki se jih poslužujejo svetniki in svetnice Liste Zorana Jankoviča in Gibanja Svoboda. “Izkoristili so svojo večino v mestnem svetu, ne da bi prisluhnili opoziciji in njenim predlogom,” so zapisali na spletu po seji mestnega sveta o zdravstvu. V Levici, ki ima v mestnem svetu štiri svetnike, pa so bili ostri tudi po nesklepčni seji o kanalu C0. “Takšno postopanje še nadalje dokazuje, da je Mestna občina Ljubljana vodena na avtoritaren, nedemokratičen in netransparenten način,” so zapisali.

Odnosi med svetniško skupino Levice in županom Jankovićem so skrhani že nekaj časa, saj jim je župan večkrat očital, da so v preteklih mandatih velikokrat glasovali za iste predloge kot SDS ali pa so se glasovanja vzdržali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje