Golob o blokadi SDS: Kot poraženci se ne znajo dostojanstveno posloviti

Slovenija 18. Maj 202214:57 > 17:29 14 komentarjev

Kljub blokadi, ki jo izvaja SDS, bodoči premier Robert Golob načrtuje imenovanje vlade do 3. junija. Nova vlada bo začasno delovala po dosedanjem razrezu ministrstev. Bojan Kumer bo tako začasno vodil ministrstvo za infrastrukturo, Igor Papič ministrstvo za izobraževanje, Luka Mesec pa ministrstvo za delo.

Danes se je odvila prva izredna seja državnega zbora, ki je bila – podobno kot ustanovna seja – znova dramatična. SDS je s pobudo za sklic posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi najverjetnejšemu bodočemu premierju Robertu Golobu podrla ambiciozen načrt, da bi vlada, kot si jo je zamislil, z delom začela že 3. junija. Več o tem tukaj.

“Danes smo bili soočeni s tem, kako je videti ‘konstruktivna opozicija’, ki poskuša preprečiti katerikoli korak. Dobra novica pa je, da ‘konstruktivna opozicija’ ne pomeni tudi pametna opozicija. Z njihovimi manevri jim ne bo uspelo zaustaviti formiranja nove vlade. Res je, da bomo šli po nekoliko drugačni poti, a bomo še vedno šli enako hitro in datum formiranja vlade še vedno ostaja 3. junij,” je dejal Golob. 

Dodal je, da se dosedanji vladajoči na vse pretege oklepajo oblasti in je nikakor ne želijo prepustiti  izvoljencem ljudstva. “Kot poraženci se ne znajo dostojanstveno posloviti. Nič zato, jim bomo pomagali, konstruktivno, ampak tudi učinkovito, da bodo 3. junija zapustili vladne proste,” je dodal Golob. Kot je povedal, bodo naprej v njegovi vladi trije ministri manj, kot je načrtoval. To so Simon Maljevac, Amalija Žakelj in Alenka Bratušek, ki so predvideni za vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstva za vzgojo in izobraževanje in ministrstva za infrastrukturo.

Te resorje bodo začasno vodili Luka Mesec, Igor Papič in Bojan Kumer, ki bodo, ko bo sprejet predlog zakona o vladi, prevzeli nove resorje: za solidarno prihodnost (Mesec), za visoko šolstvo, znanost in inovacije (Papič) in za okolje, podnebje in energijo (Kumer). Maljevac, Žakelj in Bratušek pa bodo lahko začasno na ministrstvih za delo, za izobraževanje in za infrastrukturo državni sekretarji. Kot je dejal Golob, je namreč pomembnejše, da ministrska mesta takoj zasedejo kandidati, ki bodo nato vodili nove resorje in torej že sodelujejo pri njihovem oblikovanju.

“Ne bomo izgubili niti dneva,” je še dejal Golob in dodal, da dokončno oblikovanje vlade, kot so si jo zamislili, pričakuje v roku 45 dni, saj lahko DZ o predlogu za posvetovalni referendum odloča šele po 30 dneh. Podpis koalicijske pogodbe med bodočimi koalicijskimi partnerji je sicer predviden za torek, dan kasneje pa naj bi državni zbor imenoval mandatarja.

Mesec: Referendum na sestavo vlado smo že imeli

“Odhajajoča vlada pozablja, da smo referendum na sestavo vlade že imeli. In so ga izgubili,” je poudaril koordinator Levice Luka Mesec.

Fajon: Vlada v odhajanju namerno ustavlja razvoj

“Zelo očitno je, da vlada v odhajanju namerno ustavlja razvoj in napredek Slovenije. Ne priznava rezultatov volitve, ne priznava poraza,” je dejala predsednica SD Tanja Fajon, ki je dodala, da bodo s svojim delom nadaljevali tako, ko so si ga zastavili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje