Kriminalna združba v Slovenijo zvabila tujke in jih izkoriščala za prostitucijo

Črna kronika 11. Dec 202312:21 > 14:57 1 komentar

Pretekli torek je na širšem območju Ljubljane potekalo več hišnih preiskavah zaradi suma storitve kaznivih dejanj iz skupine kaznivih dejanj zoper človečnost, javni red in mir, človekovo zdravje in spolno nedotakljivost. Policija je na novinarski konferenci predstavila podrobnosti preiskav, ob katerih so pridržali 12 osumljencev. Kriminalna združba, ki jo je vodil 65-letni Ljubljančan, je v Slovenijo zvabila več kot 40 žrtev ter jih izkoriščala za prostitucijo. Združba je ob tem tudi tihotapila prebežnika ter preprodajala droge.

Na širšem območju ljubljanske policijske uprave je minuli torek potekalo več hišnih preiskav zaradi suma storitve kaznivih dejanj iz skupine kaznivih dejanj zoper človečnost, javni red in mir, človekovo zdravje in spolno nedotakljivost. V času preiskav je bilo pridržanih 12 osumljencev. Ti so bili privedeni k preiskovalnemu sodniku, enajstim osumljencem je bil odrejen pripor, enemu osumljencu pa hišni pripor.

Stojan Belšak iz Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana, Damjan Apollonio iz Uprave kriminalistične policije GPU in Peter Skerbiš iz Uprave uniformirane policije GPU so na novinarski konferenci predstavili izsledke preiskave.

Stojan Belšak je pojasnil, da je bila pretekli teden zaključena obširna in dlje časa trajajoča kriminalistična preiskava kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z izvajanjem kaznivih dejanj trgovine z ljudmi z namenom prostitucije, prepovedanega prehajanja državne meje ter trgovine s prepovedanimi drogami.

V Slovenijo zvabili 43 žrtev in jih izkoriščali za prostitucijo

“Kriminalisti so preiskave začeli konec leta 2021, ko so prijeli prijave dveh žrtev, ki so ju izkoriščali za namene prostitucije. Z zbiranjem obvestil in dokazov so kriminalisti ugotovili, da gre za širšo organizirano združbo, zato smo o tem obvestili specializirano državno tožilstvo in okrožno državno sodišče, ki sta izdala odredbo za uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Ugotovljeno je bilo, da je vodja kriminalne združbe 65-letni moški z območja Ljubljane. Ta je na različne načine in pod pretvezo vabil žrtve, da so se morale prostituirati na različnih lokacijah na območju Ljubljane,” je pojasnil.

Glede na ugotovitve kriminalistov je bila ena njegovih glavnih pomočnic združbe 44-letna državljanka Slovenije, ki je trenutno na prestajanju zaporne kazni za istovrstno kaznivo dejanje. “Kazniva dejanja je izvrševala tako iz zavoda za prestajanje kazni kot na prostih izhodih. Ugotovljeno je bilo, da je pri izvrševanju kaznivega dejanja sodelovalo vsaj še sedem oseb, ki so skupno v Slovenijo zvabile 43 žrtev kaznivih dejanj,” je povedal Belšak. Kriminalisti so proti tej združbi podali ovadbe za 17 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi z izkoriščanjem prostitucije in 26 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije.

Ob zaključku preiskave so po besedah Belšaka kriminalisti v Sloveniji odkrili šest žrtev, ki jim je bila ponujena pomoč. “Glede na to, da je bila večina žrtev tujk, so to pomoč odklonile in se vrnile v svoje matične države. Državljanki Slovenije pa sta ostali v Sloveniji. Za žrtve, ki so bile odkrite v preteklih kaznivih dejanjih in so se že vrnile v svoje matične države, bomo obvestila zbirali po ustaljenih instrumentih,” je še dejal.

Združba je žrtve novačila predvsem prek spletnih oglasov, platform in podobnih medijskih pripomočkov. Obljubljali so jim bogato plačilo, pod pretvezo, da bodo opravljale storitve masaže. Večina žrtev, starih od 20 let, prihaja iz Srbije ter BiH, nekaj jih je bilo tudi iz Slovenije, ena žrtev pa iz Dominikanske republike, je pojasnil Belšak. “Delale so neposredno v stanovanjih. Zaslužka od prostitucije jim niso neposredno jemali, ampak so stroške poplačevale prek najemnin za stanovanje. Te so bile zelo visoke in nesorazmerne z najemninami na trgu. Z najemninami so tako večji del zaslužka dale organizatorjem prostitucije,” je opisal način izkoriščanja.

Zakonodajo je treba prilagoditi razvoju informacijske tehnologije

Po podatkih Damjana Apollonia iz Uprave kriminalistične policije GPU je slovenska policija v letu 2023 zaznala in obravnavala 18 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in deset kaznivih dejanj zlorabe prostitucije. Poudaril je, da imajo kriminalisti in policisti pri zbiranju dokazov v tovrstnih primerih velike težave. Zaradi uporabe različnih platform za šifrirano medsebojno komuniciranje določenih preiskovalnih ukrepov po sedanji zakonodaji ni več mogoče učinkovito izvajati, je opozoril Apollonio in pozval k spremembi in prilagoditvi zakonodaje razvoju informacijske tehnologije.

Povedal je še, da storilci pri trgovini z ljudmi na različne načine novačijo predvsem žrtve iz šibkih socialnih in ekonomskih okolij in organizirajo prevoz iz izvornih držav v Slovenijo. Tu jih nastanijo na različnih lokacijah, kjer z njimi razpolagajo ter jih spravljajo v finančno odvisnost. Pri tem z uporabo različnih metod ekonomskega prisiljevanja dosežejo njihovo podrejenost. Zaradi takšnega načina novačenja in izkoriščanja se žrtve v postopkih identifikacije ne prepoznajo kot žrtve trgovine z ljudmi, v postopkih pa le redko sodelujejo. “Zaradi tega je nujno vzajemno sodelovanje z nevladnimi organizacijami,” je poudaril Appolonio.

Foto: Egon Parteli/N1

Pretihotapili najmanj 378 prebežnikov

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da se je eden od devetih osumljencev ukvarjal tudi s tihotapljenjem prebežnikov, in sicer prevažanjem tujcev, ki so ilegalno vstopili na območje Slovenije. Prevažali so jih proti zahodu. To združbo je vodil 44-letni moški z območja Ljubljane. V združbi so sodelovali večinoma taksisti oziroma njihovi družinski člani ali prijatelji, je pojasnil Belšak. Navedena kriminalna združba je pretihotapila najmanj 378 prebežnikov in pri tem storila 65 kaznivih dejanj prepovedanega prehoda čez državno mejo.

“Delovali so tako, da so o prebežnikih, ki so že ilegalno vstopili v Slovenijo in se zadrževali na območju Ljubljane, predvsem v okolici azilnih domov pridobili podatke, kdo je zainteresiran za nadaljevanje poti proti zahodu. Prek organizatorjev v tujini so prejeli tudi plačila, pri tem so uporabljali mednarodne plačilne sisteme Western Union, MoneyGram, Revolut in podobno in nato organizirali prevoze proti Italiji. Ta kazniva dejanja je opravljalo 17 ljudi, in sicer 12 državljanov Slovenije, državljan Črne gore, državljan Palestine, državljan Srbije in dva državljana Bosne in Hercegovine. Proti vsem so bile podane kazenske ovadbe,” je dejal.

Tihotapci zaradi učinkovite policije višajo cene

V letu 2023 so bile zaključene tri obsežne kriminalistične preiskave v povezavi s tihotapljenjem ljudi. Kot je dejal Apollonio je bilo v preiskavi skupaj zaznanih preko sto kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, odkritih pa je bilo kar 41 storilcev. Slovenska policija je do 8. 12. 2023 obravnavala 408 primerov, v enakem obdobju lani pa 212.

Pri tem je bilo prijetih 466 tihotapcev ljudi. Od tega 457 tujcev in devet slovenskih državljanov. Skupaj so prevažali 2.777 nezakonitimi prebežniki. Za 427 tihotapcev je bil odrejen pripor. Kot tihotapci izstopajo predvsem državljani Romunije, Ukrajine, Hrvaške, srbije, Moldavije in Gruzije. Največ tihotapcev je bilo prijetih na območju PU Novo mesto (78 odstotkov vseh), sledita pa PU koper in PU Ljubljana.

Apollonio je dejal, da zaznavajo, da so tihotapci cene tihotapljenja v zadnjih mesecih zvišali, kar je predvsem posledica uspešnega dela policije. “Bolj kot je policija uspešna pri prijemanju tihotapcev, višje so cene,” je pojasnil. Tihotapci so, kot je dodal, tudi vse bolj predrzni.

Peter Skerbiš iz Uprave uniformirane policije GPU je dodal, da je policija v letošnjem letu na vseh notranjih mejah obravnavala 56.821 nedovoljenih vstopov. Večina teh (96 odstotkov) iz Hrvaške. Nedovoljenih vstopov je v primerjavi z lanskim letom višje za 91 odstotkov. Med njimi prevladujejo Afganistanci, Maročani in Pakistanci, povečuje se tudi število prebežnikov iz Bangladeša, Turčije in Rusije. Število vstopov je naraščalo do meseca avgusta, ko je doseglo maksimum. Oktobra (manj kot 6.000) in nobembra (manj kot 5.000) pa je bilo ndovoljenih prehodov meje manj kot v enakem obdobju lani, vendar še vedno nad povprečjem.

“Opažamo, da večina tujcev v roku 36 ur samovoljno zapusti sprejemne prostore azilnega doma. Ob ponovnem prijetju pa znova izrazijo namero za mednarodno zaščito,” je razložil. V Slovenijo smo sicer letos od tujih varnostnih organov sprejeli okoli 350 oseb, iz slovenije pa je bilo tujim varnostnim organom izročenih nekaj več kot 250 oseb. Skerbiš je še povedal, da je stanje migracij v Sloveniji, del širšega trenda migracij v EU. Na zunanjih mejah EU je bilo v prvih desetih mesecih letos obravnavanih 331.600 prebežnikov, kar je za 18 odstotkov več kot lani.

Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
Foto: POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA

Preprodajali tudi drogo

Kot je še pojasnil Belšak, so kriminalisti med preiskavo ugotovili, da sta se dva osumljenca ukvarjala tudi s preprodajo drog. Pri tem sta sodelovala s tretjim osumljencem, 47-letnim moškim z območja Ljubljane, ki je v preteklosti že bil obravnavan za omenjena kazniva dejanja. Navedena trojica je skupaj storila pet kaznivih dejanj. Policisti so pri preiskavi zasegli 200 gramov kokaina in dva kilograma prepovedane konoplje.

V začetku meseca decembra so policisti proti vsem osumljencem podali kazenske ovadbe. Ob tem so na podlagi uredb pri 27 osumljencih izvedli 22 hišnih preiskav. Pri tem so zasegli veliko količino različnih predmetov, ki bodo služili kot dokazi v nadaljnjem postopku. Našli so večje količine prepovedane konoplje, pri enem osumljencu pa so odkrili tudi prirejene prostore za gojenje konoplje, v katerih je bilo 24 sadik konoplje. Zasegli so še 745 gramov posušene konoplje, 5 gramov kokaina, 136 tablet MDMA (extasy), 5 mililitrov konopljine smole, 10 gramov neznane snovi in 93 različnih tablet.

Pri različnih osumljencih so kriminalisti zasegli tudi več kosov prepovedanega orožja, in sicer eno avtomatsko pištolo z dušilcem, dva revolverja, štiri polavtomatske pištole, polnokovinsko skrito pištolo, več kot 200 nabojev za pištole in ročno bombo M-75. Zasegli so tudi osebni avtomobil. “Za vse predmete bo opravljena forenzična preiskava in podane dodatne kazenske ovadbe,” je dejal Belšak.

Po ocenah policije so si osumljenci v času kaznivih dejanj pridobili za približno 200 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi. Od tega je bilo na hišnih preiskavah zaseženih 30 tisoč evrov, nekaj zlatih ploščic in potrdilo o naložbenem zlatu. Po besedah Damjana Apollonia je združbe protipravno pridobljen denar vlagala v legalne posle. Se pa finančna preiskava kaznivih dejanj še nadaljuje.

Skupaj je bilo doslej podanih ovadb za 113 kaznivih dejanj organizirane kriminalitete.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje