Kaj bo z osemkolesniki boxer? Nekdanji minister Tonin kritičen do alternative

Slovenija 13. Jul 202213:40 > 17:11 2 komentarja
Matej Tonin
Borut Živulovič/BOBO

Nekdanji obrambni minister Matej Tonin se je odzval na medijska poročanja o tem, da vlada namesto o nakupu boxerjev razmišlja o poljskih osemkolesnikih KTO rosomak. Sporočil je, da so rosomaki zastareli in vojakom nudijo slabšo stopnjo zaščite. Prav tako je ocenil, da je stroka podlegla političnim pritiskom.

Čeprav odrejena vladna revizija o nakupu 45 nemških osemkolesnikov boxer še ni zaključena, vlada razmišlja o morebitni alternativni rešitvi. Po poročanju časnika Delo, naj bi bili v vladni koaliciji naklonjeni nakupu poljskih osemkolesnikov KTO rosomak. Za nakup osemkolesnikov KTO rosomak naj bi bili po razveljavitvi pogodbe za nakup boxerjev zainteresirani predvsem, ker so pri enakem številu in podobni konfiguraciji za približno polovico cenejši od vozil boxer, poleg tega so poljska vozila dobavljiva v zelo kratkem času, poroča Delo.

O možnosti nakupa vozil, ki jih izdelujejo na podlagi licence finske Patrie, so na ministrstvu za obrambo v preteklosti že razpravljali, a se je bivši minister za obrambo Matej Tonin odločil za nakup boxerjev s pridružitvijo programu Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Po navedbah časnika bi pri nakupu osemkolesnikov KTO rosomak lahko šlo za posel “vlada vladi”, pri katerem se nakup blaga opravi pri sami državi, podobno, kot je bilo od italijanske vlade kupljeno vojaško transportno letalo.

Spomnimo, Tonin je tik pred iztekom mandata podpisal memorandum o soglasju o nakupu boxerjev. Kupili naj bi 45 osemkolesnikov v skupni vrednosti 343,43 milijona evrov. Nova vlada je sprožila revizijo postopka nakupa, ki še poteka.

Premier Robert Golob je v torek med obiskom v Berlinu dejal, da raziskujejo različne možnosti, če bo revizija pokazala, da je nakup boxerjev za Slovenijo neustrezen. Pojasnil je, da ne obstaja samo ena možnost, ampak je možnosti več, v naslednjih mesecih pa naj bi bilo to predstavljeno tudi javnosti.

Z ministrstva za obrambo pa so danes na vprašanja STA glede pogovorov o nabavi rosomakov odgovorili le, da skladno z odredbo ministra za obrambo, sprejeto 9. junija, trenutno poteka izredni notranji pregled smotrnosti, kompleksnosti in celovitosti nabave bojnih osemkolesnih vozil za potrebe Slovenske vojske.

Oklepnik boxer 8x8
PROFIMEDIA

Toninu se nakup rosomakov ne zdi smotrn

Se pa je na medijske navedbe odzval Tonin, ki je dejal, da so rosomaki zastareli in vojakom nudijo slabšo stopnjo zaščite, saj ne izpolnjujejo minimalnih vojaških zahtev s področja zaščite. Ocenil je, da je stroka podlegla političnim pritiskom.

Vozilo KTO rosomak je tako kot vozilo stryker doseglo svoj vrhunec v preteklem desetletju, je v sporočilu za javnost zapisal Tonin. Zato je tudi cena rosomaka nižja od cene boxerja, a ne na dolgi rok, saj bo morala vojska to vozilo menjati že na srednji rok. Trendi gredo v povečano stopnjo zaščite do nivoja 5-6 STANAG in proti 40 milimetrskem topu, ki pa ga rosomak ni sposoben prenesti. Vozila boxer so mnogo zmogljivejša, nudijo boljšo zaščito posadke in vojakov, predvsem pa omogočajo integracijo modernih sistemov in daljinsko upravljane bojne postaje, je opozoril.

“V primeru izstopa Slovenije iz OCCAR je jasno, da se je nova vlada odločila za skrajno nespametno potezo, ki bo škodovala varnosti vojakov, upočasnila modernizacijo Slovenske vojske in naredila korak nazaj pri tehnološki dovršenosti oborožitvenih sistemov,” je sklenil svoj zapis.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje