Jutra bodo zelo hladna, čez dan bo zaradi sonca topleje

Slovenija 28. Jan 202315:22 0 komentarjev
Zimska idila
PROFIMEDIA

Ob vstopu v zadnje januarske dni bodo jutra zelo hladna, čez dan pa se bo bolj ogrelo. Vzrok za to bo jasno nebo, kar pomeni, da bodo razlike med nočnimi in dnevnimi temperaturami večje. "Čez dan bo bolj toplo, saj bo sonce in bo večji dnevni hod temperature," pojasnjuje meteorolog Agencije RS za okolje Andrej Velkavrh.

Nov teden bo prinesel zelo hladna jutra. Jutranje temperature se bodo gibale med –6 in –12 stopinj Celzija, v višjih legah je lahko še kakšno stopinj manj, in sicer okoli –15 stopinj Celzija.

A čez dan se bo precej ogrelo. V ponedeljek se bodo dnevne temperature gibale med 0 in 5 stopinjami Celzija, na Goriškem in ob morju pa se bo segrelo do 8 stopinj Celzija.

Večje razlike med jutranjo in dnevno temperaturo bodo zaradi jasnega neba, je za N1 pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje Andrej Velkavrh.

“Če imate enako zračno maso in je oblačno, zjutraj ni tako zelo mrzlo, ampak se tudi nato čez dan temperatura zraka ne spremeni veliko,” je dejal in dodal, da se v primeru jasne noči, ponoči bolj ohladi, čez dan pa je nato ob jasnem vremenu tudi sonce, kar pomeni, da se bolj segreje.

“Zato je razlika med dnevno in nočno temperaturo večja. To se bo dogajalo v prihodnjih dneh,” je pojasnil.

V primeru oblačnosti pa je razlika med dnevno in nočno temperaturo manjša.

V četrtek in petek mogoča kakšna kratka snežna ploha

Teden, ki se bo v sredo prevesil v februar, bo po njegovih napovedih večnima suh, ob tem pa bo tudi kar nekaj sonca. “Nadaljevalo se bo suho zimsko vreme. V torek in sredo bo dokaj sončno, v četrtek pa bo nekaj več oblačnosti,” je napovedal Velkavrh.

V četrtek in petek bi lahko nad Slovenijo nastala tudi kakšna krajša in manjša snežna ploha, vendar bo količina padavin minimalna.

Kot so še pred dnevi pojasnili na Arsu, se bo ohladilo zaradi dotoka hladnejše zračne mase, zrak pa se bo še dodatno ohlajal zaradi snega in razjasnitve.

Kljub temu ne bodo padali temperaturni rekordi, saj bodo temperature le malenkost nižje od povprečja. Zaradi nizkih temperatur bo sneg zamrznil in se še nekaj časa obdržal, tako bodo na svoj račun prišli ljubitelji snega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!