Japonski otok Kjušu po izbruhu vulkana zajel ogromen oblak dima in pepela

N1 video 20. Okt 202107:34 > 09:16 0 komentarjev

Po petih letih je na japonskem otoku Kjušu ponovno izbruhnil vulkan Aso. Približno 3.500 metrov visoko je poslal ogromen oblak vročega dima in pepela.

Na otoku Kjušu na jugozahodu Japonske je danes izbruhnil vulkan Aso. V nebo je poslal ogromen, okoli 3.500 metrov visok oblak vročega dima in pepela ter prestrašil pohodnike, ki so hitro zapustili ta sicer zelo priljubljeni turistični cilj.

Čeprav so v dramatičnem izbruhu malo pred poldnevom po lokalnem času, sodeč po posnetkih bližnjih nadzornih kamer, letele celo skale, o poškodovanih ne poročajo, prav tako ne o večji gmotni škodi.

Po pobočju vulkana se valijo skale

Japonska meteorološka agencija je stopnjo nevarnosti zaradi vulkanske erupcije dvignila na tretjo od petih ravni.

Oblasti so ljudi posvarile, naj se vulkanu ne približujejo, saj ta bruha vroč plin in pepel, kamenje in skale pa se valijo po pobočju. Tiste, ki bivajo blizu gore, oblasti pozivajo k previdnosti.

Izbruh vulkana na Japonskem Izbruh vulkana na Japonskem
Twitter/NINJA250_NBYK/REUTERS
Izbruh vulkana na Japonskem Izbruh vulkana na Japonskem
Japan Meteorological Agency/REUTERS

Zadnjič bruhal leta 2016

Nazadnje je Aso, največji delujoči vulkan na Japonskem in eden največjih na svetu, tako izbruhnil leta 2016, potem ko je pred tem miroval skoraj dve desetletji. Današnji močan izbruh sicer sledi manjšemu pretekli četrtek.

Japonska je ena najbolj vulkansko aktivnih držav na svetu, saj leži na t. i. pacifiškem ognjenem obroču. Najbolj smrtonosen vulkanski izbruh v zadnjih 90 letih je država doživela septembra 2014, ko je nepričakovano bruhanje vulkana Ontake v osrednji prefekturi Nagano terjalo več kot 60 življenj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!