Kadunc glavni problem pogodbe z Ukomom vidi v plačilu fotografij

N1 video 09. Nov 202113:43 2 komentarja
Igor Kadunc
Egon Parteli/N1

Pogodba, ki sta jo podpisala STA in Ukom, ureja plačilo agenciji za prihodnja dva meseca. Pogodba vsebinsko temelji na vladni uredbi, je pojasnil v. d. direktorja Igor Kadunc. Poudaril je, da pogodba ne posega v uredniško avtonomijo bolj kot uredba, med težavami pa prepoznava plačevanje po številu povzetkov in fotografij ter vprašanje, ali so fotografije javna služba.

V. d. direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc in vladni urad za komuniciranje (Ukom) sta v ponedeljek podpisala pogodbo o financiranju agencije. S tem se je končalo več kot 300-dnevno obdobje, ko vlada STA za opravljeno delo ni plačala. Kadunc, ki je vodenje agencije prevzel konec oktobra, je danes novinarjem podrobneje predstavil podpisano pogodbo in načrte za prihodnost.

STA je pristala na podpis pogodbe za dva meseca in določene kompromise, je dejal Kadunc. Dejstvo je namreč, da bi bila STA, če pogodbe ne bi sklenila, prihodnji mesec pred velikimi težavami. Denarja za novembrske plače, izplačane decembra, bi dokončno zmanjkalo, zapadlo pa bi tudi za 250.000 evrov terjatev. Agencija je prodala tri, ena bi zapadla decembra, še dve januarja. Ob tem ima agencija še okoli 600.000 evrov kredita, s katerim je kupila prostore. Zato bi moral v sredini prihodnjega meseca razglasiti stečaj, je dejal.

“Verjetno se je tudi Ukom zavedal, da ne bi preostalo drugega,” je dejal. “V podpis pogodbe nisem bil prisiljen. Ocenil sem, da so izpolnjeni vsi potrebni pogoji in da je tekst tak, da ga lahko podpišem,” je povedal.

Kaj sta se dogovorila STA in Ukom?

Pogodba ni takšna, kot je že bila ponujena, spremenjenih je nekaj ključni stvari, je rekel Kadunc. Pristopilo se je k urejanju vseh odprtih stvari. V njej ni avansa in ne ureja tega, zakaj do plačil ni prišlo.

Pogodba določa, da bo Ukom zahtevke iz začetka leta prepoznal. Državnemu odvetništvu bo naročil, da skupaj z odvetnikom STA pripravi sodni dogovor. Štiri zahtevke bo Ukom plačal v celoti, takoj, ko bo mogoče. Po besedah Kadunca gre za 169.000 evrov za posamezni mesec, na sodišču pa so zahtevki za štiri mesece. STA bo umaknil ugovore zoper izvršbe za tri terjatve, ki jih je STA prodala.

Izplačilo za avgust je Ukom STA nakazal v ponedeljek, prvi obrok znaša 150.000 evrov. Kadunc računa, da bo tako urejeno plačilo tudi za september in oktober. Na podoben način bo urejen tudi zahtevek za zadnja dva meseca letošnjega leta, pogodba tega ne spreminja.

Kadunc: Pogodba v uredniško avtonomijo ne posega bolj kot uredba

STA pa ni pristala na umik tožbe, s katero izpodbija vladno uredbo o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije. Na spornost te uredbe je opozorilo tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS).

Kadunc je na številna vprašanja, ali podpis pogodbe pomeni, da je STA izgubila uredniško avtonomijo, odgovarja, da je pogodba ne omejuje bolj kot jo že uredba. “A sodišče izvajanja uredbe ni zadržalo, torej je veljavna,” je povedal Kadunc.

Med težavami uredbe prepoznava predvsem ureditev fotografij, pa tudi plačevanje povzetkov novic in fotografij po kosu. “Kvalitetno novinarstvo se ne more šteti po številu povzetkov, ampak po kvaliteti,” je poudaril.

Uredba določa, da mora STA v okviru javne službe objavljati povzetke novic v slovenskem jeziku. V okvir javne službe sodijo tudi besedila radijskih novic, avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih ter v celoti vsebine o manjšinah.

Ureja se tudi način določanja višine nadomestila za opravljanje storitev javne službe, tako da se za posamezno poslovno leto določi v višini neto stroškov, ki nastanejo pri opravljanju teh storitev. Neto stroški se izračunajo kot razlika med celotnimi stroški, potrebnimi za opravljanje javne službe, in prihodki, ki so jih ustvarile storitve javne službe, ter presežki iz tržne dejavnosti STA. Ob tem se med prihodke javne službe vključijo tudi dotacije ali druga namenska sredstva.

Odprto ostaja tudi vprašanje fotografij

Razhajanja Ukoma in STA je najbolj težavno pri vprašanju fotografij, je ocenil Kadunc. Zakon o Slovenski tiskovni agenciji določa, da so fotografije del javne službe, niso pa uvrščene med tržne dejavnosti. Argument, zakaj fotografije uvrščati tudi pod tržno dejavnost, je zgolj zgodovinski, je mnenje pravnikov povzel v. d. direktorja. Kadunc pravi, da si je želel avtentične razlage zakona, a je ustavno sodišče to možnost odpravilo.

Spomnil je, da je vlada Janeza Janše pred enim letom v takratnem predlogu spremembe zakona o STA fotografije izrecno uvrstila med tržne dejavnosti. “Volja te vlade je bila, da gre to v tržno dejavnost. Zakon je tak kot je. Treba bo najti rešitve. Če bo država rekla, da STA tega ne sme zaračunavati, bo treba najti drugo nadomestilo,” je povedal Kadunc. Po njegovi oceni, bi bila bila agencija zaradi tega ob 300.000 evrov letno.

Zaenkrat bodo fotografije na voljo z zamikom, zato, da ne bodo zapostavljeni tisti, ki jih plačajo, je napovedal Kadunc.

Redakcija Slovenske tiskovne agencije (STA)
Egon Parteli/N1

Kako naprej?

Z lastnikom podjetja in plačnikom javne službe se bo treba dogovoriti, ne samo da preživimo, ampak da se razvijamo, je dejal Kadunc in dodal, da dosežemo vsaj nivo, ki je bil pred kadrovskimi odhodi. STA je po njegovih navedbah v tem času zapustilo okoli 15 sodelavcev.

Poudaril je tudi tehnološki razvoj podjetja. Medijski trg se namreč nenehno spreminja, STA pa je vodilno mesto na nekaterih področjih ohranjala s sredstvi, ki jih je pridobila na razpisih. “Če se samo varčuje, se včasih pride do bridkega konca,” je dodal.

Kako bo financiranje agencije urejeno prihodnje leto? Kadunc pravi, da je pogodba, ko jo je sedaj podpisal z Ukomom, za prihodnje leto sprejemljiva, če se zagotovi nadomesti za izpad tržne dejavnosti fotografij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje