Kaj gospodarstveniki pričakujejo od nove vlade

Gospodarstvo 30. Mar 202214:45 > 04. Apr 2022 15:59 0 komentarjev
Saša Despot/ BOBO

V gospodarstvu si od nove vlade po parlamentarnih volitvah želijo predvsem dialoga ter takšnega poslovnega okolja, ki bo omogočalo povečanje konkurenčnosti. Pomembno vlogo pri tem bo imela socialna kapica, so menili na današnjem pogovoru s predstavniki devetih političnih strank, ki bodo sodelovale na parlamentarnih volitvah.

Na pogovoru v organizaciji AmCham Slovenija, Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Združenja Manager so sodelovali predstavniki političnih strank, ki jim javnomnenjske raziskave kažejo največ možnosti za vstop v parlament: Gibanje Svoboda, Levica, LMŠ, Naša dežela, NSi, Povežimo Slovenijo, SAB, SD in SDS. Po besedah predsednika GZS Tiborja Šimonke je bil z novelo zakona o dohodnini storjen pozitiven korak k večji konkurenčnosti, vendar je potrebna še socialna kapica, sicer razvojnega preboja ne bo.

V Združenju Manager bodo po besedah njegovega predsednika Andreja Božiča pozorni predvsem na korporativno upravljanje. “Politika se bo seveda še naprej vmešavala v strateške odločitve, a to se konča pri imenovanju nazornih svetov,” je dejal. Predsednik AmCham Slovenija Blaž Brodnjak pa je zbrane nagovoril: “Imeti moramo kvalificirano in predano vlado s trdnim mandatom, ne še ene ideološko obarvane koalicije.”

V gospodarstvu si želijo določitve zgornje meje, od katere se plačuje socialne prispevke, že dlje časa. Aktualna vlada jo je že predlagala, a takrat ni bilo zadostne večine v DZ, je spomnil Andrej Šircelj (SDS) in dodal: “V novem mandatu jo bomo takoj ponovno predlagali.” Enako je povedal Simon Zajc (Povežimo Slovenijo). “S tem bomo ustvarili bolj motivacijsko okolje ter preprečili beg možganov ali pa celo spodbudili njihovo vrnitev,” se je strinjala Aleksandra Pivec (Naša dežela). Po drugi strani socialni kapici ostro nasprotuje Luka Mesec (Levica), medtem ko je Dimitrij Zadel (Gibanje svoboda) pozval, da je treba upoštevati tudi vzdržnost javnih financ, Angelika Mlinar (SAB) pa je dejala: “Vse nove bonbončke, ki jih delimo, bo treba sfinancirati”.

Da je treba biti pozoren na vzdržnost javnih financ, je opozoril tudi Igor Peček (LMŠ), ki sicer soglaša, da bi socialna kapica prispevala k dvigu konkurenčnosti. Po besedah Mateja Tonina (NSi) je to edini način, da zadržimo sposobne ljudi v Sloveniji, medtem ko je Sandi Češko (SD) menil, da bomo talente v Sloveniji obdržali le, če se bodo počutili v svojem okolju dobro in če bo to okolje solidarno.

Bolj enotni pri vprašanjih o digitalizaciji

Bolj enotni so bili predstavniki strank glede potrebe po digitalizaciji, zagotavljanja večjih spodbud za prenos znanja v gospodarstvo ter vprašanja debirokratizacije. Birokratske ovire je treba zmanjšati, so večinoma odgovarjali, pri čemer je Mesec opozoril, da debirokratizacija lahko pomeni več stvari. “Če pomeni le sintagmo za zmanjšanje delavskih pravic ali znižanje okoljskih standardov, potem smo proti,” je dejal.

Potrebna se jim zdi tudi pokojninska reforma, ob kateri v gospodarstvu pričakujejo ukrepe za podaljšanje delovne aktivnosti in hitrejše vstopanje na trg dela. “Treba je spodbujati zaposlovanje mladih,” je pozval Češko. Mesec je opozoril na veliko število prekarnih delavcev, ki v pokojninsko blagajno prispevajo manj, Zajc, Zadel in Tonin pa so med tistimi, ki bi zaposlenim v gospodarstvu po upokojitvi omogočili delati še naprej, če želijo.

Gospodarstveniki so s predstavniki političnih strank naslovili še druga vprašanja s področij vitke in prijazne, zelene in pametne ter napredne, sposobne in ambiciozne Slovenije, kot so zdravstvena reforma, energetika in zeleni prehod ter pravna država in korporativno upravljanje.

Saša Despot/ BOBO
Saša Despot/ BOBO
Saša Despot/ BOBO
Saša Despot/ BOBO
Saša Despot/ BOBO
Saša Despot/ BOBO
Saša Despot/ BOBO
Saša Despot/ BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!