Asta Vrečko naj bi prevzela kulturo, bo Simon Maljevac minister za delo?

Slovenija 16. Maj 202220:35 > 17. Maj 2022 14:38 2 komentarja
Asta Vrečko, Simon Maljevac
Žiga Živulović jr./BOBO, Levica

V stranki Levica svoja kandidata za ministra za kulturo in za delo sicer še skrivajo, a je tako rekoč jasno, da bo kulturni resor vodila Asta Vrečko, na čelo ministrstva za delo pa naj bi stopil Simon Maljevac.

V Levici so danes začeli referendum o vstopu stranke v vlado Roberta Goloba, ki bo trajal teden dni. Do tedaj naj bi tudi razkrili, kdo sta poleg Luke Mesca, ki bo prevzel vodenje ministrstva za solidarno prihodnost, izbranca Levice za ministra za kulturo in za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Da bo vodenje kulturnega resorja prevzela Asta Vrečko, tako rekoč ni dvoma. Za vodenje ministrstva za delo sta bila po naših informacijah še pred kratkim v igri dva kandidata: sekretar poslanske skupine Matej Kolenc, ki je bil eden glavnih pogajalcev stranke pri usklajevanju koalicijske pogodbe, in Simon Maljevac, aktivist in generalni sekretar Levice. A se po besedah naših virov Kolenc v vladi ni videl, najverjetnejši kandidat za ministra za delo naj bi torej bil Maljevac.

Asta Vrečko je namestnica koordinatorja Levice Luke Mesca in ljubljanska mestna svetnica.  Doktorirala je na oddelku za umetnostno zgodovino ljubljanske filozofske fakultete, kjer je zaposlena kot docentka in znanstvena sodelavka. Vrečko je dolgoletna aktivistka, med drugim je bila članica Delavsko-punkerske univerze.

Maljevac je po izobrazbi univerzitetni diplomirani sociolog, bil je višji svetovalec pri zagovorniku načela enakosti, najdemo ga med ustanovitelji Inštituta 8. marec. Leta 2006 se je kot prvi zaposlil pri Legebitri in to društvo vodil skoraj do konca leta 2017. Pred štirimi leti se je na listi Levice za poslanca potegoval v Kranju, tokrat pa v Celju.

Za zdaj javno prav tako ni bilo razkrito, kdo bo vodil ministrstvo za kmetijstvo, ki bo sodilo v kvoto Gibanja Svoboda. Predsednik stranke Robert Golob je pred dnevi povedal, da si na tem mestu želijo strokovnjakinjo s kmetijskega področja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje