Jeseničani na ulici zaradi podražitev ogrevanja: “Temu je treba narediti konec”

Pred jeseniško občino je danes nekaj deset prebivalcev zaprlo promet. Gre za razočarane odjemalce daljinske toplote Enos OTE, ki so tako izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi nesorazmernega dviga cen ogrevanja in po njihovem medlega odziva občine. Enos OTE je po pritisku občanov že novembra znižal ceno toplote za desetino, a prebivalci kljub temu dobivajo dvakrat višje položnice kot v lanski zimi.

Eden od udeležencev neorganiziranega shoda nam je pojasnil, da je upokojenec s 600 evri pokojnine, četrtino te pa bo v januarju dal za ogrevanje. Kot smo poročali, imajo Jesenice trenutno najdražji sistem daljinskega ogrevanja v državi. Cene so se dvignile že v oktobru, ko večina Slovenije še ni občutila globalnih podražitev zemeljskega plina in elektrike.

Gre za prevelike in nenormalne dvige, je dejal drug udeleženec. “Temu dvigovanju je treba narediti konec, ljudje tega ne morejo plačevati.”

Prebivalci del odgovornosti pripisujejo občini, ki je leta 2014 s podjetjem Enos OTE podpisala koncesionarsko pogodbo za 25 let. Zaradi visokih cen želijo razdrtje koncesijske pogodbe, moti pa jih tudi, da naj občina ne bi komunicirala z njimi.

Občino smo prosili za odziv, odgovor čakamo.

Jesenice
Denis Sadiković/N1

Plačujejo za slabe poslovne odločitve

Spomnimo, da smo o jeseniških cenah daljinske toplote prvič pisali novembra, ko so odjemalce presenetili visoki zneski na položnicah. Čeprav se kurilna sezona še ni začela, so morali za oktober plačati po dvakrat več kot lani.

Občinski pogodbenik Enos namreč ni zakupil dovolj plina, ki ga uporablja za proizvodnjo daljinske toplote, zato je moral tega kupovati po takrat že visokih tržnih cenah.

Sprva je višje stroške prevalil na odjemalce. Po njihovem protestu pa se je občina, ki jo vodi župan Blaž Račič, s proizvajalcem dogovorila, da je del bremena prevzel nase. A Jeseničani ostajajo nezadovoljni, zato so danes med 13.30 in 14.30 blokirali cesto pred občino. Zbralo se je nekaj deset ljudi, ki so s hojo po cesti in čez prehod za pešce blokirali promet.

Policija je po 14. uri sporočila, da nastajajo zastoji in da priporoča uporabo vzporednih cest, do 15. ure pa so se prebivalci razšli in promet sprostil.

Nekaj izjav udeležencev shoda:

Povprečna maloprodajna cena daljinske toplote, januar 2022

(v oklepaju je sprememba cen glede na december 2021)

Velenje: 86,2 EUR/MWh (+ 0,0%)

Kranj: 91,3 EUR/MWh (+ 0,0%)

Celje: 96,1 EUR/MWh (+ 9,8%)

Slovenj Gradec: 96,7 EUR/MWh (+ 0,0%)

Maribor: 116,9 EUR/MWh (- 26,4%)

Ljubljana: 124,9 EUR/MWh (+ 0,0%)

Trbovlje: 142,1 EUR/MWh (+ 0,0%)

Ravne na Koroškem: 145,1 EUR/MWh (+ 16,25%)

Jesenice: 147,88 EUR/MWh (+ 0,0%)

Vir: Agencija RS za energijo

Menjava ponudnika ni preprosta

Podražitve ogrevanja so to zimo doletele marsikaterega odjemalca. A jeseniški blokovski prebivalci po oktobrskem dvigu cen praktično niso mogli zamenjati ponudnika, saj je cel blok vezan na sistem daljinskega ogrevanja. Kot smo poročali, imajo v sistemsko obratovalnih navodilih zapisan 90-dnevni odpovedni rok, prekinitev pogodbe pa ni mogoča, če se za to odloči le en odjemalec v skupnem odjemu.

#related-news_0

Kot so nam pojasnili, so se s pozivi k ukrepanju zoper proizvajalca, ki po njihovem neupravičeno in pretirano dviguje končno ceno, obrnili na infrastrukturno ministrstvo, tržni inšpektorat, Agencijo RS za energijo, a neuspešno.

Tisti z najnižjimi dohodki tako računajo na pomoč države oziroma občine pri plačilu položnic. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec naj bi v kratkem predstavil ukrep energetskih vavčerjev, jeseniški občinski svetniki pa naj bi prihodnji mesec razpravljali o povečanju sklada za občinsko pomoč.