Jesenice: občina bi fosilna goriva zamenjala z obnovljivimi viri

Slovenija 24. Nov 202215:22 0 komentarjev
Jesenice blok
Žiga Živulović jr./BOBO

Potem ko so Jeseničane preteklo zimo razburile visoke cene daljinskega ogrevanja, je občina pripravila nov lokalni energetski koncept, ki je bil tudi ena izmed zahtev zbora občanov. Javna obravnava koncepta, ki predvideva precejšnjo nadomestitev fosilnih goriv z obnovljivimi viri ali odvečno toploto, poteka do 30. novembra.

Občina Jesenice je osnutek lokalnega energetskega koncepta za naslednje desetletno obdobje na svoji spletni strani objavila prejšnji teden. V javni obravnavi do konca novembra lahko vsa zainteresirana javnost nanj poda svoje pripombe in predloge. K sodelovanju in opredelitvi do rešitev, ki so jih zasnovali strokovnjaki, jeseniški župan Blaž Račič poziva občane, podjetja, društva, ustanove in druge organizacije.

Kot je izpostavil, gre za zelo pomemben dokument, ki bo postavil najpomembnejše usmeritve občine na energetskem področju. “Želimo, da nastane dokument, ki bo na eni strani odgovarjal na izzive našega časa ter hkrati našim ljudem in organizacijam ponudil čim bolj učinkovite mehanizme za soočanje z zahtevnimi razmerami,” je poudaril župan.

Osnutek dokumenta bo na eni izmed naslednjih sej obravnaval tudi občinski svet. Preden bo dokument postal dokončen, pa bo soglasje o skladnosti dokumenta z nacionalno energetsko politiko moralo podati tudi ministrstvo za infrastrukturo.

Cilj je izboljšati trenutne kazalce rabe obnovljivih virov

Cilj lokalnega energetskega koncepta je bistveno izboljšati trenutne kazalce rabe obnovljivih virov in energetsko učinkovitost občine v naslednjih desetih letih. V načrtu je zmanjšanje porabe fosilnih goriv v javnih stavbah, ki niso priključene na distribucijski sistem daljinskega ogrevanja, in v čim večji meri uporabiti lokalne vire, kot so sekanci, odvečna toplota, vodik in podobno.

V osnutku koncepta je predlagana izvedba ciljnega demonstracijskega projekta za proizvodnjo zelenega vodika in vključitve presežka vodika, ki ga ni mogoče uporabiti v tehnoloških procesih podjetja SIJ Acroni, v prenosno plinovodno omrežje. Odvečno toploto iz proizvodnih procesov podjetja bi lahko uporabljali v okviru sistema daljinskega ogrevanja.

Ta je na Jesenicah najpomembnejši način ogrevanja. Deluje na zemeljski plin, do leta 2030 pa želijo fosilna goriva v sistemu vsaj do polovice nadomestiti z obnovljivimi viri energije ali odvečno toploto. Ta naj bi bila zagotovljena z vročevodnim ali parnim biomasnim kotlom s parno turbino ali toplotno črpalko, odvisno od rezultatov študije, ki je v izdelavi.

Povezava daljinske mreže med podjetjem SIJ Acroni in ostalo mrežo zaenkrat ni vzpostavljena. Se pa v okviru projekta Creators proučuje možnost in način izrabe odvečne toplote iz podjetja v okviru daljinske mreže. Ob tem je treba opredeliti tudi obseg investicij in vire financiranja potrebne infrastrukture.

Trenutni sistem ima zastarelo infrastrukturo

V konceptu je zapisano tudi, da bi so distributer omrežja daljinskega ogrevanja skupaj z lastnikom omrežja prizadeval za povečanje števila priklopov in za povečanje izkoristka mreže z investicijami ter z regulacijo in znižanjem temperaturnega režima. Trenutno je namreč gostota mreže glede na obračunsko moč na kilometer nizka, zato je mreža nerentabilna in predraga.

Mreža ima tudi zastarelo infrastrukturo, v katero se sicer v celoti vlagajo sredstva najemnine za infrastrukturo, ki jo plačuje koncesionar. Če ta sredstva za posodobitev daljinske mreže ne bodo zadoščala, pa bo treba zagotoviti dodatne vire, opozarjajo v energetskem konceptu.

Upravnik ali solastniki pa se bodo, kot predlaga osnutek koncepta, do konca prihodnjega leta zavezali izvesti nov izračun korekcijskih faktorjev pri delitvi stroškov v večstanovanjskih objektih, saj prepogosto prihaja do primerov nenormalne razlike med specifičnimi porabami znotraj enega objekta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!