Kadrovska stiska v vojski: dela za 10.000 pripadnikov, kadra pol manj

Slovenija 04. Apr 202314:42 4 komentarji
Slovenska vojska
Luka Dakskobler/BOBO

V Slovenski vojski (SV) imajo trenutno nekaj več kot 6.000 zaposlenih, ki morajo opravljati naloge, predvidene za 10.000 pripadnikov. Zaradi pomanjkanja kadra se lahko zgodi, da mnogi delajo dlje, kot je zakonsko dopustno, je opozoril načelnik generalštaba SV Robert Glavaš.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Robert Glavaš je pojasnil, da vojska ni klasična javna uprava, kjer je delovni čas predvidljiv, saj mora vojska z omejenimi kadri izvajati naloge, ki jih predvideva zakon, med drugim tudi varovanje objektov, kar pa jim sicer s trenutnimi kadri tudi uspeva.

Odzval se je tudi na navedbe sindikatov vojakov, ki so opozorili na visoke delovne obremenitve, ter dejal, da se lahko zgodi, da ima kdo tudi 300 delovnih ur mesečno. To se pogosto dogaja predvsem na usposabljanjih v tujini, kjer se lahko vojaki vsak dan usposabljajo tudi do 12 ur, kar je zaradi sodelovanja z drugimi vojskami po njegovih ocenah tudi nujno.

Glavaš je novinarjem sicer danes predstavil tri glavne usmeritve SV v okviru Resolucije razvoja Slovenske vojske do leta 2040, pri čemer se je osredotočil predvsem na posodobitev vojske ter reševanje kadrovskih težav, kjer se vojska sooča tako s pomanjkanjem kadra kot tudi z neugodno starostno strukturo.

Glavaš je poudaril, da je potrebno predvsem v pehoti imeti mlajše zaposlene, ki lažje prenašajo telesne napore. Trenutno je namreč povprečna starost vojakov v pehoti okoli 37 let, vseh zaposlenih v SV pa 43 let. Načelnik generalštaba je kadrovsko pomanjkanje predstavil tudi kot razlog, da se bo v SV moč zaposliti tudi z nedokončano srednješolsko izobrazbo.

V okviru investicij v vojaško infrastrukturo pa je izpostavil predvsem prenovo vojašnice Edvarda Peperka, pri čemer bodo na strehah prenovljenih zgradb sončne elektrarne, s tem pa bodo prenovljeni objekti predvidoma energetsko samozadostni.

Pojasnil je tudi, da mora Slovenija vzpostaviti eno izvidniško bataljonsko skupino in srednjo bataljonsko bojno skupino, vzpostavili pa jih bodo vzporedno. Prav tako snujejo prenovo slovenskega sistema zračne obrambe, ki je v tem trenutku skoraj neobstoječ. Stari sistemi zračne obrambe roland so bili upokojeni, za potrebe obrambe pa načrtujejo nakup dveh stacionarnih in ene mobilne protizračne baterije.

Pohvalil pa je kibernetsko varnost v Sloveniji, saj je za to področje po njegovem mnenju dobro poskrbljeno, pri čemer je tudi tu največji problem predvsem pomanjkanje usposobljenega kadra. SV pa ima načrte, da bo do leta 2026 vzpostavila močno enoto za kibernetiko.

Glavaš je med usmeritvami v obdobju resolucije omenil tudi prenovo strateških obrambnih dokumentov, zainteresirano javnost pa je povabil na celodnevno predstavitev SV, ki bo 13. maja v Stožicah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje