Ajanović Hovnik v pismu premierju: Posegla sem v oblastno vzpostavljena razmerja

Slovenija 06. Okt 202316:15 11 komentarjev
robert golob in sanja ajanović hovnik
Foto: Borut Živulović/BOBO

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je odstopila s položaja. V čustvenem pismu premierju Robertu Golobu je med drugim navedla, da bi vztrajanje na položaju, ko njeno ravnanje preverjajo pristojni organi, škodovalo delu vlade, stranke, ministrstvu in državi.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je premierju Robertu Golobu poslala odstopno izjavo. V njej je zapisala, da je vstopila v politiko na njegovo povabilo in da je bila vedno ponosna, da je lahko ob njem hodila kot soustanoviteljica stranke Gibanje Svoboda, strankarska kolegica, ministrica in neomajna zaveznica.

Za pot v politiko se je odločila v času, ko je Slovenijo pretresala težka politična in zdravstvena kriza, z iskreno željo po ustvarjanju boljše države za vse.

“Ves čas je bilo moje osebno vodilo, da delam po svojih najboljših močeh, ob upoštevanju visokih moralnih in etičnih standardov, zakonito in transparentno. Prizadevala sem si k ponovni vzpostavitvi kulturnega, spoštljivega in argumentiranega dialoga z vsemi deležniki. Verjela sem, da poenotenje ciljev, soustvarjanje in sooblikovanje politik pomeni temelj za nadaljnji uspešni razvoj Slovenije,” je zapisala Ajanović Hovnik.

Dodala je, da je v zadnjem letu in pol od prevzema mandata ministrice za javno upravo svoje zasebno življenje popolnoma podredila skupnim ciljem vlade. “Na to sem bila pripravljena in sprejela kot golo dejstvo ob nastopu mandata. Nikakor pa si nisem mogla predstavljati, da bi lahko postala tarča medijskih napadov, v katerih sem obsojena vnaprej, v katerih dejstva niso pomembna, sodba pa je spisana,” je zapisala.

V zapisu premierju Golobu je ponovno poudarila, da je bil javni razpis za dodelitev sredstev nevladnim organizacijam izveden transparentno in skladno s strokovnimi in moralnimi standardi. Po njenih besedah je razpis omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij.

“Danes vem, da sem s tem svojim ravnanjem posegla v obstoječa razmerja, ki so si jih nekateri v zadnjih desetih letih oblastno vzpostavili – koliko komu pripada. Če resnično verjamemo v vključujočo in odprto družbo, v kateri ni ‘naših’ in ‘njihovih’ nevladnih organizacij, ki so resnično eden izmed stebrov naše družbe, imajo pravico vse kandidirati za pridobitev javnih sredstev,” je pojasnila Ajanović Hovnik in dodala, da je hvaležna vsem, ki ji zaupajo in verjamejo, da je njena vest čista in da ni storila ničesar nezakonitega.

Bojan Kumer, Robert Golob, Sanja Ajanović Hovnik
Borut Živulović/BOBO

Ob tem je pozvala pristojne organe, da čim prej opravijo svoje delo, ki naj bo strokovno in neodvisno, da ne bi padla senca dvoma o političnem vplivu na presojo pristojnim organom.

“Predvsem se zahvaljujem tebi, predsednik vlade, za izkazano zaupanje, podporo in priložnost, ki si mi jo ponudil. Hvala vsem mojim sodelavcem, ki so v tem letu in pol opravili veliko koristnega dela za državo in javno upravo in strankarskim kolegom. Skupaj smo zagnano in z motivom, da delamo najboljše, uresničevali politiko in cilje vlade,” je v odstopni izjavi zapisala Sanja Ajanović Hovnik.

V čustvenem odstopnem pismu premierju Robertu Golobu je na koncu navedla, da bi vztrajanje na položaju, ko njeno ravnanje preverjajo pristojni organi, škodovalo delu vlade, stranke, ministrstvu in državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje