Kaj se je zgodilo v DZ: ”Česa takega v zgodovini še nismo videli”

Slovenija 18. Maj 202216:16 > 19. Maj 2022 10:32 0 komentarjev

Ob robu prve izredne seje državnega zbora je bilo dogajanje na parlamentarnih hodnikih res burno. "Današnji dan je potekal dramatično. Videli smo nekaj potez, ki jih v zgodovini slovenskega parlamentarizma še nismo videli," je s terena poročal novinar N1 Miha Orešnik.

Danes je potekala prva izredna seja novega sklica državnega zbora. Novinar Miha Orešnik, ki je dan preživel v parlamentu, je poročal, da je bilo dogajanje precej burno. Kmalu največja opozicijska stranka SDS je namreč vložila kar dva predloga za posvetovalni referendum in s tem blokirala načrte prihodnje koalicije. Najprej je vložila pobudo za posvetovalni referendum o novem zakonu o vladi, ki bi bodočemu mandatarju Robert Golobu omogočil sestavo ministrstev in vlade, kot si je zamislil.

Drugo referendumsko pobudo je SDS vložila na lasten zakon o RTV Slovenija. “SDS je namreč kot prva vložila svoja predloga sprememb zakona o RTV, med drugim predlagajo tudi ukinitev obveznega RTV prispevka. Zdaj mora najprej miniti najmanj 30 dni, šele po izteku tega roka bodo lahko poslanke in poslanci odločali o teh dveh referendumskih pobudah in jih predvidoma zavrnili, nato pa bodo lahko na vrsto prišli predlogi bodoče koalicije. Ta bo lahko takrat sestavila vlado, kot si je zamislila,” je poročal Orešnik.

”Takšne poteze nas ne bodo ustavile”

Ob robu izredne seje so pred kamere stopili tudi prvaki treh bodočih koalicijskih strank. Robert Golob (Gibanje Svoboda), Tanja Fajon (SD) in Luka Mesec (Levica) so v izjavi povedali, da takšne poteze SDS povedo vse o tem, kako konstruktivna opozicija dejansko bodo. To so v stranki Janeza Janše namreč napovedovali.

“Prvaki bodoče koalicije pravijo, da jih takšne poteze ne bodo ustavile in da bodo vlado sestavili do 3. junija, kot so napovedali. Tudi Golob bo imenovan za mandatarja predvidoma prihodnjo sredo, torej se časovnica bistveno ne bo spremenila. Bodo pa morali vlado sestaviti še po starem zakonu o vladi, kar pomeni, da Mesec ne bo mogel postati minister za solidarno prihodnost, ker to ministrstvo še ne obstaja, ampak bo začasno postal minister za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti,” je pojasnil Orešnik.

Kandidat za vodenje omenjenega resorja Simon Maljevac bo začasno postal Meščev državni sekretar. “Podobno bodo storili tudi na ministrstvih za infrastrukturo, okolje in prostor, šolstvo in visoko šolstvo.

Nova ministrstva tako še ne morejo biti ustanovljena, ker je zakon o vladi blokiran,” je dejal novinar Orešnik. Kljub vsemu naj bi bila po napovedih Goloba nova vlada z vsemi predvidenimi resorji oblikovana v 45 dneh.

“Je pa res, da je današnji dan v državnem zboru potekal dramatično. Videli smo nekaj potez, ki jih doslej v zgodovini slovenskega parlamentarizma še nismo videli — torej, da vložiš zahtevo za posvetovalni referendum na lastni zakon. To pa je nekaj novega,” je še povedal Orešnik.

Spremljajte novinarja Miho Orešnika na Twitterju. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!