Avstrijska veleposlanica se od pozivov k “ustavitvi poslovenjenja” distancira

Slovenija 10. Feb 202312:40 > 16:22 10 komentarjev
Slovenska in koroška zasrava
Žiga Živulović jr./Bobo

Včeraj so objavo podmladka avstrijske svobodnjaške stranke, v kateri s protislovensko vsebino pozivajo k ustavitvi "slovenizacije", že obsodili zunanje ministrstvo, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon ter politični stranki SD in SDS. Danes je objavo obsodil tudi koroški deželni glavar Kaiser, prav tako stranka Levica ter podmladka NSi in Gibanja Svoboda, od nje se je v imenu Avstrije jasno distancirala avstrijska veleposlanica.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je danes opravilo pogovor z avstrijsko veleposlanico glede spletne objave koroškega podmladka FPÖ s protislovensko vsebino. Veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer se je v imenu Avstrije odločno distancirala od objave, so za STA potrdili v Mladiki. V omenjeni objavi so mladi avstrijski svobodnjaki volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo “slovenizacijo” dežele.

Elisabeth Ellison-Kramer in Matej Arčon
Elisabeth Ellison-Kramer in Matej Arčon lani poleti (Vir: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Preko slovenskega veleposlaništva na Dunaju pa je MZEZ avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo na družbenem omrežju.

Kaiser: Pozivi k “ustavitvi poslovenjenja” dežele vzbujajo ostro ogorčenje

Zunanja ministrica Tanja Fajon in koroški deželni glavar Peter Kaiser sta danes obsodila spletno objavo podmladka avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) s protislovensko vsebino. Koroška veja mladinske organizacije FPÖ je v torek pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem volivce namreč pozvala, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo stranko SPÖ in s tem ustavijo “slovenizacijo” dežele.

Preberite še: Val ostrih odzivov po nedopustni objavi podmladka avstrijskih Svobodnjakov

Ministrica Fajon je Kaiserja v pogovoru pozvala k nujnemu ukrepanju, ta pa se je zavzel, da bo storil vse, da zagotovi uspešno sobivanje nemško in slovensko govorečih rojakov. “Z deželnim glavarjem in s predsednikom SPÖ Koroška Petrom Kaiserjem sva se danes strinjala, da je retorika podmladka avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ do slovenske skupnosti na avstrijskem Koroškem nedopustna,” je na Twitterju zapisala Fajon.

Ob tem je dodala, da je Kaiserja v telefonskem pogovoru opozorila, da nevarni pozivi k “ustavitvi poslovenjenja” dežele vzbujajo ostro ogorčenje in da je ukrepanje nujno.

Strinjala sta se tudi, da tovrstna retorika predstavlja zlorabo volilne kampanje, ki ni zgolj napad na slovensko skupnost in spodbujanje protislovenskega sovraštva, temveč tudi napad na socialdemokratsko stranko (SPÖ). “Kaiser mi je zagotovil, da je socialna demokracija na avstrijskem Koroškem jamstvo za spoštovanje pravic slovenske skupnosti,” je še dodala ministrica.

Kaiser je sicer že pred pogovorom z ministrico obsodil retoriko podmladka FPÖ in dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da zagotovi uspešno sobivanje nemško in slovensko govorečih rojakov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kako se je zagovarjala FPÖ?

Predsednik FPÖ Koroška Erwin Angerer je skušal medtem v četrtek na novinarski konferenci relativizirati potezo podmladka, saj da te niso bile uperjene proti slovenski manjšini, temveč proti SPÖ. Opozoril je tudi, da je treba biti v prihodnje pri objavah bolj previden, zlasti v času volitev, ter podmladku sporočil, da želi biti vnaprej obveščen o njihovih prihodnjih objavah.

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je kmalu po objavi dejal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da se tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ “skuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta vselej bila del koroške identitete”.

Odzvala sta se tudi Levica in podmladek NSi

Že včeraj so objavo obsodili v strankah SDS in SD, prav tako je zunanje ministrstvo vsebino označilo za “nedopusten izraz nestrpnosti do slovenske narodne skupnosti”. Danes se jim je pridružila tudi stranka Levica, ki odločno obsoja, kot so zapisali, “strašenje pred ogroženo slovensko manjšino, ki ga te dni spet zganjajo avstrijski svobodnjaki.”

Dodali so, da se avstrijski svobodnjaki (FPÖ) pred deželnimi volitvami poslužujejo svoje utečene taktike, strašenja pred Slovenci in drugimi manjšinami.

“Dejansko stanje na avstrijskem Koroškem ne bi moglo biti bolj drugačno od skorajšnje slovenizacije, ki obstaja v glavah svobodnjakov. Na udaru so manjšinski mediji. Finančna podpora za delovanje slovenske narodne skupnosti v Avstriji je neustrezna. Odprto ostaja vprašanje reforme dvojezičnega šolstva in uporabe jezika na uradih in sodiščih. S težavami se sooča Slovenska študijska knjižnica v Celovcu. Še dvojezične krajevne table niso bile nikoli postavljene, kljub številnim sodnim odločitvam na najvišji ravni,” so zapisali v Levici.

“Posledica vsega tega je, da je sto let od koroškega plebiscita delež slovensko govorečega prebivalstva upadel na 20 odstotkov nekdanje številke. Govorno območje je razpadlo na več jezikovnih otokov in kompetenčna raven uporabe jezika žal upada,” so navedli v stranki.

Pri podmladku NSi Mlada Slovenija so v izjavi za javnost zapisali, da je izjemno zaskrbljujoče, da se podmladku FPÖ takšna objava zdi ustrezna za nabiranje političnih točk. Stranko in njen podmladek so pozvali, naj “v prihodnje s svojim političnim nagovarjanjem ne netijo sovraštva proti koroškim Slovencem” in drugim manjšinam. Dodali so, da nas ta dogodek skupaj s skorajšnjo 85. obletnico priključitve Avstrije nacionalsocialističnemu Tretjemu rajhu opominja, kako zelo pomembno je, da se mladi učimo o zgodovini, saj le tako lahko preprečimo, da bi se grozote iz zgodovine ponovile.

Nestrpnost nad slovensko manjšino v Avstriji
Objava podmladka avstrijskih svobodnjakov (FOTO: Twitter/@fbieber)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje