Jelinčičev glas zrušil vladni predlog

Slovenija 15. Jul 202120:06 0 komentarjev
Državni zbor
Borut Živulović/BOBO

Z izenačenim izidom glasovanja je padla novela zakona o DDV. Podprli so jo poslanci SDS, NSi, SMC, DeSUS in narodnosti ter en poslanec LMŠ, medtem ko so preostali poslanci glasovali proti. Med njimi tudi trije poslanci SNS, ki imajo s koalicijo podpisan sporazum o sodelovanju.

Predlog novele zakona o DDV so podprli poslanci SDS, NSi, SMC, DeSUS in narodnosti ter en poslanec LMŠ. Preostali poslanci LMŠ so glasovali proti, prav tako poslanci Levice, SD, SAB, nepovezane poslanske skupine in SNS. Prav glas slednjih je presenetil, saj imajo poslanci SNS s koalicijo podpisan sporazum o sodelovanju.

Izid glasovanja je bil 45:45.

Vlada je predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV) pripravila z namenom prenosa določb dveh evropskih direktiv v slovenski pravni red. Z julijem so v EU začela veljati nova pravila pri e-trgovanju v EU, kar v Sloveniji v času do uveljavitve zakona ureja pravilnik, ki ga je sprejelo ministrstvo za finance.

Z novelo bi se v slovenski pravni red prenesle tudi določbe direktive, s katero se pravila glede DDV za dobave blaga in storitev oboroženim silam v okviru skupne varnostne in obrambne politike EU izenačijo s pravili, ki veljajo za zvezo Nato. Ta pravila bi se začela uporabljati julija 2022, je povzela državna sekretarka na ministrstvu za finance Maja Hostnik Kališek.

Opozicija opozarjala na neusklajenost s socialnimi partnerji

Med predlogi je naštela še nekatere poenostavitve za davčne zavezance in davčni organ ter sledenje ciljem okoljske politike. Med temi so denimo pravica do odbitka DDV pri nabavi motornih vozil pod določenimi pogoji, ukinitev praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV in ukinitev obveznosti izročitve računa v papirni obliki kupcu, razen kadar kupec to zahteva.

V koaliciji so predloge podprli in ocenili, da bodo pozitivno vplivale tako na prihodke države kot na gospodarstvo. V SNS so bili do predloga kritični v delu, ki se nanaša na usklajevanje DDV za obrambna prizadevanja v okviru EU pod okriljem Nata. V LMŠ, Levici, SD in SAB pa so predvsem opozarjali, da predlog ni usklajen s socialnimi partnerji.

Predlog novele zakona o DDV je eden od zakonov iz paketa sprememb davčne zakonodaje, ki ga je vlada pripravila z namenom spodbujanja gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19. Predlog novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb je prvo branje v DZ uspešno prestal v začetku tedna, predloga novele zakona o dohodnini pa poslanci še niso obravnavali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!