Kaj kaže zadnja raziskava pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami?

Slovenija 21. Okt 202215:58 > 21:46 8 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

Če bi bile volitve danes, bi se v drugi krog volitev za predsednika republike uvrstila Anže Logar s 24,8 odstotka podpore in Nataša Pirc Musar, za katero bi glasovalo 21,4 odstotka anketiranih, kaže zadnja raziskava Valicona za Radiotelevizijo Slovenija. Na tretjem mestu je Milan Brglez, ki bi dobil 12,3 odstotka. Sodeč po rezultatih zadnje ankete javnega mnenja, ki jo je za Dnevnik opravila Ninamedia, pa bi Logar prejel večji delež glasov, a bi se v drugem krogu vseeno soočil s Pirc Musar.

Sodeč po rezultatih zadnje ankete javnega mnenja, ki jo je za časnik Dnevnik opravila Ninamedia, se bosta v drugem krogu predsedniških volitev spopadla Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Če bi bile volitve danes, bi Logarja sodeč po Dnevnikovi anketi volilo 34,4 odstotka volilnih upravičencev, prejel bi tako najmanj 31,2 odstotka in največ 37,7 odstotka glasov udeležencev volitev.

Med njim in drugouvrščeno Pirc Musar pa bi bilo okoli deset odstotnih točk razlike, saj bi slednja zbrala 25,3 odstotka glasov. “V zanjo najugodnejšem primeru bi lahko segla tja do 28,3-odstotne volilne podpore, v najslabšem pa bi zbrala le 22,3 odstotka glasov,” nakazujejo izsledki zadnje javnomnenjske raziskave, ki jo je za Dnevnik pripravila Ninamedia.

Kot še ugotavljajo, pa bi bil najnižji prag Pirc Musar še vedno višji od najvišjega možnega volilnega rezultata, ki bi ga lahko dosegel njen tekmec Milan Brglez. Brglezu sicer Dnevnikova raziskava napoveduje 17,8 odstotka glasov. Veliko glasov naj bi Brglez izgubil predvsem na račun četrtouvrščenega Vladimirja Prebilič, ki mu zadnja javnomnenjska raziskava napoveduje 7,8 odstotka glasov. Sledi Sabina Senčar s 5,5 odstotka glasov, Miha Kordiš s 4,7 odstotka glasov in Janez Cigler Kralj s 4,5 odstotka glasov udeležencev volitev.

Kot so še poudarili pri časniku Dnevnik, se je anketiranje zaključilo v petek ob 20.30 in je deloma vključevalo tudi rezultate zadnjih televizijskih soočenj. Skladno z Dnevnikovo napovedjo volilne udeležbe se bo do nedelje na volišča podala dobra polovica volilnih upravičencev, in sicer 57 odstotkov. Volilna napoved pa vključuje stališča tistih, ki so bodisi zagotovili, da se bodo udeležili volitev bodisi se o tem še niso odločili. Anketiranih je bilo tisoč oseb.

Valiconova napoved Logarju namenila manj glasov

Anketa, ki jo je pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami za RTV Slovenija izvedla agencija Valicon, prvi pa jo je danes objavil Radio Slovenija, kaže, da bi v prvem krogu največ glasov dobil Anže Logar, a naj ne bi dobil 50 odstotkov glasov, kar bi pomenilo, da nas nato novembra čaka še drugi krog volitev. V drugem krogu bi po napovedih Logar moral priznati premoč Nataše Pirc Musar.

Valicon je javnomnenjsko anketo izvedel na reprezentativnem vzorcu 1.989 anketirancev, osnovo pa so predstavljali tisti, ki se bodo volitev zagotovo udeležili oziroma so svoj glas že oddali. Logar bi na podlagi raziskave prejel 24,8 odstotka glasov, Nataša Pirc Musar 21,4 odstotka, Milan Brglez pa 12,3 odstotka. Ostali predsedniški kandidati so dokaj izenačeni, zanje bi glasovalo med pet in sedem odstotka volilnih upravičencev. Na četrto mesto bi se uvrstila Sabina Senčar (7,2 odstotka), na peto pa kočevski župan Vladimir Prebilič (6,2 odstotka). Sledita poslanec Levice Miha Kordiš s 5,1 odstotka podpore in poslanec NSi Janez Cigler Kralj, ki bi ga v nedeljo obkrožilo pet odstotkov vprašanih.

“Pri tem je treba vedeti, da se ljudje še vedno odločajo, razpon, ki ga lahko doseže vsak od kandidatov, pa je precej širok v obe smeri,” je zadnjo Valiconovo raziskavo pokomentiral Aleš Kocjan. Dodal je, da so ti razponi veliki zlasti pri Brglezu in Pirc Musar, saj nagovarjata isto volilno telo, kar pomeni, da se veliko volilcev odloča med njima.

Kot je za Radio Slovenija pojasnil Valiconov partner Zanel Batagelj, ima Brglez, v primeru, da bi se njegovi volilci v celoti aktivirali, manjšo možnost, da bi prehitel Pirc Musar. A je ta možnost manjša kot možnost, da bi Pirc Musar prehitela Logarja, je še dodal. Bi pa na rezultat lahko zelo vplivala volilna udeležba, saj bi visoka volilna udeležba največ koristi prinesla prav Nataši Pirc Musar. Če bi se zgodil motivacijski moment na strani levih volilcev, bi njena podpora lahko zelo narasla.

Po napovedih nas tako čaka drugi krog predsedniških volitev. Valiconova napoved pa za drugi krog napoveduje, da bi se za Natašo Pirc Musar odločilo 42,5 odstotka volilcev. Za Logarja bi glasovalo 36,5 odstotka volilnih upravičencev. V primeru spopada med Logarjem in Brglezom pa bi bil po napovedih volilni dvoboj bolj izenačen, a napoved malenkost bolje kaže Logarju, ki bi zbral 39 odstkotkov glasov. Brglez bi jih zbral 37,4 odstotka. Razlika je po Valiconovi napovedi zanemarljivi dve odstotni točki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje