Jeseniško kopališče po sanaciji vendarle odprlo vrata

Slovenija 02. Avg 202313:57 0 komentarjev
jesenice bazen
Občina Jesenice

Jeseniško kopališče Ukova je po izvedeni sanaciji in po tem, ko ga je prepleskal župan z nekaj prostovoljci, ponovno odprlo vrata. Na Jesenicah upajo, da jim bo vreme naklonjeno in da bodo lahko sezono podaljšali vsaj do sredine septembra.

Jeseniško kopališče Ukova, ki je lansko poletje zaradi ugotovljenih težav s statiko ostalo zaprto, je po izvedeni sanaciji danes ponovno odprlo vrata. Ker je dobršen del plavalne sezone že mimo, na Jesenicah upajo, da jim bo vreme naklonjeno in da bodo lahko sezono podaljšali vsaj do sredine septembra.

Tehnična sanacija školjke bazena je stekla konec maja, saj je šele novi jeseniški župan Peter Bohinec presodil, da je hitra začasna sanacija bazena mogoča in smiselna. Nato je bilo treba izvesti še analizo, popis del in izbor izvajalca. Gradbena dela so bila končana 6. julija, vendar so se ob polnjenju bazena pokazale nepredvidene tehnične pomanjkljivosti, ki jih je bilo treba še odpraviti.

Prihodnjo pomlad bo bazen oblečen še v folijo

Kot je ob današnjem odprtju kopališča izpostavil Bohinec, jim je sedaj vendarle uspelo. “Bazen je urejen, statično pregledan in saniran, prav tako je hidroskopsko saniran,” je dejal župan in pojasnil, da je pripravljeno tudi vse, da se prihodnjo pomlad bazenska školjka obleče še s folijo. To je bilo sicer v načrtu že za letos, vendar bi izvajalec folijo lahko zagotovil šele septembra.

Uredili pa so tudi okolico. Rob bazena so oblekli v les, obnovili tobogan, zavarili stopnice, poskrbeli za nov tuš in nove reflektorje ter pregledali in sanirali električno napeljavo. Zagotovili so tudi ponudnika gostinskih storitev. “Osredotočili smo se tudi na detajle,” je dejal župan, ki je vesel, da so bazen ne le sanirali, temveč tudi polepšali.

Župan bazen prepleskal kar sam

Bazen je skupaj z nekaj prostovoljci prepleskal kar sam. “Delavci zavoda za šport so na dopustu, izvajalcev poleti ni bilo mogoče dobiti,” je pojasnil Bohinec, ki je zadovoljen, da so najeli vsaj delavce za izvedbo hidropremaza.

Podatkov o celotni ceni prenove na občini še nimajo zbranih. Statična sanacija je stala okoli 112.000 evrov, nekaj sredstev je šlo še v hidroizolacijo, potem pa še v les, barve in drug material. Je bila pa investicija, kot je zagotovil župan, v okviru 150.000 evrov, koliko je v ta namen z rebalansom proračuna zagotovil občinski svet.

Bohinec je vesel, da jim je projekt uspelo izpeljati. “To je projekt za naše občane, predvsem za mlade, ki so spraševali, kdaj bo bazen ponovno odprt. Vemo, da je Ukova urbana legenda, ob kateri smo na Jesenicah vsi zrasli, in pomembno je, da se ta zgodba nadaljuje,” je dejal in izpostavil velik pomen tega, da se občanom zagotavljajo možnosti za rekreacijo.

Bazen, Jesenice
Sebastijan Gašperin

Bazen pomemben del življenja na Jesenicah

Tudi Primož Samar iz Zavoda za šport Jesenice je poudaril, da je kopališče zelo pomemben del življenja na Jesenicah: “Na kopališču Ukova se je skozi leta ogromno ljudi naučilo plavati, se kopalo in uživalo, in prav je, da to tradicijo nadaljujemo.”

Kopališče bo ob lepem vremenu obratovalo vsak dan od 10. do 19. ure, od ponedeljka do petka pa bodo zjutraj in zvečer na račun prišli tudi rekreativni plavalci. Cene so ostale nespremenjene, tako vstopnica za odrasle stane štiri, za otroke pa 2,5 evra. Rekreativno plavanje stane le en evro.

Sanirani bazen ima deset let garancije, vendar bo občina takoj nadaljevala pripravo vse potrebne dokumentacije in iskanje sredstev za celovito rekonstrukcijo kopališča. V njenem okviru naj bi namesto obstoječega 50-metrskega bazena zgradili dva manjša bazena, in sicer enega odprtega, ki bi služil obstoječemu skakalnemu stolpu, ter enega pokritega, ki bi ga lahko odprli v poletnem času.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!